Croque Monsieur

Croque Monsieur

Lær hvordan du lager den perfekte croque monsieur, et deilig fransk smørbrød med ost og skinke. En enkel oppskrift for en smakfull lunsj eller middag.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 25 minutter
Porsjoner: 2
forrett

Ingredienser

  • 1/3 kopp usaltet smør, pluss 1 teskje
  • 1/2 kopp paibelgemel, pluss 1 spiseskje
  • 4 kopper melk
  • 1 kopp Gruyère- eller sveitserost, revet, pluss 8 unser, tynne skiver
  • Grovt salt
  • Nykvernet hvit pepper
  • Nykvernet muskatnøtt, etter smak
  • Cayennepepper, etter smak
  • 8 skiver hvitt brød, kuttet 1/2 tomme tykt
  • 170 gram fransk skinke, tynne skiver
  • Smør til steking

Fremgangsmåte

  1. 1I en middels stor kjele smelter du smør over middels høy varme. Tilsett melet, og kok under omrøring til det begynner å skumme, ca. 1 minutt. Fortsett å koke, under stadig omrøring, til kokeprosessen reduserer melets smak, ca. 3 minutter. I en middels stor kjele varmer du opp melken. Hell den varme melken sakte i smør- og melblandingen, og rør godt slik at det ikke dannes klumper. La blandingen koke opp. Skru ned varmen, og kok i ytterligere 2 minutter. Rør inn halvparten av den revne osten, og smak til med salt, hvit pepper, muskatnøtt og cayennepepper. Kok til sausen tykner, ca. 2–3 minutter. Ta av varmen, overfør til en bolle, og la den avkjøles.
  2. 2Forvarm ovnen til 230 grader Celsius (450 grader Fahrenheit).
  3. 3Rist brødet på begge sider i en varm ovn til det er gyldent. Legg fire skiver med toast på arbeidsflaten, og smør med en liten mengde saus. Legg en skive ost, en skive skinke, og deretter en ny skive ost på hver. Topp hver sandwich med en ny skive toast. Smør med ekstra béchamelsaus, og dryss hver sandwich med resten av den revne osten (ca. 1/2 kopp). Plasser sandwichene i en ovnsfast panne som er smurt med smør, og stek i den forvarmede ovnen til de er gjennomvarme, ca. 4 minutter. Overfør til grillen, og gratiner til de er gyldne og boblende.