
Carbonnade
oppskrift på den smakfulle og mettende belgiske gryten carbonnade, perfekt for kjølige dager. enkel å lage og full av smak.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 140 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Sesong: høst
Ingredienser
- Noen stilker fersk merian
- Noen kvister fersk persille
- 1 laurbærblad
- 1 kvist fersk timian
- 1 pinne (8 spiseskjeer) usaltet smør
- 225 gram epleveddbakt bacon
- 1/4 kopp finhakket hvitløk
- 1 liten søt løk, i små terninger
- 2,2 kilo grytekjøtt av storfe
- Salt og pepper
- 1/4 kopp eplecidereddik
- 1/2 kopp hvetemel
- 340 gram mørk øl (ikke humlet)
- 2 spiseskjeer Dijon-sennep
- 2 spiseskjeer Liege-sirup (se Kok’s Note)
Fremgangsmåte
- 1Spesialutstyr: kjøkkenhyssing og osteklede eller et purreløksblad
- 2Samle merian, persille, laurbærblad og timian i et osteklede og knyt det til en pakke med kjøkkenhyssing (alternativt kan du binde urtene sammen med et purreløksblad).
- 3Smelt 4 spiseskjeer smør i en stor gryte over middels varme. Tilsett bacon, hvitløk og løk, og kok til hvitløken er myk og løken er gjennomsiktig, ca. 6 til 8 minutter. Ta det ut av gryten.
- 4Øk varmen under gryten til medium-høy og tilsett 2 spiseskjeer smør.
- 5Krydre storfekjøttet med 2 spiseskjeer salt og 2 teskjeer pepper. Arbeid i porsjoner om nødvendig, og tilsett storfekjøttet i gryten. Brun det på alle sider. Senk varmen til medium og legg bacon, løk og hvitløk tilbake i gryten.
- 6Tilsett eplesidereddik og kok opp, og skrap opp de brune bitene fra bunnen av gryten med en tresleiv til det er redusert. Tilsett de resterende 2 spiseskjeene smør og la det smelte. Tilsett mel og kok til alt er dekket, og det har en nøtteaktig aroma.
- 7Tilsett øl, sennep og Sirop de Liège; rør for å blande. Legg i bouquet garni. La karbonnaden småkoke til den er mør, ca. 45 minutter.
- 8Ta karbonnaden av varmen og la den hvile i 45 minutter. Fjern bouquet garni, varm opp igjen og server.




