Carbonnade

Carbonnade

oppskrift på den smakfulle og mettende belgiske gryten carbonnade, perfekt for kjølige dager. enkel å lage og full av smak.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 140 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Sesong: høst

Ingredienser

  • Noen stilker fersk merian
  • Noen kvister fersk persille
  • 1 laurbærblad
  • 1 kvist fersk timian
  • 1 pinne (8 spiseskjeer) usaltet smør
  • 225 gram epleveddbakt bacon
  • 1/4 kopp finhakket hvitløk
  • 1 liten søt løk, i små terninger
  • 2,2 kilo grytekjøtt av storfe
  • Salt og pepper
  • 1/4 kopp eplecidereddik
  • 1/2 kopp hvetemel
  • 340 gram mørk øl (ikke humlet)
  • 2 spiseskjeer Dijon-sennep
  • 2 spiseskjeer Liege-sirup (se Kok’s Note)

Fremgangsmåte

  1. 1Spesialutstyr: kjøkkenhyssing og osteklede eller et purreløksblad
  2. 2Samle merian, persille, laurbærblad og timian i et osteklede og knyt det til en pakke med kjøkkenhyssing (alternativt kan du binde urtene sammen med et purreløksblad).
  3. 3Smelt 4 spiseskjeer smør i en stor gryte over middels varme. Tilsett bacon, hvitløk og løk, og kok til hvitløken er myk og løken er gjennomsiktig, ca. 6 til 8 minutter. Ta det ut av gryten.
  4. 4Øk varmen under gryten til medium-høy og tilsett 2 spiseskjeer smør.
  5. 5Krydre storfekjøttet med 2 spiseskjeer salt og 2 teskjeer pepper. Arbeid i porsjoner om nødvendig, og tilsett storfekjøttet i gryten. Brun det på alle sider. Senk varmen til medium og legg bacon, løk og hvitløk tilbake i gryten.
  6. 6Tilsett eplesidereddik og kok opp, og skrap opp de brune bitene fra bunnen av gryten med en tresleiv til det er redusert. Tilsett de resterende 2 spiseskjeene smør og la det smelte. Tilsett mel og kok til alt er dekket, og det har en nøtteaktig aroma.
  7. 7Tilsett øl, sennep og Sirop de Liège; rør for å blande. Legg i bouquet garni. La karbonnaden småkoke til den er mør, ca. 45 minutter.
  8. 8Ta karbonnaden av varmen og la den hvile i 45 minutter. Fjern bouquet garni, varm opp igjen og server.