
Svenske kjøttboller
Lær hvordan du lager deilige svenske kjøttboller med denne enkle oppskriften. Perfekt for en smakfull middag eller fest. Enkel å lage og full av smak!
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1/2 kopp knuste kavring eller hvitt brød (brødsmuler)
- 3/4 kopp fløte
- 1 kopp kjøttdeig av storfe
- 1/2 kopp kjøttdeig av kalv
- 1/2 kopp kjøttdeig av svin, helst med fett (kan erstattes med mer storfekjøtt)
- 1/2 finhakket løk
- Smør til steking
- 1 egg
- Salt
- Hvit pepper
- Soyasaus, valgfritt
Fremgangsmåte
- 1Bløtlegg brødet (brødsmuler) i fløten. Bland kjøttdeigen og tilsett fløten og brødblandingen. Brun den finhakkede løken i litt smør. Bland løken med et egg og tilsett det i kjøttblandingen. Arbeid blandingen til den er jevn. Tilsett litt mer vann for å oppnå en glatt konsistens, og krydre med pepper og salt underveis.
- 2Rull kjøttdeigen til små kuler. Den enkleste metoden er å forme dem med den våte håndflaten og to spiseskjeer, og veksle mellom å forme kulene og å dyppe dem i et glass med varmt vann.
- 3Smelt en ganske stor mengde smør, og legg 10 til 20 kjøttboller av gangen i pannen, avhengig av størrelsen. La dem få farge, og rist i pannen innimellom slik at de ruller rundt. Ta dem ut når de er ferdige.
- 4Hvis kjøttbollene skal serveres med saus eller gravy, følg denne fremgangsmåten:
- 5Skyll stekepannen med vann etter hver steking og tilsett nytt smør. Når alle kjøttbollene er ferdige, dryss litt mel i pannen, hell over sausen (det vil si smør fra stekingen og vannet som ble brukt til å skylle pannen), og rør til sausen er jevn. Krydre med litt hvit pepper, salt og eventuelt litt soyasaus. La kjøttbollene småkoke forsiktig i sausen i noen minutter på lav varme. Hvis en kremet saus ønskes, hell i fløte etter den siste stekingen.
- 6Server kjøttbollene med poteter, tyttebær, salt eller sylteagurk og gravy.