Paella med asparges og sukkererter
Lær hvordan du lager en smakfull paella med friske asparges og sukkererter. En enkel og sunn rett perfekt for sommermiddager.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1. 1 pund smale asparges, trimmed og kuttet i 2,5 cm lange biter
- 2. ca. 5 kopper lavsaltet kyllingkraft, delt
- 3. 1 pund ukokt store reker, skrelte, renset, haletarmene igjen, skallet satt til side
- 4. 3/4 kopp tørr hvitvin
- 5. 1/2 teskje knuste safrantråder
- 6. 1/4 kopp olivenolje
- 7. 2 spanske chorizo-pølser (ca. 170 gram), uten skinn
- 8. 2 1/2 kopper hakket løk
- 9. 3 store hvitløksfedd, finhakket
- 10. 1 stor tomat (ca. 340 gram), delt i to, frø fjernet, kuttet i 2 cm terninger
- 11. 1/3 kopp avrent, ristet hermetisk Piquillo-pepper eller avrent, ristet rød paprika fra glass, grovhakket
- 12. 2 teskjeer Pimentón de la Vera (sterk spansk røkt paprika) eller sterk ungarsk paprika
- 13. 1 teskje salt
- 14. 2 1/2 kopper spansk Bomba-ris, italiensk arborio-ris eller medium-grain hvit ris (ca. 480 gram)
- 15. 18 små hjerteskjell (ca. 570 gram), vasket
- 16. 24 blåskjell, vasket og børstet, fjernet skjegg
- 17. 140 gram sukkererter, trimmede
- 18. Sitronbåter
Fremgangsmåte
- 11. Kok asparges i en stor kjele med kokende, saltet vann til de er sprø-tender, ca. 2 minutter. Sil av vannet, skyll under kaldt vann, og sil av igjen. Kok opp 4 1/2 kopper kraft i en middels kjele over middels varme. Tilsett de reserverte rekeskallene; la det småkoke i 10 minutter. Kok opp vinen i en liten kjele over middels varme; tilsett safran og la det trekke i 5 minutter. Sil safraninfusert vin over i en målebeger med 8 kopper. Sil i rekekraften. Tilsett nok kyllingkraft til å måle opp 5 kopper kraft. Varm opp olje i en stor, vid gryte (minst 7,5 cm dyp) over middels høy varme. Tilsett chorizo og stek til den er lett brunet, og del den opp i 1/2-tommers biter med baksiden av en skje, ca. 5 minutter. Tilsett løk. Skru ned varmen til middels og stek til løken er lett myk, ca. 5 minutter. Tilsett hvitløk og rør i 2 minutter. Tilsett tomat og paprika. Stek til tomaten er myk og saftene har fordampet, ca. 3 minutter. Rør inn paprika og salt, og til slutt risen. (Asparges, kraftblandingen og risblandingen kan forberedes 2 timer i forveien. La hver stå i romtemperatur.) Forvarm ovnen til 175°C. Tilsett kraftblandingen i risblandingen og kok opp over høy varme, rør ofte. Skru ned varmen til lav og la det småkoke i 2 minutter, rør av og til. Fjern gryten fra varmen. Fordel rekene over. Legg skjell og blåskjell i risblandingen med den hengslede siden ned. Sett gryten i ovnen og stek paella uten lokk i 15 minutter. Strø erter og asparges over. Fortsett å steke til kraften er absorbert, risen er mør, og skjellene og blåskjellene har åpnet seg, ca. 5 minutter til. Flytt gryten til arbeidsflaten. Dekk med aluminiumsfolie og la den hvile i 5 minutter. Overfør paellaen til en stor, flat serveringsskål. Pynt med sitronbåter og server.
- 22. Kok asparges i en stor kjele med kokende, saltet vann til de er sprø-tender, ca. 2 minutter. Sil av vannet, skyll under kaldt vann, og sil av igjen.
- 33. Kok opp 4 1/2 kopper kraft i en middels kjele over middels varme. Tilsett de reserverte rekeskallene; la det småkoke i 10 minutter. Kok opp vinen i en liten kjele over middels varme; tilsett safran og la det trekke i 5 minutter. Sil safraninfusert vin over i en målebeger med 8 kopper. Sil i rekekraften. Tilsett nok kyllingkraft til å måle opp 5 kopper kraft.
- 44. Varm opp olje i en stor, vid gryte (minst 7,5 cm dyp) over middels høy varme. Tilsett chorizo og stek til den er lett brunet, og del den opp i 1/2-tommers biter med baksiden av en skje, ca. 5 minutter. Tilsett løk. Skru ned varmen til middels og stek til løken er lett myk, ca. 5 minutter. Tilsett hvitløk og rør i 2 minutter. Tilsett tomat og paprika. Stek til tomaten er myk og saftene har fordampet, ca. 3 minutter. Rør inn paprika og salt, og til slutt risen. (Asparges, kraftblandingen og risblandingen kan forberedes 2 timer i forveien. La hver stå i romtemperatur.)
- 55. Forvarm ovnen til 175°C. Tilsett kraftblandingen i risblandingen og kok opp over høy varme, rør ofte. Skru ned varmen til lav og la det småkoke i 2 minutter, rør av og til. Fjern gryten fra varmen. Fordel rekene over. Legg skjell og blåskjell i risblandingen med den hengslede siden ned. Sett gryten i ovnen og stek paella uten lokk i 15 minutter. Strø erter og asparges over. Fortsett å steke til kraften er absorbert, risen er mør, og skjellene og blåskjellene har åpnet seg, ca. 5 minutter til. Flytt gryten til arbeidsflaten. Dekk med aluminiumsfolie og la den hvile i 5 minutter.
- 66. Overfør paellaen til en stor, flat serveringsskål. Pynt med sitronbåter og server.