Gyro

Gyro

oppskrift på gyros, en klassisk gresk rett med saftig kjøtt og krydret marinade. perfekt for en smakfull middag eller festmåltid.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett

Ingredienser

  • 1/2 kopp finhakket løk
  • 450 gram kjøttdeig av storfe
  • 450 gram kjøttdeig av lam
  • 1/2 kopp melk
  • 1/3 kopp brødsmuler
  • 1 1/2 teskjeer hakket fersk oregano
  • 1 1/2 teskjeer hakket fersk timian
  • 1 teskje fennikelfrø, ristet og malt
  • En klype malt koriander
  • 1 egg
  • Salt og pepper
  • 1 engelsk agurk, skrelt og frøet
  • 1 kopp gresk yoghurt
  • 1 spiseskje hakket fersk dill
  • 1 spiseskje sitronsaft
  • 1 spiseskje hakket fersk mynte
  • 1 spiseskje ekstra jomfru olivenolje
  • 1/2 teskje koriander
  • 1/2 teskje spisskummen
  • Salt og pepper
  • 1/2 kopp sitronsaft
  • 1 teskje hakket fersk oregano
  • 1 teskje hakket fersk timian
  • 1 spiseskje Dijon-sennep
  • 1 1/2 kopper olivenolje
  • 2 kopper revet salat
  • 1 kopp hakkede tomater
  • 1 kopp skivede rødløk
  • 1 teskje olivenolje
  • 6 pitabrød

Fremgangsmåte

  1. 1Forvarm ovnen til 150 grader Celsius.
  2. 2For gyro-kjøttkaken: Samle det finhakkede løket i et rent kjøkkenhåndkle og vri ut så mye væske som mulig. I en stor blandebolle, kombiner løk, storfekjøtt, lam, melk, brødsmuler, oregano, timian, fennikel, koriander, egg og litt salt og pepper, og bland godt sammen. Stek en liten prøveboks; smak til med salt og pepper, og juster krydderet etter behov.
  3. 3Overfør kjøttdeigen til en food processor og kjør den til en pastalignende konsistens. Pakk den tett i en brødform, og pass på at det ikke er sprekker eller luftlommer. Stek til den er gjennomstekt, ca. 45 minutter. La den avkjøle helt før du skjærer den i tynne skiver.
  4. 4For tzatziki-sausen: Riv eller finhakk agurken og ha den i en bolle sammen med yoghurt, dill, sitronsaft, mynte, olivenolje, koriander og spisskummen. Visp for å blande. Krydre med salt og pepper.
  5. 5For sitronvinaigretten: I en blender, kombiner sitronsaft, oregano, timian og sennep. Mens motoren går, tilsett olivenoljen i en jevn strøm for å emulgere.
  6. 6For salaten: Vend salat, rødløk og tomater med ca. 4 spiseskjeer av vinaigretten.
  7. 7Varm opp 1 teskje olivenolje i en stor stekepanne over høy varme. Varm opp pitabrødene kort i pannen, bare så lenge på hver side at de blir varme, men ikke sprø. I samme panne, stek gyro-skivene på begge sider, ca. 2 minutter per side.
  8. 8Smør 1 stor teskje tzatziki på hver pita. Topp med noen skiver av kjøttkaken og avslutt med litt av salaten. Rull pitaene tett sammen og pakk dem inn i folie eller fest dem med en tannpirker. Server.