
Klassiske grillribber av svinekjøtt med røykfylt baconbarbecuesaus
Lær hvordan du lager saftige og smakfulle klassiske barbecue svineribbe med en unik røykfylt bacon BBQ-saus. Perfekt til sommergrilling eller helgekos.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 210 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1. 5 fedd hvitløk, finhakket
- 2. 1 spiseskje pluss 1 teskje kosher-salt, helst Diamond Crystal
- 3. 1 spiseskje pakket mørkbrunt sukker
- 4. 1 spiseskje røkt paprika, helst Pimentón de la Vera*
- 5. 2 teskjeer ancho- eller New Mexican-chili pulver
- 6. 2 teskjeer nykvernet svart pepper
- 7. 2 teskjeer hakkede friske salvieblader
- 8. 1 teskje hakkede friske timianblader
- 9. 1 teskje tørket sennep, helst Colman's
- 10. 1/2 teskje malt spisskummen
- 11. 1/2 teskje malt koriander
- 12. 1/2 teskje malt ingefær
- 13. 1/2 teskje cayennepepper (valgfritt)
- 14. 2 stykker St. Louis-style svineknoker (ca. 3,2 kg totalt) eller 2 stykker svineknoker (ca. 3,6 kg totalt)
- 15. 170 gram bacon, i terninger
- 16. 2 mellomstore løk, finhakket
- 17. 5 fedd hvitløk, finhakket
- 18. 2 teskjeer hakkede friske salvieblader
- 19. 1 teskje hakkede friske timianblader
- 20. 2 spiseskjeer røkt paprika, helst Pimentón de la Vera*
- 21. 1 spiseskje ancho- eller New Mexican-chili pulver
- 22. 1 teskje malt spisskummen
- 23. 1 teskje nykvernet svart pepper
- 24. 1/2 teskje malt ingefær
- 25. 1 kopp brygget kaffe
- 26. 2 spiseskjeer pakket mørkbrunt sukker
- 27. 2 spiseskjeer gul sennep
- 28. 1 spiseskje Worcestershire-saus
- 29. 2 spiseskjeer eplesidereddik, eller mer etter smak
- 30. 1 kopp ketchup
- 31. Noen dråper hot sauce, som Tabasco, eller mer etter smak
- 32. 3 friske eller 2 tørkede laurbærblader
- 33. Kosher-salt
- 34. *Røkt paprika fås kjøpt i de fleste dagligvarebutikker. Pimentón de la Vera er en søt rød chili som dyrkes i La Vera-dalen i det vestlige Spania, og som langsomt tørkes over røyk før den males til pulver. Den er tilgjengelig i spesialbutikker og på nettet via LaTienda.com. Ungarsk røkt paprika er et godt alternativ.
- 35. Utstyr: Stor, opphøyd bakeplate; flat metallrist for avkjøling
Fremgangsmåte
- 11. Forbered krydderblandingen og stek ribbeina: I en liten bolle, bland hvitløk, salt, brunt sukker, røkt paprika, chilipulver, svart pepper, salvie, timian, tørket sennep, spisskummen, koriander, ingefær og cayennepepper hvis du bruker det. Gni ribbeina rikelig inn med krydderblandingen, pakk hver ribbe i et dobbelt lag plastfolie og la dem hvile ved romtemperatur i opptil 2 timer. FORHANDSVARE: For å utvikle maksimal smak, plasser de krydrede ribbeina i kjøleskapet og la dem ligge der i minst 12 timer og opptil 24 timer. Forvarm ovnen til 160°C. Dekk en stor, rimet bakeplate med aluminiumsfolie. Hvis du har en flat metallrist, plasser den i bakeplaten og legg ribbeina, med bena ned, på risten. Hvis du ikke har en rist, legg ribbeina, med bena ned, direkte på den foliebelagte bakeplaten. Stek ribbeina til kjøttet er mørt og begynner å løsne fra bena, ca. 1 ½ til 2 timer. På dette tidspunktet er ribbeina klare til servering, men vi anbefaler å bruke tid på å fullføre dem på grillen (eller i ovnens grillelement), mens de glaseres med hjemmelaget BBQ-saus. FORHANDSVARE: Ribbeina kan stekes på forhånd og oppbevares, innpakket i folie, ved romtemperatur i 4 til 6 timer før de fullføres på grillen.
- 22. I en liten bolle, bland hvitløk, salt, brunt sukker, røkt paprika, chilipulver, svart pepper, salvie, timian, tørket sennep, spisskummen, koriander, ingefær og cayennepepper hvis du bruker det. Gni ribbeina rikelig inn med krydderblandingen, pakk hver ribbe i et dobbelt lag plastfolie og la dem hvile ved romtemperatur i opptil 2 timer. FORHANDSVARE: For å utvikle maksimal smak, plasser de krydrede ribbeina i kjøleskapet og la dem ligge der i minst 12 timer og opptil 24 timer.
- 33. Forvarm ovnen til 160°C.
- 44. Dekk en stor, rimet bakeplate med aluminiumsfolie. Hvis du har en flat metallrist, plasser den i bakeplaten og legg ribbeina, med bena ned, på risten. Hvis du ikke har en rist, legg ribbeina, med bena ned, direkte på den foliebelagte bakeplaten. Stek ribbeina til kjøttet er mørt og begynner å løsne fra bena, ca. 1 ½ til 2 timer. På dette tidspunktet er ribbeina klare til servering, men vi anbefaler å bruke tid på å fullføre dem på grillen (eller i ovnens grillelement), mens de glaseres med hjemmelaget BBQ-saus. FORHANDSVARE: Ribbeina kan stekes på forhånd og oppbevares, innpakket i folie, ved romtemperatur i 4 til 6 timer før de fullføres på grillen.
- 55. Mens ribbeina er i ovnen, lag BBQ-sausen: I en tykk, middels stor kjele over moderat lav varme, kok baconet til fettet har smeltet og baconet begynner å bli brunt, ca. 10 minutter – ikke la baconet bli sprøtt. Tilsett løken og fortsett å koke, dekket og av og til røring, til løken er myk og gjennomsiktig, ca. 10 minutter. Tilsett hvitløk, salvie og timian, og kok, av og til rørende, i 1 minutt. Tilsett røkt paprika, chilipulver, spisskummen, svart pepper og ingefær, og kok, rørende, i 1 minutt. Tilsett kaffe, brunt sukker, gul sennep, Worcestershire-saus og eddik, og rør godt for å blande. Øk varmen til middels og la sausen koke opp, og skrap bunnen av kjelen med en tresleiv for å fjerne brente biter. Tilsett ketchup, hot sauce og laurbærblad, og la sausen småkoke til den er tykk nok til å dekke bakkanten av en skje, men ikke så tykk som ketchup, ca. 30 minutter. Smak til med mer eddik eller hot sauce etter behov, og krydre med salt og pepper. Fjern og kast laurbærbladene. FORHANDSVARE: BBQ-sauser kan lages på forhånd og oppbevares i en lufttett beholder i kjøleskapet i opptil 2 uker. Varm sausen forsiktig opp på komfyren før bruk.
- 66. I en tykk, middels stor kjele over moderat lav varme, kok baconet til fettet har smeltet og baconet begynner å bli brunt, ca. 10 minutter – ikke la baconet bli sprøtt. Tilsett løken og fortsett å koke, dekket og av og til røring, til løken er myk og gjennomsiktig, ca. 10 minutter. Tilsett hvitløk, salvie og timian, og kok, av og til rørende, i 1 minutt. Tilsett røkt paprika, chilipulver, spisskummen, svart pepper og ingefær, og kok, rørende, i 1 minutt. Tilsett kaffe, brunt sukker, gul sennep, Worcestershire-saus og eddik, og rør godt for å blande. Øk varmen til middels og la sausen koke opp, og skrap bunnen av kjelen med en tresleiv for å fjerne brente biter. Tilsett ketchup, hot sauce og laurbærblad, og la sausen småkoke til den er tykk nok til å dekke bakkanten av en skje, men ikke så tykk som ketchup, ca. 30 minutter. Smak til med mer eddik eller hot sauce etter behov, og krydre med salt og pepper. Fjern og kast laurbærbladene. FORHANDSVARE: BBQ-sauser kan lages på forhånd og oppbevares i en lufttett beholder i kjøleskapet i opptil 2 uker. Varm sausen forsiktig opp på komfyren før bruk.
- 77. Grill ribbeina: Mens BBQ-sausen småkoker, forbered grillen for direkte varme over middels-høy varme: Hvis du bruker kullgrill, åpne ventilene på bunnen av grillen og tenn en stor kjempetennkamin med kull (helst hardved). Når kullene er dekket med hvit-grå aske (ca. 20–30 minutter senere), fordel dem jevnt på grillens nederste rister, og la det være en åpning på den ene siden som er lik størrelsen på maten du skal grille, slik at den kan flyttes dit i tilfelle flammeutbrudd. Test varmen på kullene ved å holde hånden 12 cm over kullene i ca. 3 sekunder for middels-høy varme. Hvis kullene er for varme, la dem brenne til de når riktig temperatur. Hvis du bruker gassgrill, forvarm alle brennere på høy varme, med lokk, i 10 minutter, og juster deretter til middels-høy varme. Avhengig av størrelsen på grillen, plasser 1 eller 2 ribbestykker, med bena ned, over varmen og pensle den fete siden rikelig med BBQ-saus. Grill ribbeina, med lokk, i 2 minutter. Snu stykket, pensle ben-siden med saus, og grill, med lokk, til sausen på den fete siden er karamellisert og lett forkullet, 1–2 minutter. Snu stykket igjen og fortsett å grille, med lokk, til sausen på ben-siden er karamellisert og lett forkullet, 1 minutt. Overfør ribbeina til et skjærebrett og la dem hvile i 10 minutter. Hvis nødvendig, gjenta grillingen og glaseringen med den andre ribbestykket. Skjær mellom ribbeina og server umiddelbart med rikelig BBQ-saus på siden.
- 88. Mens BBQ-sausen småkoker, forbered grillen for direkte varme over middels-høy varme: Hvis du bruker kullgrill, åpne ventilene på bunnen av grillen og tenn en stor kjempetennkamin med kull (helst hardved). Når kullene er dekket med hvit-grå aske (ca. 20–30 minutter senere), fordel dem jevnt på grillens nederste rister, og la det være en åpning på den ene siden som er lik størrelsen på maten du skal grille, slik at den kan flyttes dit i tilfelle flammeutbrudd. Test varmen på kullene ved å holde hånden 12 cm over kullene i ca. 3 sekunder for middels-høy varme. Hvis kullene er for varme, la dem brenne til de når riktig temperatur.
- 99. Hvis du bruker gassgrill, forvarm alle brennere på høy varme, med lokk, i 10 minutter, og juster deretter til middels-høy varme.
- 1010. Avhengig av størrelsen på grillen, plasser 1 eller 2 ribbestykker, med bena ned, over varmen og pensle den fete siden rikelig med BBQ-saus. Grill ribbeina, med lokk, i 2 minutter. Snu stykket, pensle ben-siden med saus, og grill, med lokk, til sausen på den fete siden er karamellisert og lett forkullet, 1–2 minutter. Snu stykket igjen og fortsett å grille, med lokk, til sausen på ben-siden er karamellisert og lett forkullet, 1 minutt. Overfør ribbeina til et skjærebrett og la dem hvile i 10 minutter. Hvis nødvendig, gjenta grillingen og glaseringen med den andre ribbestykket. Skjær mellom ribbeina og server umiddelbart med rikelig BBQ-saus på siden.