
Klassisk helkornsbrød
Lær hvordan du lager et saftig og sunt fullkornsbrød. enkel oppskrift med få ingredienser, perfekt til frokost eller lunsj.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk
Ingredienser
- 1. 2 spiseskjeer hvitt sukker
- 2. 1 spiseskje tørrgjær
- 3. 3/4 kopp varmt vann
- 4. 1/4 kopp melk
- 5. 1 spiseskje vegetabilsk olje
- 6. 1 kopp sammalt hvete mel
- 7. 2 kopper hvetemel
- 8. 1 teskje salt
- 9. 1 egg, pisket
Fremgangsmåte
- 11. I en liten blandingsbolle løses sukker og gjær opp i varmt vann. La stå til det er kremaktig, ca. 10 minutter.
- 22. I en stor blandingsbolle blandes gjærblandingen med melk, vegetabilsk olje, fullkornsmel, 1 kopp hvetemel og salt; pisk godt. Tilsett resten av melet, 1/2 kopp av gangen, og rør godt etter hver gang. Når deigen har samlet seg, hell den ut på en lett melet overflate og elt til den er glatt og elastisk, ca. 10 minutter. Smør en stor bolle med olje, legg deigen i bollen og vend den slik at den dekkes av olje. Dekk med et fuktig kjøkkenhåndkle og la den heve på et lunt sted til den har doblet i størrelse, ca. 1 time.
- 33. Smør to brødformer på 20x10 cm. Slapp ut luften av deigen og legg den ut på en lett melet overflate. Del deigen i to like deler og form til brød. Legg brødene i formene. Dekk med et fuktig kjøkkenhåndkle og la dem heve til de har doblet i størrelse, ca. 40 minutter. I mellomtiden forvarmes ovnen til 200 grader C (400 grader F).
- 44. Pensle de hevede brødene med lett pisket egg. Stek ved 200 grader C (400 grader F) i 30 minutter, eller til bunnen av brødet høres hul ut når du banker på det.