Blåbærsmuldrepai

Blåbærsmuldrepai

Lær hvordan du lager en deilig blueberry crumble pie med denne enkle oppskriften. Perfekt som dessert eller til kaffekosen på sommeren.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 60 minutter
Porsjoner: 8
dessert

Ingredienser

  • 1 1/4 kopper usortert hvetemel til allsidig bruk, pluss mer til utbaking
  • 1/2 kopp (1 stang) avkjølt usaltet smør, skåret i 1/2-tommers terninger
  • 1/2 teskje kosher-salt
  • 2/3 kopp pluss 3 spiseskjeer sukker
  • 2 1/2 spiseskjeer maisstivelse
  • 1 teskje finrevet sitronskall pluss 2 spiseskjeer fersk sitronjuice
  • 5 kopper (1 pund 10 unser) ferske blåbær
  • 3/4 kopp usortert hvetemel til allsidig bruk
  • 3 spiseskjeer (pakket) lyst brunt sukker
  • 1/2 teskje kanel
  • 1/4 teskje salt
  • 5 spiseskjeer usaltet smør, smeltet og litt avkjølt
  • Spesialutstyr: Bruk en glass- eller metallform med diameter på 23–24 cm. Du vil trenge bakevekter eller tørkede bønner for å steke bunnen.

Fremgangsmåte

  1. 1For crust: Pulsér 1 1/4 kopper mel, smør og salt i en food processor til blandingen ligner grovt mel med noen erte-store biter igjen. Drypp 3 spiseskjeer isvann over blandingen. Pulsér til det dannes fuktige klumper, og tilsett mer vann teskjevis hvis blandingen er tørr. Overfør deigen til en lett melet arbeidsflate. Del den i 4 like store deler. Arbeid med én del om gangen, og bruk helen av hånden til å smøre hver porsjon deig to ganger i en fremovergående bevegelse for å fordele smøret. Samle alle fire deigbitene til en ball. Flat ut til en skive, pakk inn i plastfolie, og la deigen hvile i kjøleskapet til den er fast, minst 1 time. FORHANDSVIS: Deigen kan lages opptil 2 dager i forveien. Oppbevar den kjølig. Kjevle ut deigen på en lett melet overflate til en 33 cm rund sirkel. Overfør til en paiform, og trykk forsiktig deigen ned i bunnen og opp langs kantene. Brett inn overheng og pynt kantene dekorativt. Prikk bunnen av paibunnen flere steder med en gaffel, og la den deretter hvile i kjøleskapet til den er fast, ca. 30 minutter. Dekk et stort bakepapir eller aluminiumsfolie over paibunnen og fyll med paivekter. Stek til bunnen er satt, ca. 20 minutter. Fjern forsiktig bakepapiret og vektene. Stek videre til bunnen er lys gylden, ca. 12 minutter til. Overfør paibunnen til en avkjølingsrist og la den avkjøles.
  2. 2Pulsér 1 1/4 kopper mel, smør og salt i en food processor til blandingen ligner grovt mel med noen erte-store biter igjen. Drypp 3 spiseskjeer isvann over blandingen. Pulsér til det dannes fuktige klumper, og tilsett mer vann teskjevis hvis blandingen er tørr. Overfør deigen til en lett melet arbeidsflate. Del den i 4 like store deler. Arbeid med én del om gangen, og bruk helen av hånden til å smøre hver porsjon deig to ganger i en fremovergående bevegelse for å fordele smøret. Samle alle fire deigbitene til en ball. Flat ut til en skive, pakk inn i plastfolie, og la deigen hvile i kjøleskapet til den er fast, minst 1 time. FORHANDSVIS: Deigen kan lages opptil 2 dager i forveien. Oppbevar den kjølig.
  3. 3Kjevle ut deigen på en lett melet overflate til en 33 cm rund sirkel. Overfør til en paiform, og trykk forsiktig deigen ned i bunnen og opp langs kantene. Brett inn overheng og pynt kantene dekorativt. Prikk bunnen av paibunnen flere steder med en gaffel, og la den deretter hvile i kjøleskapet til den er fast, ca. 30 minutter.
  4. 4Dekk et stort bakepapir eller aluminiumsfolie over paibunnen og fyll med paivekter. Stek til bunnen er satt, ca. 20 minutter. Fjern forsiktig bakepapiret og vektene. Stek videre til bunnen er lys gylden, ca. 12 minutter til. Overfør paibunnen til en avkjølingsrist og la den avkjøles.
  5. 5Fylling og topping: Visp sammen 2/3 kopp sukker, maisstivelse og sitrusskall i en stor bolle. Tilsett blåbær og sitronsaft; vend forsiktig for å dekke og fordele jevnt. La fyllet stå og vende av og til, til bærene slipper ut saften sin, 20–30 minutter. Visp sammen mel, de resterende 3 spiseskjeer sukker, lyst brunt sukker, kanel og salt i en middels bolle. Tilsett smeltet smør; bland toppingen med fingertuppene for å blande.
  6. 6(Denne punktet er en gjentakelse av punkt 5, og kan utelates for klarhet.)
  7. 7(Dette punktet er en gjentakelse av punkt 5, og kan utelates for klarhet.)
  8. 8Montering: Forvarm ovnen til 190°C. Skje blåbærfyllet i paibunnen, og strø deretter topping over. Stek paien til fyllet bobler og toppen er gylden, ca. 1 time og 15 minutter. Dekk med aluminiumsfolie etter 30 minutter hvis den blir for brun for raskt. La paien avkjøles på en avkjølingsrist. FORHANDSVIS: Kan lages opptil 8 timer i forveien. La den stå i romtemperatur.
  9. 9Forvarm ovnen til 190°C. Skje blåbærfyllet i paibunnen, og strø topping over. Stek paien til fyllet bobler og toppen er gylden, ca. 1 time og 15 minutter. Dekk med aluminiumsfolie etter 30 minutter hvis den blir for brun for raskt.
  10. 10La paien avkjøles på en avkjølingsrist. FORHANDSVIS: Kan lages opptil 8 timer i forveien. La den stå i romtemperatur.