
Brunet smør- og eplecrostata med karamellsaus av eplecider
Oppdag oppskriften på en deilig brown butter apple crostata servert med smakfull eplecider karamellsaus. Perfekt for høstkosen!
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 75 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk
Ingredienser
- 1 kopp hvetemel til allsidig bruk
- 1 ½ staver kaldt usaltet smør, skåret i ertestore biter
- En klype kosher-salt
- ¼ kopp isvann
- 1 ½ staver usaltet smør
- 1 vaniljestang, delt og frøene skrapt ut
- 1 kopp sukker
- ¾ kopp hvetemel til allsidig bruk
- 3 egg
- 3 spiseskjeer smør
- ½ kopp gylne rosiner
- 2 spiseskjeer sukker
- 2 Granny Smith- epler, skrelte, kjernet og delt i åttendedeler
- ¼ kopp konjakk eller brandy
- Hvetemel til utbaking
- 1 egg, pisket med 1 spiseskje vann
- Kanel-mascarpone, til servering, oppskrift følger
- Eplecider-karamellsaus, til servering, oppskrift følger
- 1 kopp mascarponeost
- 2 spiseskjeer sukker
- 2 teskjeer malt kanel
- 2 kopper ufiltrert eplecider
- Saften av ½ sitron
- 2 spiseskjeer kremfløte
- 8 spiseskjeer smør, delt i klatter
Fremgangsmåte
- 1Spesialutstyr: Fire 3 ½-tommers tart- eller paiformer.
- 2Til bunnen: Bland mel, smør og salt i en food processor, og puls til blandingen ligner parmesan. Drypp i halvparten av iskaldt vann og puls til deigen samler seg til en løs ball, tilsett resten av vannet om nødvendig. Ta ut deigen og form den til en flat skive, pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst 1 time.
- 3Til fyllet: Smelt smøret i en liten kjele og tilsett vaniljestangen. Kok opp til smøret begynner å bli brunt og lukter nøtteaktig, og fjern deretter vaniljestangen. Overfør smøret til en bolle med en kjøkkenmaskin utstyrt med paddle. Tilsett sukker og pisk på middels hastighet. Gradvis tilsett melet. Når melet er godt innarbeidet, tilsett eggene ett om gangen.
- 4Til eplene: Smelt smøret i en stor stekepanne over middels varme. Kok opp rosinene, sukkeret og eplene til eplene begynner å bli møre, ca. 6–7 minutter. Ta av varmen og hell i brandy, deretter returner pannen til varmen og flamber, slik at alkoholen brenner av.
- 5Til montering: Forvarm ovnen til 175 °C (350 °F). Ta deigen ut av kjøleskapet 15 minutter før bruk, slik at den blir mykere og romtemperert. Strø et rent arbeidsbord med mel. Kjevle ut deigen til ca. 3 mm tykkelse og legg den i tartformene med rikelig overheng på sidene. Fordel halvparten av fyllet i bunnen av formene og legg på eplene. Brett deigen over eplene, og pensle overflaten med eggvask. Stek til toppene er gyldne og litt sprø, ca. 25 minutter. Avkjøl.
- 6Løsne kantene på tarten fra formen med en skarp kniv. Fjern forsiktig tartformen før servering. Server med kanel-mascarpone og karamellsaus med eplecider.
- 7Bland mascarpone, sukker og kanel i en bolle til det er godt blandet. Sett i kjøleskapet til bruk.
- 8Kok opp eplecider og sitronjuice i en stor, tykkbunnet stekepanne over middels varme til det har kokt inn til en sirupaktig konsistens, ca. 10 minutter. Rør inn fløten og kok opp igjen. Skru ned varmen og visp inn smøret, to klatter av gangen, og la smøret smelte før du tilsetter mer. Server varm.