Hverdagens gule dal

Hverdagens gule dal

oppskrift på en enkel og smakfull hverdagsgul dal, perfekt for en rask og næringsrik middag.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 30 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett

Ingredienser

  • 1. 1 kopp (225 g) moong dal (splittede gule linser)
  • 2. 3 kopper (710 ml) vann
  • 3. 1/2 teskje malt gurkemeie
  • 4. Medium-korn kosher-salt
  • 5. 2 spiseskjeer ghee eller usaltet smør
  • 6. 1 teskje spisskummenfrø
  • 7. 1 liten løk, finhakket
  • 8. 1 eller 2 ferske eller tørkede hele røde chili
  • 9. Bladene fra en liten bunt koriander
  • 10. Ferske limebåter

Fremgangsmåte

  1. 11. For å lage dalen, i en middels stor, tykkbunnet kjele, dekk dalen med vann. Rør forsiktig i linsene med hånden, og sil deretter vannet gjennom en finmasket sil. Returner eventuelt dal fra silen til kjelen og gjenta, med å vaske, røre og sile til vannet er helt klart. Det vil sannsynligvis ta 7 til 10 ganger med vann. Hell de 3 koppene (710 ml) vann i kjelen for å dekke linsene. Kok opp på middels høy varme, skum av eventuelt skum som stiger til overflaten, og skru ned varmen slik at det småkoker. Tilsett gurkemeie og kok til dalen er ganske kremete, ca. 45 til 60 minutter. Rør jevnlig i dalen mens den småkoker, ellers kan den sette seg fast i bunnen av kjelen og brenne seg. Hvis dalen begynner å se tørr ut før linsene er kokt, tilsett varmt vann (fra springen er helt fint). Krydre godt med salt. Omtrent 20 minutter før dalen er ferdig, lager du tarkaen. Smelt ghee på lav varme. Stek spisskummenfrøene i ca. 1 minutt, til de begynner å syde og lukte godt. Tilsett løk og chili og kok, mens du rører, til løken er veldig myk og gjennomsiktig, ca. 15 minutter. Når dalen er ferdig, heller du tarkaen over, rører forsiktig for å blande den delvis inn, og drysser deretter koriander på toppen. Server umiddelbart med limebåter og naan eller over ris.
  2. 22. For å lage dalen, i en middels stor, tykkbunnet kjele, dekk dalen med vann. Rør forsiktig i linsene med hånden, og sil deretter vannet gjennom en finmasket sil. Returner eventuelt dal fra silen til kjelen og gjenta, med å vaske, røre og sile til vannet er helt klart. Det vil sannsynligvis ta 7 til 10 ganger med vann. Hell de 3 koppene (710 ml) vann i kjelen for å dekke linsene. Kok opp på middels høy varme, skum av eventuelt skum som stiger til overflaten, og skru ned varmen slik at det småkoker. Tilsett gurkemeie og kok til dalen er ganske kremete, ca. 45 til 60 minutter. Rør jevnlig i dalen mens den småkoker, ellers kan den sette seg fast i bunnen av kjelen og brenne seg. Hvis dalen begynner å se tørr ut før linsene er kokt, tilsett varmt vann (fra springen er helt fint). Krydre godt med salt.
  3. 33. Omtrent 20 minutter før dalen er ferdig, lager du tarkaen. Smelt ghee på lav varme. Stek spisskummenfrøene i ca. 1 minutt, til de begynner å syde og lukte godt. Tilsett løk og chili og kok, mens du rører, til løken er veldig myk og gjennomsiktig, ca. 15 minutter. Når dalen er ferdig, heller du tarkaen over, rører forsiktig for å blande den delvis inn, og drysser deretter koriander på toppen. Server umiddelbart med limebåter og naan eller over ris.
  4. 44. For variasjon med tomattarka: Smelt 3 ss ghee på lav varme, og tilsett 1/2 teskje spisskummenfrø og 1/2 teskje fennikelfrø. Stek i 1 minutt. Tilsett 1 finhakket løk og 3 finhakkede hvitløksfedd, og kok i 10 minutter, mens du rører ofte. Rasp inn 1 teskje ingefær og kok i ca. 1 minutt for å fjerne noe av råheten. Rør inn 2 små tomater som er hakket, 1 eller 2 grønne chili delt på langs, og 2 curryblader (valgfritt). Stek til tomatene begynner å bryte opp, ytterligere 5 til 7 minutter. Rør inn mesteparten av blandingen i den kokte dalen og la den småkoke i 5 minutter. Smak til med krydder, og hell deretter den resterende tarkaen over dalen. Pynt med hakket koriander.
  5. 55. Smelt 3 ss ghee på lav varme, og tilsett 1/2 teskje spisskummenfrø og 1/2 teskje fennikelfrø. Stek i 1 minutt. Tilsett 1 finhakket løk og 3 finhakkede hvitløksfedd, og kok i 10 minutter, mens du rører ofte. Rasp inn 1 teskje ingefær og kok i ca. 1 minutt for å fjerne noe av råheten. Rør inn 2 små hakkede tomater, 1 eller 2 grønne chili delt på langs, og 2 curryblader (valgfritt). Stek til tomatene begynner å bryte opp, ytterligere 5 til 7 minutter. Rør inn mesteparten av blandingen i den kokte dalen og la den småkoke i 5 minutter. Smak til med krydder, og hell deretter den resterende tarkaen over dalen. Pynt med hakket koriander.