Mole Negro Oaxaqueño  
Oaxakansk svart mole

Mole Negro Oaxaqueño Oaxakansk svart mole

oppskrift på den autentiske mole negro oaxaqueno, en rik og smakfull meksikansk saus fra oaxaca. perfekt for spesielle anledninger og tradisjonell mat.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: avansert
Total tid: 150 minutter
Porsjoner: 6
hovedrett

Ingredienser

  • 1. 2 (3 pounds) kyllinger, delt i 12 biter, skinnet
  • 2. 5 chilhuacles negros, frøet og renset; frøene settes til side
  • 3. 5 guajillos, frøet og renset; frøene settes til side
  • 4. 4 pasillas Mexicanos, frøet og renset; frøene settes til side
  • 5. 4 anchos negros, frøet og renset; frøene settes til side
  • 6. 2 chipotles mecos, frøet og renset; frøene settes til side
  • 7. 1/2 hvitløkshode, feddene skilt
  • 8. 2 ss hele mandler
  • 9. 2 ss skrellede og rensede rå peanøtter
  • 10. 1 (1 tomme) stykke mexicansk kanel
  • 11. 3 hele pepperkorn
  • 12. 3 hele nellikspiker
  • 13. 3 ss solsikkeolje
  • 14. 1 1/2 ss rosiner
  • 15. 1 skive eggdeigbrød
  • 16. 1 liten moden plantain, skåret i 1/2-tommers skiver
  • 17. 1/2 kopp sesamfrø
  • 18. 2 pekannøtt-halvdelinger
  • 19. 1/2 pund hakkede tomater
  • 20. 1/4 pund hakkede tomatillos
  • 21. 1 kvist timian, eller 1/2 ts tørket
  • 22. 1 kvist Oaxacan-oregano, eller 1/2 ts tørket
  • 23. 2 ss svinefett (lard)
  • 24. 4 1/2 unser mexicansk sjokolade
  • 25. 1 laurbærblad
  • 26. Salt, etter smak
  • 27. 4 store løk, hakket, pluss 1 middels løk, delt i kvarter
  • 28. 8 selleristenger, hakket
  • 29. 8 gulrøtter, hakket

Fremgangsmåte

  1. 11. I en 2-gallons storgryte, varm opp 5 kvart vann og løk, selleri og gulrøtter til kokepunktet. Tilsett kyllingstykker og pochér, dekket, på lav varme i omtrent 35 til 45 minutter, til kjøttet er gjennomkokt og saften renner klart når det stikkes med en gaffel. Fjern kjøttet fra kraften. Sil av og sett til side.
  2. 22. Varm opp 2 kvart vann i en kjele. På en 25 cm tørr comal, takkeplate eller i en støpejernsgryte, rist chiliene over middels varme til de blir svarte, men ikke brente, i omtrent 10 minutter. Legg chiliene i en stor bolle, dekk med varmt vann, og la dem trekke i en halv time. Ta chiliene opp av bløtleggingsvannet med tang, og legg små porsjoner i en blender med 1/4 kopp av chilienes bløtleggingsvann for å blende til en jevn puré. Sil chilipuréen gjennom en sikt for å fjerne skinnene.
  3. 33. I samme tørre comal, takkeplate eller stekepanne, grill løk og hvitløk over middels varme i 10 minutter. Sett til side. Rist mandler, peanøtter, kanelstang, pepperkorn og nellik i en tørr comal, takkeplate eller støpejernsgryte i ca. 5 minutter. Fjern dem fra pannen.
  4. 44. Over samme varme, rist chilifrøene, pass på å svartne dem uten å brenne, i ca. 20 minutter. Prøv å gjøre dette utendørs eller i et godt ventilert område, fordi frøene avgir sterke damper. Når frøene er helt svarte, tente dem med fyrstikk og la dem brenne ut. Ta dem av varmen og legg i en bolle. La de svarte frøene ligge i 1 kopp kaldt vann i 10 minutter. Sil av frøene og mal dem i en blender i ca. 2 minutter. Tilsett de malte chilifrøene i chilipuréen.
  5. 55. Varm opp 3 ss olje i en 20 cm støpejernsstek