
Rustikke paier og galetter
oppskrifter på rustic pies og galettes som kombinerer rustikk sjarm med deilig smak. perfekt for både hverdags og helg. prøv våre enkle fremgangsmåter i dag!
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: lett
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 6
bakeverk
Ingredienser
- 1. Perfekt paibunn (1 deig), oppskrift følger
- 450 gram fersk frukt, uten stein, skåret i skiver og eventuelt skrelt (anbefalt: kirsebær, bær, fersken, plommer, aprikoser, pærer, epler, rabarbra)
- 1/2 kopp sukker
- 2 spiseskjeer mel
- Krydder og krydderblandinger etter smak (anbefalt: sitrusskall, sitrusjuice, rene ekstrakter, kanel, muskatnøtt, kardemomme, friske urter, osv.)
- 1 spiseskje kaldt usaltet smør, i biter
- 1 stort egg, lett pisket
- 2 teskjeer sukker (anbefalt: turbinadosukker)
- 1 1/2 kopper mel
- 1/2 teskje salt
- 3/4 kopp (1 1/2 stang) usaltet smør, i små biter, avkjølt eller frosset
- 4 til 6 spiseskjeer iskaldt vann
Fremgangsmåte
- 1Forvarm ovnen til 200 grader Celsius. Legg et stort bakepapir eller aluminiumsfolie på et stekebrett.
- 2Rør sammen den forberedte frukten, 1/2 kopp sukker, mel og krydder og/eller smakstilsetninger i en stor bolle til det er godt blandet.
- 3På en godt melet overflate, bruk en lett melet kjevle, kjevle ut deigen til en stor sirkel, omtrent 30 til 35 centimeter i diameter. Sørg for at deigen er godt avkjølt.
- 4Skje fruktblandingen midt på deigen, og la det være en 2,5 cm bred kant rundt. Brett deigens kanter over frukten, og legg små smørbiter over fyllet.
- 5Pensle deigen lett med egg, og dryss over 2 teskjeer sukker.
- 6Stek paiskallet til det er gyllent og fyllet bobler, ca. 25 til 30 minutter. Dekk til med aluminiumsfolie hvis deigen blir for raskt brun. La avkjøle.
- 7Server den varme galetten med iskrem.
- 8Kok's notat: Den samme oppskriften kan lages i individuelle porsjoner.
- 9For å lage paideig:
- 10Forvarm ovnen til 220 grader Celsius.
- 11I en blandebolle, bland mel og salt. Kutt eller arbeid inn smøret i melet med fingrene eller en paiblander til du har store erte-store biter fordelt i deigen. Alternativt kan du pulsere deigen i en food processor, eller blande i en kjøkkenmaskin med eltekroken på lav hastighet.
- 12Tilsett iskaldt vann litt etter litt mens du rører med en gaffel, eller i food processoren eller maskinen, til deigen akkurat er blandet. Pass på å ikke overarbeide deigen. Del deigen i to baller, flate dem og la dem hvile i kjøleskapet i minst 15 minutter.
- 13Kjevle ut én av de kalde deigballene til en størrelse som passer en 23 cm paiform. Sett den andre