Mosede Yukon Gold-poteter med karamelliserte sjalottløk

Mosede Yukon Gold-poteter med karamelliserte sjalottløk

oppskrift på kremete Yukon Gold-poteter moset med søte karamelliserte sjalottløk, perfekt som tilbehør til festlige anledninger eller hverdagsmiddager

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett

Ingredienser

  • 3 spiseskjeer usaltet smør
  • 3 spiseskjeer sukker
  • 450 gram små sjalottløk, skrelte (ca. 12 til 15 mellomstore sjalottløk)
  • 2 kvister fersk timian
  • 1/4 kopp ekstra jomfru olivenolje
  • 1/4 teskje kosher salt
  • 1/4 teskje nykvernet svart pepper
  • 1,4 kilo Yukon Gold-poteter
  • 1/2 kopp hel melk
  • 6 spiseskjeer usaltet smør, romtemperert
  • 1/3 kopp rømme
  • 1 teskje kosher salt
  • 1/2 teskje nykvernet svart pepper
  • Spesialutstyr: stor, tykk stekepanne med lokk

Fremgangsmåte

  1. 1Lag løk: I en stekepanne over middels varme smelter du smør. Tilsett sukker og rør til det er oppløst. Ha i sjalottløk og timian, og kok uten lokk, av og til å røre, til løken begynner å bli brun, ca. 15 minutter. Rør inn olje, og bryt opp eventuelle klumper av sukker. Skru ned varmen til moderat lav, og la det stå med litt pågløtt. La det småkoke, delvis dekket, til sjalottløken er dyp gyldenbrun, silkemyk og faller fra hverandre, i 1 til 1 ½ time. Hvis væsken fordamper helt før løken har oppnådd ønsket konsistens, tilsett 1 ss vann etter behov. Kast timianstilken og rør inn salt og pepper. Hold varm, med lokk på. (Sjalottløk kan lages opptil 1 uke i forveien og oppbevares i kjøleskap. Varm forsiktig opp i mikrobølgeovn før servering.)
  2. 2I en stekepanne over middels varme smelter du smør. Tilsett sukker og rør til det er oppløst. Ha i sjalottløk og timian, og kok uten lokk, av og til å røre, til løken begynner å bli brun, ca. 15 minutter.
  3. 3Rør inn olje, og bryt opp eventuelle klumper av sukker. Skru ned varmen til moderat lav, og la det småkoke med litt pågløtt. La det småkoke, delvis dekket, til sjalottløken er dyp gyldenbrun, silkemyk og faller fra hverandre, i 1 til 1 ½ time. Hvis væsken fordamper helt før løken har oppnådd ønsket konsistens, tilsett 1 ss vann etter behov.
  4. 4Kast timianstilken og rør inn salt og pepper. Hold varm, med lokk på. (Sjalottløk kan lages opptil 1 uke i forveien og oppbevares i kjøleskap. Varm forsiktig opp i mikrobølgeovn før servering.)
  5. 5Lag potetene: Forvarm ovnen til 175°C (350°F). Prikk potetene over hele med en gaffel og pakk dem inn i aluminiumsfolie. Stek til de er møre, ca. 1 ½ time. (Potetene kan stekes opptil 2 dager i forveien og oppbevares i kjøleskap; varm opp i mikrobølgeovn før videre bruk.) I en liten kjele over lav varme, varm opp melk til den småkoker. Når potetene fortsatt er varme, del dem i to og skrap ut innmaten i en stor bolle. Tilsett den varme melken, smør, rømme, salt og pepper. Mos med potetstapper til det er glatt. (Potetene kan moses opptil 1 dag i forveien og oppbevares i kjøleskap; varm opp i mikrobølgeovn før servering.) Topp med sjalottløk-konfekt og server umiddelbart.
  6. 6Forvarm ovnen til 175°C (350°F). Prikk potetene over hele med en gaffel og pakk dem inn i aluminiumsfolie. Stek til de er møre, ca. 1 ½ time. (Potetene kan stekes opptil 2 dager i forveien og oppbevares i kjøleskap; varm opp i mikrobølgeovn før videre bruk.)
  7. 7I en liten kjele over lav varme, varm opp melk til den småkoker. Når potetene fortsatt er varme, del dem i to og skrap ut innmaten i en stor bolle. Tilsett den varme melken, smør, rømme, salt og pepper. Mos med potetstapper til det er glatt. (Potetene kan moses opptil 1 dag i forveien og oppbevares i kjøleskap; varm opp i mikrobølgeovn før servering.) Topp med sjalottløk-konfekt og server umiddelbart.