
Blåbærshortcakes med sitron- og timianboller
oppskrift på deilige blåbærshortcakes med sitron og timian kjeks, perfekt for sommerens dessert eller helgefeiring.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 35 minutter
Porsjoner: 6
dessert
Ingredienser
- 4 kopper ferske blåbær (21 til 22 unser), skylt og godt avrente
- 2/3 kopp melis
- 2 spiseskjeer vann
- 3/4 kopp kald kulturmelk
- 1 spiseskje finrevet sitrusskall (sitron)
- 1 teskje finhakket frisk timian
- 2 1/4 kopper hvetemel
- 1/2 kopp (pakket) gyllenbrunt sukker
- 1 1/2 teskjeer bakepulver
- 1 teskje natron
- 1/4 teskje salt
- 6 spiseskjeer (3/4 av en stang) kaldt usaltet smør, skåret i 1/3-tommers terninger
- 1 spiseskje råsukker*
- Vaniljeis eller lett søtet pisket krem
Fremgangsmåte
- 1For bær: Bland alle ingrediensene i en stor kjele. Rør over middels varme til bærene er lett myke, og sirupen dekker skjeen, omtrent 10 minutter. Overfør til en middels stor glasskål. FORHANDSVARE: Kan lages 3 dager i forveien. Dekk til og oppbevar i kjøleskapet. La det komme til romtemperatur før servering.
- 2Bland alle ingrediensene i en stor kjele. Rør over middels varme til bærene er lett myke, og sirupen dekker skjeen, omtrent 10 minutter. Overfør til en middels stor glasskål. FORHANDSVARE: Kan lages 3 dager i forveien. Dekk til og oppbevar i kjøleskapet. La det komme til romtemperatur før servering.
- 3For kjeks: Plasser risten i midten av ovnen og forvarm til 220°C (425°F). Legg et bakepapir eller en silikonmatte med glatt side opp på et stort stekebrett med høye kanter. Bland smør, melk, sitronzest og timian i en liten bolle. Visp de neste 5 ingrediensene i en stor bolle for å blande, og knus eventuelle store klumper av brunt sukker med fingertuppene. Tilsett smør og gni det inn med fingertuppene til blandingen ligner grovt mel. Tilsett melken og rør forsiktig med en gaffel til det er akkurat blandet (deigen vil være klissete). Overfør deigen til en lett melet arbeidsflate. Elt forsiktig til deigen akkurat samler seg, 4-5 ganger (ikke arbeid deigen for mye, ellers blir shortcakesene seige). Trykk deigen ut til en runding med 2 cm tykkelse. Bruk en 7,5 cm diameter kjekskutter dyppet i mel for å kutte ut deigrundinger. Samle forsiktig opp deigrestene og trykk ut igjen til 2 cm tykkelse. Kutt ut ytterligere rundinger, totalt 6. Overfør deigrundinger til det forberedte stekebrettet, med litt avstand mellom hver. Strø over