
Kokoskake med limecurd
Lær hvordan du lager en deilig kokosnakkekake med frisk limecurd. Enkel oppskrift perfekt for sommerfesten eller helgen.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 70 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 3 kopper White Lily-mel eller kake-mel (ikke selvhevende)
- 1 spiseskje bakepulver
- 1 teskje salt
- 1 kopp helmelk
- 1/2 kopp fersk kokosvann (fra omtrent 3 tunge kokosnøtter uten sprekker og som inneholder væske, prosedyre følger) eller vann
- 1 1/2 teskje vanilje
- 2 1/2 staver (1 1/4 kopper) usaltet smør, myknet
- 1 3/4 kopper sukker
- 5 store egg
- 6 store eggeplommer
- 3/4 kopp sukker
- 1/2 kopp fersk limesaft
- 3 spiseskjeer kremfløte
- 3/4 stykke (6 spiseskjeer) kaldt usaltet smør, kuttet i biter
- 2 teskjeer ferskrevet limeskall
- 1 kopp revet fersk kokos (prosedyre følger) eller søtet kokosflak
- 2 store eggehviter
- 1 1/2 kopper sukker
- 1/2 kopp vann
- 1 spiseskje lys mais sirup
- 1 teskje ferskrevet limeskall
- 1 teskje fersk limesaft
- ca. 4 kopper revet fersk kokos (prosedyre følger) eller 2 1/2 kopper søtet kokosflak
Fremgangsmåte
- 1Forvarm ovnen til 175°C. Kled bunnen av tre smurte, runde kakeformer på 23 cm (9 tommer) i diameter med sirkler av voks- eller bakepapir, og smør papiret. Dryss mel over formene og slå av overflødig mel.
- 2Forvarm ovnen til 175°C. Kled bunnen av tre smurte, runde kakeformer på 23 cm (9 tommer) i diameter med sirkler av voks- eller bakepapir, og smør papiret. Dryss mel over formene og slå av overflødig mel.
- 3Lag kakelag: I en bolle visp sammen mel, bakepulver og salt. I et målebeger rør sammen melk, kokosvann eller vann, og vanilje. I en stor bolle med elektrisk mikser pisk smør på middels hastighet i 1 minutt, og tilsett sukker i en tynn stråle under pisking. Pisk til blandingen er lys og luftig, ca. 2 minutter. Rør inn egg ett om gangen, og pisk godt etter hver tilsetning. Senk hastigheten til lav og vend inn mel- og smørblandingen i 4 omganger, vekselvis med melk- og kokosvannblandingen, begynn og avslutt med melblandingen, og skrap ned i bollen av og til, til røren akkurat er blandet (ikke overpisk). Fordel røren jevnt i formene, jevn ut overflaten og bank formene lett mot benken for å slippe ut luftbobler. Stek kakelagene i midten og nedre del av ovnen (plasser formene slik at de nesten overlapper) til en kakepinne kommer ut ren, ca. 30 minutter. Bruk en tynn kniv til å løsne kantene av kakene, og snu dem opp ned på avkjølingsrist. Fjern forsiktig bakepapiret og la kakelagene avkjøles helt. Kakelag kan lages 1 dag i forveien og oppbevares, innpakket i plastfolie, i en lufttett beholder på et kjølig, tørt sted. Alternativt kan kakelag lages 5 dager i forveien og fryses innpakket i plastfolie og aluminiumsfolie. Tin kakelagene i kjøleskapet 1 dag før bruk.
- 4Lag limecurd: I en tykk kjele visp sammen eggeplommer, sukker, limesaft, fløte og smør, og kok over moderat lav varme, mens du visper konstant, i 5 til 7 minutter, eller til blandingen akkurat når kokepunktet (ikke la den koke). Sil curden gjennom en fin sil over i en bolle, og rør inn limeskall. La curden avkjøles med plastfolie over overflaten, og sett den i kjøleskapet i minst 4 timer og opptil 2 dager.
- 5Gjenta trinn 4: I en tykk kjele visp sammen eggeplommer, sukker, limesaft, fløte og smør, og kok over moderat lav varme, mens du visper konstant, i 5 til 7 minutter, eller til blandingen akkurat når kokepunktet (ikke la den koke). Sil curden gjennom en fin sil over i en bolle, og rør inn limeskall. La curden avkjøles med plastfolie over overflaten, og sett den i kjøleskapet i minst 4 timer og opptil 2 dager.
- 6Monter kakelag og limecurd: Legg ett kakelag på et kakefat og fordel jevnt med omtrent halvparten av limecurden. Strø over 1/2 kopp revet fersk eller søtet kokosflak, og la det stå i kjøleskapet i 15 minutter. Gjenta lagdelingen med et annet kakelag, resten av limecurden og resten av kokosflakene, og topp med det siste kakelaget. La kaken stå i kjøleskapet i 15 minutter.
- 7Legg ett kakelag på et kakefat og fordel jevnt med omtrent halvparten av limecurden. Strø over 1/2 kopp revet fersk eller søtet kokos, og la det stå i kjøleskapet i 15 minutter. Gjenta lagdelingen med et annet kakelag, resten av limecurden og resten av kokosflakene, og topp med det siste kakelaget. La kaken stå i kjøleskapet i 15 minutter.
- 8Lag frosting: I toppen av et dobbel kjele, eller i en stor metallbolle over en kjele med kokende vann, pisk sammen frosting-ingredienser til de er godt blandet. Pisk i dobbel kjel eller i en bolle satt over kokende vann til blandingen danner stive, glansfulle topper, ca. 7 minutter (avhengig av mikser og værforhold kan det ta lengre tid). Ta bollen av varmen og pisk frosting til den er avkjølt og kan smøres ut. Dekorer kaken med frosting og dryss over revet, fersk eller søtet kokos.
- 9Gjenta trinn 8: I toppen av et dobbel kjele, eller i en stor metallbolle over en kjele med kokende vann, pisk sammen frosting-ingredienser til de er godt blandet. Pisk i dobbel kjel eller i en bolle satt over kokende vann til blandingen danner stive, glansfulle topper, ca. 7 minutter. Ta bollen av varmen og pisk frosting til den er avkjølt og kan smøres ut. Dekorer kaken med frosting og dryss over revet, fersk eller søtet kokos.
- 10Dekorer kaken med frosting og dryss over revet, fersk eller søtet kokos.
- 11For å hente ut kokosvann: Stikk den mykeste øyet av hver kokosnøtt med en metallspyd eller liten skrutrekker, og arbeid over en bolle mens du rister kokosnøtten for å tømme væsken. Reserver kokoskjøttet til rivning eller skjæring (se prosedyre nedenfor). Gir omtrent 3/4 kopp væske.
- 12Stikk den mykeste øyet av hver kokosnøtt med en metallspyd eller liten skrutrekker, og arbeid over en bolle mens du rister kokosnøtten for å tømme væsken. Reserver kokoskjøttet til rivning eller skjæring (se prosedyre nedenfor). Gir omtrent 3/4 kopp væske.
- 13For å rive eller skjære fersk kokos: Forvarm ovnen til 200°C (400°F). Stek de reserverte, avdryppede kokosnøttene i ovnen i 15 minutter. Med en hammer eller baksiden av en tung kjøttkvern, knus skallene og fjern kjøttet, og løft det ut forsiktig med spissen av en skarp kniv eller liten skrutrekker. Fjern den brune membranen med en skarp paringkniv eller grønnsaksskreller.
- 14Forvarm ovnen til 200°C (400°F).
- 15Stek de reserverte, avdryppede kokosnøttene i ovnen i 15 minutter.
- 16Med en hammer eller baksiden av en tung kjøttkvern, knus skallene og fjern kjøttet, og løft det ut forsiktig med spissen av en skarp kniv eller liten skrutrekker. Fjern den brune membranen med en skarp paringkniv eller grønnsaksskreller.
- 17For å rive kokos: I en foodprocessor med fin rivingsblad, riv kokoskjøttet fra omtrent én kokos i omganger, eller riv for hånd på den fine rivsiden (med små, tårformede hull) av et firesidet rivjern til du har omtrent 1 kopp, og reserver resten av kokoskjøttet til en annen bruk.
- 18I en foodprocessor med fin rivingsblad, riv kokoskjøttet fra omtrent én kokos i omganger, eller riv for hånd på den fine rivsiden (med små, tårformede hull) av et firesidet rivjern til du har omtrent 1 kopp, og reserver resten av kokoskjøttet til en annen bruk.
- 19For å skjære kokos: Bruk en grønnsaksskreller til å skjære kantene på kokoskjøttet til du har omtrent 3 1/2 kopper, og reserver resten av kokoskjøttet til en annen bruk. Kokos kan rives eller skjæres ett døgn i forveien og oppbevares i en lufttett plastpose i kjøleskapet.
- 20Bruk en grønnsaksskreller til å skjære kantene på kokoskjøttet til du har omtrent 3 1/2 kopper, og reserver resten av kokoskjøttet til en annen bruk. Kokos kan rives eller skjæres ett døgn i forveien og oppbevares i en lufttett plastpose i kjøleskapet.