Sjokolade- og appelsinkake med salt karamell

Sjokolade- og appelsinkake med salt karamell

Lær hvordan du lager en saftig sjokoladekake med frisk appelsin og salt karamell. Perfekt for spesielle anledninger eller helgekosen.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 8
dessert

Ingredienser

  • 2 kopper kremfløte
  • 340 gram semisøt sjokolade, finhakket
  • En klype salt
  • 1/4 kopp appelsinmarmelade
  • Grunnoppskrift på sjokoladekake, følger senere, stekt og avkjølt
  • 1 spiseskje appelsinmarmelade
  • 1/2 kopp sukker
  • 1 spiseskje lys mais sirup
  • 1/4 kopp kremfløte
  • 1 spiseskje usaltet smør
  • Flakete havsalt, til topping
  • Koke spray
  • 1 kopp usøtet kakaopulver (naturlig eller Dutch prosess)
  • 2 1/2 kopper hvetemel
  • 2 kopper sukker
  • 1 1/2 teskje bakepulver
  • 1 teskje natron
  • 1 teskje salt
  • 3 store egg, romtempererte
  • 3/4 kopp vegetabilsk olje
  • 1/2 kopp rømme
  • 2 teskjeer vaniljeekstrakt

Fremgangsmåte

  1. 1Lag ganachen: Varm opp kremfløten, sjokoladen og saltet i en varmebestandig bolle som er plassert over en kjele med småkokende vann (ikke la bollen berøre vannet), mens du rører til sjokoladen er smeltet og ganachen er glatt. Ta bollen av varmen og rør inn marmeladen. Sett i kjøleskapet til den er tykk, men ikke stivnet, i 1 til 1,5 timer.
  2. 2Monter kaken: Plasser ett lag med kake på et serveringsfat; smør over 1 spiseskje marmelade. Pisk den avkjølte ganachen med en mikser på middels-lav hastighet til den er lett og luftig, ca. 1 minutt (ikke overpisk). Fordel en stor kopp med den piskede ganachen over marmeladen. Legg på det andre kake laget. Dekk hele kaken med resten av den piskede ganachen og sett den i kjøleskapet til den skal serveres.
  3. 3Lag karamellen: Kok opp sukker og maisstivelse i en middels stor kjele over middels-høy varme. La det småkoke, og sving kjelen, men rør ikke, til blandingen blir ravfarget, ca. 4 minutter. Ta kjelen av varmen og visp forsiktig inn kremfløten og smøret til det er glatt. Sett til side og rør av og til til det er avkjølt, men fortsatt hellbart, i 15–20 minutter. Drypp over kaken og strø over havsalt. Server kaken innen 2 timer; skjær med en varm kniv.
  4. 4Forvarm ovnen til 175 °C (350 °F). Smør to 23 cm (9 tommer) runde kakeformer med kokespray og kle bunnen med bakepapir.
  5. 5Visp kakao og 3,75 dl (1 ½ kopper) kokende vann i en middels bolle til det er glatt; sett til side. Visp mel, sukker, bakepulver, natron og salt i en stor bolle til det er godt blandet. Tilsett egg, vegetabilsk olje, rømme og vanilje, og pisk med en mikser på middels hastighet til det er jevnt, ca. 1 minutt. Senk hastigheten til lav og pisk inn kakao-blandingen i en jevn strøm til det er akkurat blandet, og bruk deretter en slikkepott for å blande det godt. (Røren vil være tynn.)
  6. 6Fordel røren i de forberedte formene og bank dem lett mot benken for å få ut luftbobler. Stek til en kakepinne kommer ut ren, ca. 30–40 minutter. Overfør til avkjølingsrist og la stå i 10 minutter, før du kjører en kniv rundt kanten av formene og snur kakene ut på ristene for å avkjøle helt. Fjern bakepapiret. Trim toppen av kakene med en lang serrated kniv for å jevne ut, hvis ønskelig.