
Sitronmarengspai
Lær hvordan du lager den perfekte lemon meringue pie med sprø bunn, frisk sitronfylling og luftig marengs. En klassiker for dessertbordet!
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 1 oppskrift på paideig for en enkeltbunn på 23–25 cm
- rå ris eller paivekter for å veie bunnen
- 1 kopp sukker
- 5 spiseskjeer maisstivelse
- 1/4 teskje salt
- 1 kopp vann
- 1/2 kopp melk
- 4 store eggeplommer
- 1 ss usaltet smør
- 1/2 kopp fersk sitronjuice
- 2 teskjeer ferskrevet sitronskall
- 4 store eggehviter
- 1/4 teskje krem av tartar
- 1/2 kopp sukker
Fremgangsmåte
- 1Lag en skorpe: På en lett melet overflate med en melet kjevle kjevle ut deigen til en runding på ca. 33 cm (omtrent 3 mm tykk) og legg den i en 23 cm (1-liters) paiform. Trim kanten av deigen, slik at det er en overheng på ca. 1,3 cm, og lag en dekorativ kant ved å presse deigen med fingrene. Prikk skorpen flere steder med en gaffel og sett den i kjøleskapet, dekket, i 30 minutter. Forvarm ovnen til 200°C. Legg bakepapir i skorpen og fyll den med ris eller paivekter. Stek skorpen midt i ovnen i 10 minutter. Fjern forsiktig papir og ris, og stek skorpen videre til den er gyllen, ca. 12 minutter til. Avkjøl skorpen i paiformen på en rist. Senk ovnstemperaturen til 175°C.
- 2På en lett melet overflate med en melet kjevle kjevle ut deigen til en runding på ca. 33 cm (omtrent 3 mm tykk) og legg den i en 23 cm (1-liters) paiform. Trim kanten av deigen, slik at det er en overheng på ca. 1,3 cm, og lag en dekorativ kant ved å presse deigen med fingrene. Prikk skorpen flere steder med en gaffel og sett den i kjøleskapet, dekket, i 30 minutter.
- 3Forvarm ovnen til 200°C.
- 4Legg bakepapir i skorpen og fyll den med ris eller paivekter. Stek skorpen midt i ovnen i 10 minutter. Fjern forsiktig papir og ris, og stek skorpen videre til den er gyllen, ca. 12 minutter til. Avkjøl skorpen i paiformen på en rist.
- 5Senk ovnstemperaturen til 175°C.
- 6Lag fyllet: I en tykk kjele visp sammen sukker, maisstivelse og salt, og visp gradvis inn vann og melk, til maisstivelsen er oppløst. I en bolle visp sammen eggeplommene. Kok opp melken under omrøring over middels varme til den begynner å koke. Gradvis visp inn ca. 2,5 dl melk med eggeplommene, og visp deretter eggeplommeblandingen inn i melken. La det småkoke under omrøring i 3 minutter. Ta kjelen av varmen og visp inn smør, sitronsaft og sitrusskall til smøret er smeltet. Dekk fyllet med plastfolie.
- 7I en tykk kjele visp sammen sukker, maisstivelse og salt, og visp gradvis inn vann og melk, til maisstivelsen er oppløst. I en bolle visp sammen eggeplommene. Kok opp melken under omrøring over middels varme til den begynner å koke. Gradvis visp inn ca. 2,5 dl melk med eggeplommene, og visp deretter eggeplommeblandingen inn i melken. La det småkoke under omrøring i 3 minutter. Ta kjelen av varmen og visp inn smør, sitronsaft og sitrusskall til smøret er smeltet. Dekk fyllet med plastfolie.
- 8Lag marengs: I en annen bolle med en elektrisk mikser, pisk eggehvitene med krem av tartar og en klype salt til de danner myke topper. Tilsett sukker i en tynn stråle og pisk til marengsen akkurat danner stive topper.
- 9I en annen bolle med en elektrisk mikser, pisk eggehvitene med krem av tartar og en klype salt til de danner myke topper. Tilsett sukker i en tynn stråle og pisk til marengsen akkurat danner stive topper.
- 10Hell fyllet i skorpen og fordel marengsen på toppen, slik at fyllet er helt dekket og forseglet til deigen. Dra marengsen opp i topper og stek paien midt i ovnen til marengsen er gyllen, ca. 15 minutter.
- 11Hell fyllet i skorpen og fordel marengsen på toppen, slik at fyllet er helt dekket og forseglet til deigen. Dra marengsen opp i topper og stek paien midt i ovnen til marengsen er gyllen, ca. 15 minutter.