Tarte Tatin

Tarte Tatin

Lær hvordan du lager en klassisk tarte tatin med denne enkle oppskriften. Perfekt for dessert på fest eller helg. Enkel å følge steg for steg.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 60 minutter
Porsjoner: 6
dessert

Ingredienser

  • 6 store epler, helst Golden Delicious
  • saften av 1 sitron
  • 1 ½ kopper sukker
  • 6 spiseskjeer smør
  • omtrent 400 gram butterdeig
  • 8 unser crème fraîche
  • ¼ kopp sukker
  • 2 teskjeer vaniljeekstrakt

Fremgangsmåte

  1. 1Tarte Tatin
  2. 2Skrell eplene, del dem i kvartaler, fjern kjernene (skjær hver kvartal ved kjernen slik at den får en flat side), og kast kvartalene i en stor bolle med sitronsaft og 1/2 kopp sukker. La det hvile i 30 minutter.
  3. 3Smelt 4 spiseskjeer smør i en rund, 25 cm stor støpejernspanne over middels høy varme. Dekk med resten av sukkeret, strødd jevnt over smøret. Legg eplekvartalene i pannen, og ordne dem i et dekorativt mønster med den runde siden ned. Topp eplene med de resterende 2 spiseskjeene smør, kuttet i små biter.
  4. 4Kok eplene over middels varme i omtrent 40 minutter, og øs jevnlig den boblende væsken over eplene. Denne delen av oppskriften krever nesten konstant oppsyn. Etter noen minutter vil du begynne å se brunt karamellskum boble opp i den delen av pannen som er over direkte varme. Skyv umiddelbart pannen slik at de andre, ikke-brente delene kommer over varmen. I løpet av 40 minutter kan det hende du må flytte pannen et titalls ganger for å oppnå jevn bruning. Eplene er ferdige når væsken i pannen har blitt til en tykk, mørkbrun masse. Eplene skal fortsatt være litt motstandsdyktige. Ikke la eplene bli helt myke, eller væsken bli mørkbrun. Denne delen av tarte tatinen kan forberedes flere timer i forveien, eller du kan gå videre med oppskriften med en gang.
  5. 5Forvarm ovnen til 190 grader Celsius.
  6. 6Kle en arbeidsflate med mel, og legg ut et ark med butterdeig. Rull ut deigen til den er litt større enn innsiden av eplepannen. Legg den over eplene, og press eventuelle utstikkende kanter under eplene i pannen. Sett pannen i ovnen og stek i ca. 30 minutter, eller til butterdeigen har hevet seg og er gjennomstekt. Deigen skal være tørr og sprø inni.
  7. 7Ta pannen ut av ovnen, og la tarte sitte i noen minutter. Plasser en stor, rund serveringsplate over pannen og snu den opp ned, slik at tarte løsner fra pannen. De brune eplene vil være på toppen, og deigen på bunnen. Server varm, hvis ønskelig. Du kan også servere denne tarte varm – min preferanse – omtrent én time etter steking. Den kan også serveres romtemperert eller kald. Server gjerne med vanilje crème fraîche, hvis ønskelig.
  8. 8Vanilje Crème Fraiche
  9. 9Bland ingrediensene i en bolle. Hell over tarte tatin.