
kalkunsaus
Lær hvordan du lager en enkel og velsmakende turkey gravy. Perfekt til jul, høytider eller hverdagsmiddag med kalkun.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 30 minutter
Porsjoner: 6
hovedrett
Ingredienser
- 1. 4 spiseskjeer usaltet smør (1/2 pinne)
- 2. Nakke og innmat fra en kalkun på 12–14 pund (kast leveren)
- 3. 1 middels stor løk, skivet
- 4. 8 kopper kyllingbuljong, hjemmelaget eller lavsaltet hermetikk
- 5. Noen kvister ferske urter, som timian, persille, rosmarin eller salvie
- 6. 1 laurbærblad
- 7. Kalkunens stekesjyen
- 8. 1/2 kopp hvetemel
- 9. En dash Worcestershire-saus
- 10. Salt og nykvernet svart pepper
Fremgangsmåte
- 11. Smelt smøret i en kjele over middels lav varme. Tilsett hals, innmat, løk og kok, og rør av og til til det er brunt, ca. 15 minutter. Tilsett kraften, urtene og laurbærbladet; dekk til og la det småkoke over middels lav varme i omtrent 2 timer. (Dette kan gjøres mens kalkunen din stekes.) Kast innmaten eller sett den til side for å hakke opp og tilsette i sausen.
- 22. Hell alle kalkunens stekefett og saft i et målebeger eller et fettsepareringsglass. Sett til side slik at fettet kan skille seg ut fra de mørkere stekefestene. (Sett målebegeret i fryseren for å hjelpe til med å skille.)
- 33. Skje av 1/2 kopp av fettet fra toppen av saften, og overfør det til en kjele (eller gjør det på den gamle måten i kalkunens stekepanne).
- 44. Varm fettet over middels varme. Fordel meljevningen jevnt over fettet og kok, mens du rører konstant med en tresleiv, til det blir lett brunt og lukter ristet, ca. 4 minutter. Bytt til en visp; hell deretter gradvis og forsiktig den varme kraften i meljevningen mens du visper kontinuerlig. Kok opp sausen; juster varmen slik at den småkoker forsiktig. Skum av og fjern eventuelt overflødig fett fra de resterende stekefestene, og tilsett stekefesten i sausen. La det småkoke videre, og visp av og til, til sausen har tyknet, ca. 10 minutter. Hak innmaten og tilsett den, hvis ønskelig. Krydre med Worcestershire-saus, salt og pepper.
- 55. Overfør sausen til en sausflaske og server varm.