Eplekake med valnøtter og snudd opp ned, servert med calvados-karamellsaus

Eplekake med valnøtter og snudd opp ned, servert med calvados-karamellsaus

oppskrift på en deilig apple walnut upside-down cake med calvados-karamellsaus. enkel å lage og perfekt for høst og vinterkvelder.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 65 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk

Ingredienser

  • 1. 3 til 3 1/2 Golden Delicious epler (ca. 680 gram)
  • 2. 1 1/2 stang (3/4 kopp) usaltet smør
  • 3. 2/3 kopp sukker
  • 4. 1/2 kopp grovhakkede valnøtter
  • 5. 1/2 Golden Delicious eple
  • 6. 1 1/2 kopp hvetemel
  • 7. 1 1/2 teskjeer bakepulver
  • 8. 3/4 teskje salt
  • 9. 1/2 teskje kanel
  • 10. 1 stang (1/2 kopp), usaltet smør, myknet
  • 11. 2/3 kopp sukker
  • 12. 1 teskje vaniljeekstrakt
  • 13. 2 spiseskjeer finhakket fersk ingefær, skrelt
  • 14. 2 store egg
  • 15. 1/2 kopp rømme
  • 16. 1 1/2 kopp sukker
  • 17. 1/2 kopp vann
  • 18. 3 spiseskjeer Calvados eller annen eplebrandy
  • 19. 2 spiseskjeer usaltet smør
  • 20. pisket krem

Fremgangsmåte

  1. 11. Lag fyllet: Skrell, kjern ut og del eplene i kvarter. I en godt innarbeidet støpejernspanne på 26 x 5 cm eller en non-stick panne på 25 x 5 cm, smelt smør over moderat lav varme akkurat til det er smeltet (smøret skal ikke skille seg). Rør inn sukker til det er godt blandet. Arranger eplekvartene dekorativt, med skjæreflatene opp, i pannen og strø valnøtter jevnt mellom eplene. Kok blandingen uforstyrret i 25 til 35 minutter, eller til eplene er møre i midten og sukkeret har blitt til en gylden karamell. Forvarm ovnen til 190°C.
  2. 22. Skrell, kjern ut og del eplene i kvarter.
  3. 33. I en godt innarbeidet støpejernspanne på 26 x 5 cm eller en non-stick panne på 25 x 5 cm, smelt smør over moderat lav varme akkurat til det er smeltet (smøret skal ikke skille seg). Rør inn sukker til det er godt blandet. Arranger eplekvartene dekorativt, med skjæreflatene opp, i pannen og strø valnøtter jevnt mellom eplene. Kok blandingen uforstyrret i 25 til 35 minutter, eller til eplene er møre i midten og sukkeret har blitt til en gylden karamell. Forvarm ovnen til 190°C.
  4. 44. Lag kakerøren mens fyllet koker: Skrell eplet og hakk det fint. I en bolle, visp sammen mel, bakepulver, salt og kanel. I en annen bolle, med en elektrisk mikser, pisk smør og sukker til det er lyst og luftig. Rør inn vanilje og ingefær, og tilsett egg ett om gangen, pisk godt etter hver. Rør inn rømme og med mikser på lav hastighet, gradvis tilsett melblandingen til det akkurat er blandet. Vend inn det hakkede eplet i røren. Ta pannen av varmen og fordel røren jevnt over fyllet. Bruk en metallspatel til å fordele røren (vær forsiktig så du ikke forstyrrer fyllet), og la det være en 0,5 cm bred kant av kokte epler ubeskyttet. Hvis du bruker en non-stick panne med plasthåndtak, pakk håndtaket inn i dobbel folie. Sett pannen i en dyp bakeform og stek kaken midt i ovnen i 25 til 35 minutter, eller til en kakepinne kommer ut med smuler og kaken er gyldenbrun. La kaken avkjøle i pannen på en rist i 10 minutter. Kjør en tynn kniv rundt kanten av pannen og snu forsiktig kaken opp på en tallerken. Server kaken varm eller romtemperert med karamellsaus og pisket krem.
  5. 55. Skrell eplet og hakk det fint.
  6. 66. I en bolle, visp sammen mel, bakepulver, salt og kanel.
  7. 77. I en annen bolle, med en elektrisk mikser, pisk smør og sukker til det er lyst og luftig. Rør inn vanilje og ingefær, og tilsett egg ett om gangen, pisk godt etter hver. Rør inn rømme og med mikser på lav hastighet, gradvis tilsett melblandingen til det akkurat er blandet. Vend inn det hakkede eplet i røren. Ta pannen av varmen og fordel røren jevnt over fyllet. Bruk en metallspatel til å fordele røren (vær forsiktig så du ikke forstyrrer fyllet), og la det være en 0,5 cm bred kant av kokte epler ubeskyttet. Hvis du bruker en non-stick panne med plasthåndtak, pakk håndtaket inn i dobbel folie. Sett pannen i en dyp bakeform og stek kaken midt i ovnen i 25 til 35 minutter, eller til en kakepinne kommer ut med smuler og kaken er gyldenbrun. La kaken avkjøle i pannen på en rist i 10 minutter. Kjør en tynn kniv rundt kanten av pannen og snu forsiktig kaken opp på en tallerken. Server kaken varm eller romtemperert med karamellsaus og pisket krem.
  8. 88. Skrell eplet og hakk det fint.
  9. 99. I en bolle, visp sammen mel, bakepulver, salt og kanel.
  10. 1010. I en annen bolle, med en elektrisk mikser, pisk smør og sukker til det er lyst og luftig. Rør inn vanilje og ingefær, og tilsett egg ett om gangen, pisk godt etter hver. Rør inn rømme og med mikser på lav hastighet, gradvis tilsett melblandingen til det akkurat er blandet. Vend inn det hakkede eplet i røren. Ta pannen av varmen og fordel røren jevnt over fyllet. Bruk en metallspatel til å fordele røren (vær forsiktig så du ikke forstyrrer fyllet), og la det være en 0,5 cm bred kant av kokte epler ubeskyttet. Hvis du bruker en non-stick panne med plasthåndtak, pakk håndtaket inn i dobbel folie. Sett pannen i en dyp bakeform og stek kaken midt i ovnen i 25 til 35 minutter, eller til en kakepinne kommer ut med smuler og kaken er gyldenbrun. La kaken avkjøle i pannen på en rist i 10 minutter. Kjør en tynn kniv rundt kanten av pannen og snu forsiktig kaken opp på en tallerken.
  11. 1111. Server kaken varm eller romtemperert med karamellsaus og pisket krem.
  12. 1212. For å lage Calvados-karamellsaus: I en tørr, tykk kjele på ca. 2 liter, kok sukker over moderat varme, rør med en gaffel, til det er smeltet og kokende uten å røre, ved å sirkle kjelen, til det blir en gylden karamell. Ta kjelen av varmen og tilsett forsiktig vann og brandy langs kanten av kjelen (karamellen vil boble og dampe). Sett kjelen tilbake på varmen og la det småkoke under omrøring til karamellen er oppløst. Rør inn smør. Sausen kan lages 3 dager i forveien og oppbevares i kjøleskap, dekket. Varm opp sausen til den er lunken før servering. Gir omtrent 1 1/4 kopper.
  13. 1313. I en tørr, tykk kjele på ca. 2 liter, kok sukker over moderat varme, rør med en gaffel, til det er smeltet og kokende uten å røre, ved å sirkle kjelen, til det blir en gylden karamell. Ta kjelen av varmen og tilsett forsiktig vann og brandy langs kanten av kjelen (karamellen vil boble og dampe). Sett kjelen tilbake på varmen og la det småkoke under omrøring til karamellen er oppløst. Rør inn smør. Sausen kan lages 3 dager i forveien og oppbevares i kjøleskap, dekket. Varm opp sausen til den er lunken før servering.
  14. 1414. Gir omtrent 1 1/4 kopper.