Sitronmarengspai

Sitronmarengspai

Lær hvordan du lager den perfekte lemon meringue pie med sprø bunn, frisk sitronfylling og luftig marengs. En klassiker for dessertbordet!

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 8
dessert

Ingredienser

  • 1 oppskrift på paideig for en enkeltbunn på 23–25 cm
  • rå ris eller paivekter for å veie bunnen
  • 1 kopp sukker
  • 5 spiseskjeer maisstivelse
  • 1/4 teskje salt
  • 1 kopp vann
  • 1/2 kopp melk
  • 4 store eggeplommer
  • 1 ss usaltet smør
  • 1/2 kopp fersk sitronjuice
  • 2 teskjeer ferskrevet sitronskall
  • 4 store eggehviter
  • 1/4 teskje krem av tartar
  • 1/2 kopp sukker

Fremgangsmåte

  1. 1Lag en skorpe: På en lett melet overflate med en melet kjevle kjevle ut deigen til en runding på ca. 33 cm (omtrent 3 mm tykk) og legg den i en 23 cm (1-liters) paiform. Trim kanten av deigen, slik at det er en overheng på ca. 1,3 cm, og lag en dekorativ kant ved å presse deigen med fingrene. Prikk skorpen flere steder med en gaffel og sett den i kjøleskapet, dekket, i 30 minutter. Forvarm ovnen til 200°C. Legg bakepapir i skorpen og fyll den med ris eller paivekter. Stek skorpen midt i ovnen i 10 minutter. Fjern forsiktig papir og ris, og stek skorpen videre til den er gyllen, ca. 12 minutter til. Avkjøl skorpen i paiformen på en rist. Senk ovnstemperaturen til 175°C.
  2. 2På en lett melet overflate med en melet kjevle kjevle ut deigen til en runding på ca. 33 cm (omtrent 3 mm tykk) og legg den i en 23 cm (1-liters) paiform. Trim kanten av deigen, slik at det er en overheng på ca. 1,3 cm, og lag en dekorativ kant ved å presse deigen med fingrene. Prikk skorpen flere steder med en gaffel og sett den i kjøleskapet, dekket, i 30 minutter.
  3. 3Forvarm ovnen til 200°C.
  4. 4Legg bakepapir i skorpen og fyll den med ris eller paivekter. Stek skorpen midt i ovnen i 10 minutter. Fjern forsiktig papir og ris, og stek skorpen videre til den er gyllen, ca. 12 minutter til. Avkjøl skorpen i paiformen på en rist.
  5. 5Senk ovnstemperaturen til 175°C.
  6. 6Lag fyllet: I en tykk kjele visp sammen sukker, maisstivelse og salt, og visp gradvis inn vann og melk, til maisstivelsen er oppløst. I en bolle visp sammen eggeplommene. Kok opp melken under omrøring over middels varme til den begynner å koke. Gradvis visp inn ca. 2,5 dl melk med eggeplommene, og visp deretter eggeplommeblandingen inn i melken. La det småkoke under omrøring i 3 minutter. Ta kjelen av varmen og visp inn smør, sitronsaft og sitrusskall til smøret er smeltet. Dekk fyllet med plastfolie.
  7. 7I en tykk kjele visp sammen sukker, maisstivelse og salt, og visp gradvis inn vann og melk, til maisstivelsen er oppløst. I en bolle visp sammen eggeplommene. Kok opp melken under omrøring over middels varme til den begynner å koke. Gradvis visp inn ca. 2,5 dl melk med eggeplommene, og visp deretter eggeplommeblandingen inn i melken. La det småkoke under omrøring i 3 minutter. Ta kjelen av varmen og visp inn smør, sitronsaft og sitrusskall til smøret er smeltet. Dekk fyllet med plastfolie.
  8. 8Lag marengs: I en annen bolle med en elektrisk mikser, pisk eggehvitene med krem av tartar og en klype salt til de danner myke topper. Tilsett sukker i en tynn stråle og pisk til marengsen akkurat danner stive topper.
  9. 9I en annen bolle med en elektrisk mikser, pisk eggehvitene med krem av tartar og en klype salt til de danner myke topper. Tilsett sukker i en tynn stråle og pisk til marengsen akkurat danner stive topper.
  10. 10Hell fyllet i skorpen og fordel marengsen på toppen, slik at fyllet er helt dekket og forseglet til deigen. Dra marengsen opp i topper og stek paien midt i ovnen til marengsen er gyllen, ca. 15 minutter.
  11. 11Hell fyllet i skorpen og fordel marengsen på toppen, slik at fyllet er helt dekket og forseglet til deigen. Dra marengsen opp i topper og stek paien midt i ovnen til marengsen er gyllen, ca. 15 minutter.