Karamell-eplekake

Karamell-eplekake

oppskrift på karamell eplekake - en saftig og smakfull dessert med karamell og friske epler. perfekt for høst og festlige anledninger.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 65 minutter
Porsjoner: 8
dessert

Ingredienser

  • 1. 3 kopper hvetemel
  • 2. 2 teskjeer bakepulver
  • 3. 1/2 teskje natron
  • 4. 1 teskje fint salt
  • 5. 1 1/3 kopper sukker, pluss 1/4 kopp til eplene
  • 6. 1 1/2 teskjeer malt eple- eller gresskarpietrekrydder
  • 7. 4 store Golden Delicious-epler, skrellet, kjernet og grovhakket (ca. 5 kopper)
  • 8. 3 store egg
  • 9. 1/2 kopp vegetabilsk olje
  • 10. 1/2 kopp rømme
  • 11. 1 appelsin, finrevet skall og presset juice (ca. 1/3 kopp)
  • 12. 1 spiseskje ren vaniljeekstrakt
  • 13. 1/2 kopp sukker
  • 14. 1 spiseskje lys mais sirup
  • 15. 1/2 kopp kremfløte
  • 16. 3/4 kopp pekannøtter, ristet og grovhakket
  • 17. 1/2 teskje ren vaniljeekstrakt
  • 18. En klype fint salt

Fremgangsmåte

  1. 11. Spesialutstyr: 10-koppers kakeform i buntform.
  2. 22. Forvarm ovnen til 175°C. Smør og melet godt en 10-koppers buntform.
  3. 33. Visp sammen melet, bakepulveret, natron, salt, 1 1/3 kopper av sukkeret og 1 teskje av krydderet i en stor bolle.
  4. 44. Vend eplene i resten av sukkeret (1/4 kopp) og krydderet (1/2 teskje), og sett til side. Visp sammen egg og olje i en annen bolle.
  5. 55. Rør inn rømme, revet appelsinskall og juice, samt vanilje. Hell eggeblandingen i de tørre ingrediensene og rør forsiktig med en tresleiv til alt er akkurat blandet, men fortsatt litt klumpete.
  6. 66. Bruk en hullsleiv og fordel omtrent 1/2 kopp av eplene i bunnen av buntformen. Legg omtrent en tredjedel av røren oppå. Gjenta med resten av eplene og røren, og avslutt med røren.
  7. 77. Stek kaken til den løsner fra kantene av formen, og en kakepinne satt inn i midten kommer ut ren, ca. 1 time og 15 minutter. La den avkjøle i 10 minutter, og snu den deretter opp ned på en rist plassert over et stekebrett. La den avkjøle helt. (Kaken kan forberedes fram til dette punktet dagen før.)
  8. 88. For å lage karamellen: Bland sukker, mais sirup og 2 ss vann i en liten kjele. Kok opp over middels varme, og la det småkoke, sving kjelen forsiktig (uten å røre), til sukkeret har blitt til en mørk ravfarget karamell, ca. 15 minutter. Ta kjelen av varmen og hell forsiktig i fløten (vær forsiktig, det kan sprute). Rør inn pekannøttene, vaniljen og saltet. La karamellen bli tykk og sirupaktig, og hell den jevnt over kaken. La den avkjøle til karamellen har stivnet.