And med and med portvin- og hvitløksaus
oppskrift på saftig and med fyldig port-vin-hvitløkssaus, perfekt for spesielle anledninger eller helgefeiring.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 80 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1. 1. 1 5-punds andekylling, fersk eller tint, tint (nakkekjøtt, hjerte og innmat reservert)
- 2. 1 middels stor løk, delt i fire
- 3. 1 gulrot, grovhakket
- 4. 1 selleristilk, grovhakket
- 5. 4 1/2 kopper vann
- 6. 2 spiseskjeer (1/4 stang) smør
- 7. 6 store hvitløksfedd, skivet
- 8. 1 kopp ruby Portvin
- 9. 1 spiseskje allsidig mel
- 10. 1/3 kopp soyasaus
- 11. 3 spiseskjeer Dijon-sennep
- 12. 3 store hvitløksfedd, presset
- 13. 1 teskje grovt salt
- 14. 1 teskje nykvernet pepper
- 15. 1 teskje tørket timian
Fremgangsmåte
- 11. Lag saus: Kutt av duckens vingeender ved leddet. Kombiner nakke, hjerte, lever og vingeender i en stor kjele. Tilsett løk, gulrot og selleri i kjelen. Hell i 4 1/2 kopper vann og kok opp. Skru ned varmen og la det småkoke i 1 time. Sil kraften over i en middels stor kjele. Kok opp kraften og la den redusere til 1 kopp, ca. 15 minutter. Smelt 1 spiseskje smør i en tykk, stor stekepanne over middels varme. Tilsett skivet hvitløk og sautér til den er gyllen, ca. 2 minutter. Tilsett portvin og kok i 5 minutter. Tilsett den reduserte duckkraften og kok til den er redusert til 1 kopp, ca. 8 minutter. Bland resten av smøret og melet i en liten bolle. Visp det inn i sausen og la det småkoke til den tykner, ca. 1 minutt. Krydre sausen med salt og pepper. (Kan lages 1 dag i forveien. Dekk til og oppbevar i kjøleskapet. Varm opp før servering.)
- 22. Kutt av duckens vingeender ved leddet. Kombiner nakke, hjerte, lever og vingeender i en stor kjele. Tilsett løk, gulrot og selleri i kjelen. Hell i 4 1/2 kopper vann og kok opp. Skru ned varmen og la det småkoke i 1 time. Sil kraften over i en middels stor kjele. Kok opp kraften og la den redusere til 1 kopp, ca. 15 minutter.
- 33. Smelt 1 spiseskje smør i en tykk, stor stekepanne over middels varme. Tilsett skivet hvitløk og sautér til den er gyllen, ca. 2 minutter. Tilsett portvin og kok i 5 minutter. Tilsett den reduserte duckkraften og kok til den er redusert til 1 kopp, ca. 8 minutter. Bland resten av smøret og melet i en liten bolle. Visp det inn i sausen og la det småkoke til den tykner, ca. 1 minutt. Krydre sausen med salt og pepper. (Kan lages 1 dag i forveien. Dekk til og oppbevar i kjøleskapet. Varm opp før servering.)
- 44. Lag and: Forvarm ovnen til 200°C. Trim bort overflødig fett fra hulrommet i anden. Bruk en gaffel til å stikke flere hull i skinnet på anden. Plasser anden, med brystet opp, på en rist i en stor stekeplate. Pensle soyasaus over anden. Bland sennep og presset hvitløk i en liten bolle. Pensle sennepsblandingen over anden. Bland salt, pepper og timian i en annen liten bolle. Strø krydder- og urtblandingen over anden og inni hulrommet. Stek anden i 45 minutter. Vend anden og stek, med brystet ned, i 30 minutter. Vend igjen og stek med brystet opp til den er dyp gyllenbrun og gjennomstekt, ca. 15 minutter til. Overfør anden til et fat. Server med saus.
- 55. Forvarm ovnen til 200°C. Trim bort overflødig fett fra hulrommet i anden. Bruk en gaffel til å stikke flere hull i skinnet på anden. Plasser anden, med brystet opp, på en rist i en stor stekeplate. Pensle soyasaus over anden. Bland sennep og presset hvitløk i en liten bolle. Pensle sennepsblandingen over anden. Bland salt, pepper og timian i en annen liten bolle. Strø krydder- og urtblandingen over anden og inni hulrommet. Stek anden i 45 minutter. Vend anden og stek, med brystet ned, i 30 minutter. Vend igjen og stek med brystet opp til den er dyp gyllenbrun og gjennomstekt, ca. 15 minutter til. Overfør anden til et fat. Server med saus.


