Sjokolade Babka
Lær hvordan du lager en saftig og smakfull chocolate babka hjemme. En perfekt dessert eller bakverk for enhver anledning.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 70 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk
Ingredienser
- 3/4 kopp varm melk (105–115°F)
- 1/2 kopp pluss 2 teskjeer sukker
- 3 teskjeer tørrgjær (fra to 1/4-oz pakker)
- 3 1/4 kopper hvetemel pluss ekstra til utbaking
- 2 store egg
- 1 stort eggeplomme
- 1 teskje ren vaniljeekstrakt
- 3/4 teskje salt
- 1 1/4 staver (10 spiseskjeer) usaltet smør, kuttet i biter og myknet
- 1 stor eggeplomme
- 1 spiseskje kremfløte eller helmelk
- 5 spiseskjeer usaltet smør, godt myknet
- 2 (3 1/2 til 4 oz) sjokoladeplater av fin kvalitet, bittersøt (ikke mer enn 60 % kakao hvis merket), finhakket
- 1/4 kopp sukker
- Spesialutstyr: en kjøkkenmaskin med flatpaddle; 2 brødformer på 8 3/4 x 4 1/2 x 2 3/4 tommer; bakepapir
- 2 brødformer på 8 3/4 x 4 1/2 x 2 3/4 tommer
- 1 bakepapir
Fremgangsmåte
- 1Lag deigen: Rør sammen varm melk og 2 teskjeer sukker i en bolle med en mikser. Strø gjær over blandingen og la den stå til den skummer, ca. 5 minutter. (Hvis gjæren ikke skummer, kast den og start på nytt med ny gjær.) Tilsett 1/2 kopp mel i gjærblandingen og pisk på middels hastighet til det er godt blandet. Tilsett hele egg, eggeplomme, vanilje, salt og resten av sukkeret (1/2 kopp), og pisk til det er godt blandet. Senk hastigheten til lav, og bland inn de resterende 2 3/4 koppene med mel, ca. 1/2 kopp om gangen. Øk hastigheten til middels, og pisk inn smør, litt av gangen, og fortsett å piske til deigen er blank og danner tråder fra vispen til bollen, ca. 4 minutter. (Deigen vil være veldig myk og klissete.) Skrap deigen over i en lett oljet bolle og dekk den med plastfolie. La deigen heve på et sted uten trekk ved romtemperatur til den har doblet seg i størrelse, ca. 1 1/2 til 2 timer.
- 2Rør sammen varm melk og 2 teskjeer sukker i en bolle med en mikser. Strø gjær over og la den stå til den skummer, ca. 5 minutter. (Hvis gjæren ikke skummer, kast den og start på nytt med ny gjær.)
- 3Tilsett 1/2 kopp mel i gjærblandingen og pisk på middels hastighet til det er godt blandet. Tilsett hele egg, eggeplomme, vanilje, salt og resten av sukkeret (1/2 kopp), og pisk til det er godt blandet. Senk hastigheten til lav, og bland inn de resterende 2 3/4 koppene med mel, ca. 1/2 kopp om gangen. Øk hastigheten til middels, og pisk inn smør, litt av gangen, og fortsett å piske til deigen er blank og danner tråder fra vispen til bollen, ca. 4 minutter. (Deigen vil være veldig myk og klissete.)
- 4Skrap deigen over i en lett oljet bolle og dekk den med plastfolie. La deigen heve på et sted uten trekk ved romtemperatur til den har doblet seg i størrelse, ca. 1 1/2 til 2 timer.
- 5Monter babkene med fyll: Kled hver brødform med 2 stykker bakepapir (ett langsetter og ett tvers). Slå ned deigen med en lett oljet slikkepott, del den deretter i to deler. Kjevle ut én del av deigen på en godt melet overflate med en lett melet kjevle til en 45 x 25 cm stor rektangel, med den lange siden nærmest deg. Pisk sammen eggeplomme og fløte. Smør 2 1/2 ss mykt smør på deigen, og la det være en 1/2 tomme bred border rundt. Pensle litt av eggeblandingen på den lange kanten nærmest deg. Strø halvparten av sjokoladen jevnt over den smurte deigen, og dryss over halvparten av sukkeret (2 ss). Begynn med den lange siden lengst unna deg, og rull deigen til en stram logg, klem godt langs eggeblandings-sømmen for å forsegle. Tre endene av loggen sammen for å danne en ring, og klem for å forsegle. Vri hele ringen to ganger for å danne en dobbel 8-form, og pass på å få den inn i en av de kledde brødformene. Lag en annen babka med resten av deigen, litt av eggeblandingen, resten av smøret og sjokoladen på samme måte. Sett den resterende eggeblandingen i kjøleskapet, dekket, til senere bruk. Dekk formene løst med smurt plastfolie (smørt side ned), og la babkene heve på et sted uten trekk ved romtemperatur til deigen når toppen av formene, ca. 1 til 2 timer. (Alternativt kan deigen heves i formene i kjøleskapet i 8 til 12 timer; ta den ut og la den komme til romtemperatur i 3 til 4 timer før steking.) Sett ovnen i midtposisjon og forvarm til 175°C. Pensle toppen av deigen med resten av eggeblandingen. Stek til toppene er dyp gyldenbrune og bunnen høres hul ut når du banker på den (når brødene er tatt ut av formene), ca. 40 minutter. Overfør brødene til en rist og avkjøl til romtemperatur.
- 6Kled hver brødform med 2 stykker bakepapir (ett langsetter og ett tvers).
- 7Slå ned deigen med en lett oljet slikkepott, del den deretter i to deler. Kjevle ut én del av deigen på en godt melet overflate med en lett melet kjevle til en 45 x 25 cm stor rektangel, med den lange siden nærmest deg.
- 8Pisk sammen eggeplomme og fløte. Smør 2 1/2 ss mykt smør på deigen, og la det være en 1/2 tomme bred border rundt. Pensle litt av eggeblandingen på den lange kanten nærmest deg.
- 9Strø halvparten av sjokoladen jevnt over den smurte deigen, og dryss over halvparten av sukkeret (2 ss). Begynn med den lange siden lengst unna deg, og rull deigen til en stram logg, klem godt langs eggeblandings-sømmen for å forsegle. Tre endene av loggen sammen for å danne en ring, og klem for å forsegle. Vri hele ringen to ganger for å danne en dobbel 8-form, og pass på å få den inn i en av de kledde brødformene.
- 10Lag en annen babka med resten av deigen, litt av eggeblandingen, resten av smøret og sjokoladen på samme måte. Sett den resterende eggeblandingen i kjøleskapet, dekket, til senere bruk. Dekk formene løst med smurt plastfolie (smørt side ned), og la babkene heve på et sted uten trekk ved romtemperatur til deigen når toppen av formene, ca. 1 til 2 timer. (Alternativt kan deigen heves i formene i kjøleskapet i 8 til 12 timer; ta den ut og la den komme til romtemperatur i 3 til 4 timer før steking.)
- 11Sett ovnen i midtposisjon og forvarm til 175°C.
- 12Pensle toppen av deigen med resten av eggeblandingen. Stek til toppene er dyp gyldenbrune og bunnen høres hul ut når du banker på den (når brødene er tatt ut av formene), ca. 40 minutter. Overfør brødene til en rist og avkjøl til romtemperatur.