Latkes

Latkes

Lær hvordan du lager deilige og sprø latkes med denne enkle oppskriften. Perfekt som forrett eller snack, klar på under 30 minutter.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 25 minutter
Porsjoner: 4
forrett

Ingredienser

  • 2 pund russetpoteter, skrelt og grovhakket
  • 1 middels stor løk, revet
  • 1 1/4 kopper matzamel
  • 3/4 kopp hakket fersk gressløk
  • 5 store egg
  • 1 spiseskje kosher-salt, for eksempel Diamond Crystal
  • 3/4 teskje nykvernet svart pepper
  • Rapsolje
  • 1 pund sellerirot, skrelt og revet
  • 1 pund pastinakk, revet
  • 3/4 kopp hakket fersk flatbladet persille
  • 1 3- til 4-punds smørnutkål, skrelt, frø og midtstykke fjernet
  • 1 kopp matzamel
  • 1/2 kopp hakket fersk salvie
  • 1 teskje kosher-salt, for eksempel Diamond Crystal
  • 1/2 teskje nykvernet svart pepper

Fremgangsmåte

  1. 1For potetlatkes: Plasser de revne potetene i en stor bolle eller annen mattrygg beholder, fyll den med vann, og sil deretter av. Gjenta skyllingsprosessen 2 eller 3 ganger til vannet er klart, deretter tøm potetene for vann og klem ut så mye vann som mulig.
  2. 2Bland de skylte potetene og den revne løken i en stor bolle, og bland dem godt sammen med hendene. Tilsett matzamelet og bland igjen, deretter tilsett gressløken. Til slutt, tilsett eggene og masser dem inn i potetblandingen til alt er godt blandet. Ha i salt og pepper, og bland det inn med hendene.
  3. 3Varm opp 2 til 3 spiseskjeer olje i en stor stekepanne over middels varme. Arbeid i porsjoner slik at latkes ikke blir overfylt i pannen, ta en porsjon på størrelse med en golfball av potetblandingen, trykk den flat mellom håndflatene, og legg den i pannen. Gjenta.
  4. 4Stek latkes til de er sprø og gylne rundt kantene, ca. 3 minutter; snu dem og stek i ytterligere 2 til 3 minutter, til de er sprø og dypt gyldne over hele overflaten, men fortsatt møre inni. Overfør til en tallerken eller bakeplate dekket med papirhåndkle. Gjenta med resten av potetblandingen, og tilsett en spiseskje olje mellom porsjonene.
  5. 5For sellerirot- og pastinakklatkes: Følg instruksjonene for potetversjonen, men bytt ut sellerirot og pastinakk med potetene (og hopp over skyllingssteget i starten), og erstatt persillen med gressløken.
  6. 6For squashlatkes med smørnut: Kutt squashen i biter og kjør dem gjennom riveskivene på en food processor. Følg deretter instruksjonene for potetversjonen, men bytt ut squashen med potetene (og hopp over skyllingssteget i starten), og erstatt salvien med gressløken. Stek latkes litt lenger over litt lavere varme (ca. 4 minutter på første side og 3 minutter på andre side over middels-lav varme).
  7. 7Du kan varme opp latkes igjen i en ovn på 230°C (450°F) i 3 til 4 minutter.