
Galaktoboureko
oppskrift på galaktoboureko, en deilig gresk dessert med krem og sprø deig. perfekt for spesielle anledninger eller helgekosen.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 75 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 6 kopper helmelk
- 1 kopp semulegrynsmel
- 3 ½ spiseskjeer maisstivelse
- 1 kopp hvitt sukker
- ¼ teskje salt
- 6 egg
- ½ kopp hvitt sukker
- 1 teskje vaniljeekstrakt
- ¾ kopp smør, smeltet
- 12 ark filodeig
- 1 kopp vann
- 1 kopp hvitt sukker
Fremgangsmåte
- 1Hell melk i en stor kjele, og kok opp på middels varme. I en middels stor bolle, visp sammen semolina, maisstivelse, 1 kopp sukker og salt slik at det ikke er klumper av maisstivelse. Når melken koker, tilsett gradvis semolinablandingen under konstant omrøring med en tresleiv. Kok, mens du rører kontinuerlig, til blandingen tykner og koker opp. Ta av varmen, og sett til side. Hold varm.
- 2I en stor bolle, pisk eggene med en elektrisk mikser på høy hastighet. Tilsett 1/2 kopp sukker, og pisk til det er tykt og lyst, ca. 10 minutter. Rør inn vanilje.
- 3Vend de piskede eggene forsiktig inn i den varme semolinablandingen. Dekk delvis til pannen, og la den avkjøle seg.
- 4Forvarm ovnen til 175 grader C (350 grader F).
- 5Smør en 23x33 cm (9x13 tommer) ildfast form, og legg 7 lag med filodeig i formen, pensle hvert lag med smør før du legger det i. Hell eggekremen over filodeigen, og dekk med de resterende 5 lagene med filodeig, pensle hvert lag med smør før du legger det ned.
- 6Stek i den forvarmede ovnen i 40 til 45 minutter, til toppen er sprø og eggekremen har stivnet. I en liten kjele, rør sammen den gjenværende koppen sukker og vann. Kok opp. Når Galaktobourekoen er ferdig, hell den varme sukkersirupen over toppen, spesielt langs kantene. La den avkjøle helt før du skjærer i den og serverer. Oppbevar i kjøleskapet.