Bûche de Noël
Lær hvordan du lager en klassisk buche de noel med vår enkle oppskrift. Perfekt som julens dessert for hele familien.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 2 store egg
- 2 store eggeplommer
- Sukker, strøsukker, litt under 1/2 kopp
- Hel melk, 1/2 spiseskje
- 2 store eggehviter
- Kakehvetemel, 1/3 kopp
- Melis, til støving
- 1/2 oppskrift av paifyll (se nedenfor)
- Dove Promises Mørk Sjokolade, finhakket, 3 1/2 unser
- Enkel sirup med smak av Grand Marnier (se nedenfor)
- 3 store eggehviter
- Sukker, strøsukker, litt under 1/2 kopp
- Siktet melis, litt under 1 kopp
- Hollandsk prosessert usøtet kakaopulver til støving, 1/2 kopp
- Mørk sjokolade med bitterhet, temperert, 16 unser, se nedenfor
- 3 store eggeplommer
- 1 stort egg
- Vann, 1/3 kopp
- Sukker, strøsukker, litt under 1 kopp
- Kald usaltet smør, i terninger, 1 1/2 kopper pluss 1 spiseskje
- Kaffearoma, etter smak
- Rødt, grønt og gult flytende matfargestoff etter behov
- Melis, til støving, litt under 1/2 kopp
- Sjokoladekrønsj
- Maisstivelse, 2 spiseskjeer
- Sukker, strøsukker, litt under 1/2 kopp
- 4 store eggeplommer
- Hel melk, rikelig 2 kopper
- 1 vaniljestang
- Usaltet smør (valgfritt), 1 spiseskje
Fremgangsmåte
- 1FORKLAR BISCUITEN: Forvarm ovnen til 220 grader Celsius. Ha hele egg og eggeplommer i en middels stor bakebolle. Tilsett 1/3 kopp sukker og melken. Pisk med en elektrisk mikser på middels-høy hastighet til blandingen blir lysere i fargen og tredobler i volum, ca. 6 minutter. Ha eggehvitene i en stor bakebolle, og pisk på middels hastighet til de blir skummende. Lag fransk marengs ved å tilsette de resterende 2 spiseskjeene sukker, én spiseskje om gangen. Når alt sukkeret er tilsatt, øk mikserens hastighet til middels-høy og pisk til stive, men ikke tørre topper, ca. 5 minutter.
- 2Bruk en slikkepott til å vende inn eggeblandingen i porsjoner i marengsen, og inkorporer den gradvis for å unngå å slå ut luften. Når all eggeplommeblandingen er innarbeidet, sikt melet over blandingen gjennom en finmasket sikt, og vend forsiktig inn med slikkepotten. Fordel røren jevnt på et bakepapirkledd stekebrett, og strø rikelig med melis på toppen av kaken. Sett den i ovnen. Stek kun til kaken begynner å bli gyllen på toppen, ca. 5 minutter. Dette vil låse fuktigheten, slik at du senere kan rulle kaken uten å sprekke den. Umiddelbart etter at den er tatt ut av ovnen, bruk en kniv til å løsne kaken fra sidene av stekebrettet. Fjern kaken og la den avkjøle.
- 3FORKLAR SJOKOLADEPASTE: Lag vaniljekrem som anvist og la den avkjøle. Smelt sjokoladen i et vannbad eller en bolle plassert over en kjele med småkokende vann, og rør av og til mens den smelter. Når all sjokoladen er smeltet og glatt, fjern den fra varmen, og tilsett den kalde vaniljekremen i den varme sjokoladen. Bland godt med en slikkepott.
- 4FORKLAR RULLEKAGEN: Plasser kaken på arbeidsflaten og dynk den med den smakstilsetningen sirup. Fordel sjokoladekremen jevnt over kaken, helt ut til kantene. Begynn på den ene lange siden og rull den stramt mot deg til en tett sylinder. Plasser rullen på et bakepapirkledd stekebrett og sett den i kjøleskapet i noen timer for å stivne.
- 5FORKLAR Soppene: Forvarm ovnen til 125 grader Celsius. Pisk eggehvitene på middels hastighet til de blir skummende. Tilsett sukkeret, én spiseskje om gangen, til du har volum, og tilsett resten av sukkeret. Øk mikserens hastighet til middels-høy og pisk til stive, men ikke tørre topper. Vend forsiktig inn melis. Ha marengsen i en stor sprøytepose med en 6 mm rund tipp. Sprøyt sopppinner ved å presse ut en liten mengde marengs i en dime-størrelse, og trekk opp sprøyteposen rett opp, slik at det dannes en liten hale. Lag sopphattene ved å sprøyte 1,5 cm store topper på bakepapiret. Strø litt kakaopulver over toppene, og sett dem i ovnen. Stek til de er faste og tørre, ca. 1 time, med ovnsdøren på gløtt for å slippe ut fukt. La dem avkjøle på en rist.
- 6FORKLAR SJOKOLADETRÆR: Lag en konet av bakepapir og fyll den halvfull med temperert sjokolade. Sprøyt en lang, tykk sjokoladeregndråpe på et bakepapir. Tegn med en kakekam gjennom sjokoladen, start i midten av dråpen og beveg deg fra venstre til høyre. Gjenta, start i midten og beveg deg fra høyre til venstre. Du skal få et sjokoladetre. Gjenta for så mange trær du ønsker. La sjokoladen sette seg før du river av bakepapiret.
- 7FORKLAR SJOKOLADEGJERDE: Fyll en konet med temperert sjokolade, og sprøyt en 8-10 cm lang jernbanespor med utvendige skinner ca. 5 cm fra hverandre og indre skinner ca. 1,5 cm fra hverandre på et bakepapir. La sjokoladen sette seg før du river av papiret.
- 8FORKLAR KAFFEBUTTERKREM: Ha eggeplommer og hele egg i en stor bakebolle, og pisk til tykk, lys og tredoblet i volum, 5–7 minutter. Hell vann og sukker i en tykkbunnet kjele på 1 liter og varm opp på middels varme. Sett et sukkertermometer i blandingen. Sukkeret er ferdig når det når 121°C, eller myk ball-stage. Hell den kokte sukkerblandingen langs sidene av bollen i de piskende eggene. Fortsett å piske til bollen er varm, men ikke varm, ca. 2–3 minutter. Tilsett smør i store biter og pisk på middels hastighet til det er innarbeidet. Pisk deretter på middels-høy hastighet til kremen er tykk, glatt og blank, ca. 10 minutter. Ta ut ca. 1/3 kopp og sett til side. Tilsett kaffekstrakt i resten av smørkremen og pisk til godt blandet.
- 9SAMLE BUKEN: Plasser den rullede kaken på serveringsfatet. Bruk en skarp kniv til å skjære av en 4 cm tykk skive fra hver ende av rullen – disse blir knuter på loggen. Fordel et tykt lag med smørkrem over hele kaken. Plasser knutene på toppen av loggen, én på hver ende, og dekk med mer smørkrem. Bruk en kakekam til å lage barkemønster i smørkremen langs hele loggen. Sett kaken i kjøleskapet i ca. 15 minutter for å la smørkremen stivne.
- 10LAG EGEVIRVLER OG BLOMSTER: Del den usmakstilsetning smørkremen jevnt i 3 boller og farg hver med én av matfargene. Lag 3 koner av trekantede stykker bakepapir, og fyll én med rosa, én med grønn og én med gul smørkrem. Ta ut loggen fra kjøleskapet. Bruk den grønne sprøyteposen til å lage eføy ved å sprøyte lange, buede linjer langs hele loggen.
- 11Plasser små gule prikker langs stilken for blomsterens midtpunkt. Omgi disse med rosa prikker for blomsterbladene. Klipp spissen av sprøyteposen diagonalt for å lage en spiss, og fyll den med grønn icing. Klem ut en liten mengde grønn smørkrem fra hjørnet av hver blad.
- 12FERDIGSTILLE LOGGEN: Sett sammen sopphattene og knutene med en liten mengde smørkrem. Plasser sopper, sjokoladetrær og sjokoladegjerde på loggen. Dryss over melis og pynt med sjokoladeflak. Sett i kjøleskapet i 1 time, før servering. Nyt!
- 13SIKT SAMMEN MAISSTIVELSE OG HALVPARTEN AV SUKKERET I EN MIDDLESSTOR BOLLE, og tilsett eggeplommer. Visp til godt blandet. Hell melken og resten av sukkeret i en tykkbunnet kjele på 2 liter og varm opp på middels-høy varme. Når melken varmes, del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Tilsett både frø og skall i melken. Kok opp. Hell forsiktig omtrent halvparten av melken i eggeblandingen, og visp slik at eggene ikke skiller seg. Hell denne blandingen tilbake i kjelen og fortsett å vispe mens kremen tykner. Kok opp og visp i ytterligere 2 minutter. Fjern fra varmen, sil gjennom en finmasket sikt, og tilsett smør i små biter hvis ønskelig. Rør inn smøret til det er godt innarbeidet. Hell kremen i en lufttett beholder og dekk med plastfolie for å unngå skinn. Oppbevar i kjøleskapet i opptil 3 dager.
- 14ENKEL SIROPP: Vann, litt over 1 1/4 kopp. Sukker, 2/3 kopp. Likør, 2 1/2 ss.
- 15Hell vann og sukker i en tykkbunnet kjele på middels-høy varme og kok opp under omrøring. Sukkeret skal løse seg opp helt. La det avkjøles før du tilsetter likøren.
- 16TEMPERERT SJOKOLADE: Når du smelter sjokolade, skilles fettmolekylene. For å få dem til å sette seg igjen, temperer du sjokoladen. En måte er å smelte den i mikrobølgeovnen på høy effekt i 30 sekunder av gangen til den er helt smeltet. Når den krystalliserer seg igjen, blir den temperert.