Kringle
Lær hvordan du lager en smakfull kringle med denne enkle oppskriften. Perfekt til kaffen og enkel å lage for hele familien.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk
Ingredienser
- 1. 3/4 kopp smør
- 2. 1 pakke tørrgjær
- 3. 1/4 kopp lunkent vann
- 4. 1/4 kopp lunkent melk
- 5. 1/4 kopp sukker
- 6. 1/2 teskje salt
- 7. 1/2 teskje sitronekstrakt
- 8. 1 egg
- 9. 2 kopper siktet hvetemel
- 10. 1 kopp brunt sukker
- 11. 1/3 kopp smør
- 12. En klype salt
- 13. En klype kanel
- 14. 1 til 2 eggehviter
- 15. Frukt, nøtter, rosiner eller syltetøy etter eget valg
Fremgangsmåte
- 11. Smør mykes med en potetmoser eller noe lignende. Fordel smøret på bakepapir til en 20 x 40 cm stor rektangel. Sett kjølig.
- 22. Løs opp gjæren i det varme vannet. Tilsett melk, sukker, salt, sitronekstrakt og egg, og bland godt. Tilsett melet og bland til en jevn deig for hånd. En fin deig skal dannes. Pakk den inn i plastfolie og sett kjølig.
- 33. Kjevle deigen ut på et godt melet bord til en 20 x 30 cm stor rektangel. Del det forberedte smøret i to like deler. Legg én del av smøret på to tredjedeler av deigen. Brett den udekkede tredjedelen over den midterste tredjedelen (på toppen av halve smøret), og brett deretter den gjenværende tredjedelen over toppen. Sett kjølig.
- 44. Kjevle deigen igjen til en 20 x 30 cm stor rektangel. Legg den gjenværende delen av det kalde smøret på to tredjedeler av deigen. Brett inn på samme måte som den første smørbiten.
- 55. Kjevle forsiktig ut deigen til en 20 x 40 cm stor rektangel, og pass på at lagdelingen av smøret ikke brytes. Brett som tidligere i tre deler. Dette gir 24 lag med smør. Sett kjølig.
- 66. Del deigen i to like deler. Kjevle forsiktig én del av gangen, til den er ca. 15 x 50 cm.
- 77. For å lage fyllet, bland ingrediensene til en jevn masse. Smør et lag med smørblanding i midten av deigen, og tilsett frukt, nøtter, rosiner eller syltetøy. Brett én av de lange kantene inn mot midten, fukt den andre kanten og brett den over fyllet for å lukke. Sørg for at det er godt forseglet.
- 88. Legg kringle på en lett smurt bakeplate og form den til en oval form, ved å presse endene sammen for å lage en kontinuerlig oval. Flat ut hele ovale med hendene. Dekk kringle og la den hvile i 1 time ved romtemperatur.
- 99. Forvarm ovnen til 180°C (350°F).
- 1010. Stek i ca. 20–25 minutter, til den er gyllenbrun. Avkjøl, og glasér deretter med en blanding av melis og vann.
- 1111. Vær oppmerksom på at den beste kvaliteten på kringle krever tålmodighet. Denne prosessen er mest vellykket når den fordeles over tre dager.
- 12Dag 1: Kjevle inn den første smørbiten.
- 13Dag 2: Kjevle inn den andre smørbiten og foreta en ekstra brett.
- 14Dag 3: Lag din kringle eller andre fine danske bakverk.
- 15Et kvalitetsdansk bakverk skal være lett, mørt, sprøtt og full av smak. Med tålmodighet og stolthet vil denne oppskriften gi nettopp det.