
Krydret, grillet blekksprut
oppskrift på spicy charred octopus – en smakfull og enkel rett med krydret grillet blekksprut. perfekt for forrett eller hovedrett på sommerfesten.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 35 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 2 hvitløksfedd
- 1 cm ingefær, skrelt
- 1 rød thai chili
- 1/2 kopp sterk chilipasta
- 2 ss fiskesaus
- 1 ss fersk limejuice
- 1 ss gochugaru (koreansk rød pepperpulver)
- 1 ss usaltet riseddik
- 6 ss olivenolje, delt opp i porsjoner, pluss litt til å dryppe over
- 1 middels stor løk, hakket
- 1 gulrot, skrelt og hakket
- 1 selleristang, hakket
- 2 ts korianderfrø
- 2 ts hot smoked spansk paprika
- 1 flaske (750 ml) Cabernet Sauvignon
- 1/2 kopp rødvinseddik
- Kosher-salt, nykvernet pepper
- 1 blekksprut på 2,5–2,7 kg, renset, med hodet og beinet fjernet
- 2 ss usaltet smør
- 1 kopp ferske, friske urter, revet i biter (som basilikum, mynte og/eller koriander)
- 1 ss fersk limejuice
- 1/2 kopp naturell, helmelk gresk yoghurt
- Gochugaru kan finnes i koreanske butikker.
Fremgangsmåte
- 1Chili saus: Puré hvitløk, ingefær, chili, chilipasta, fiskesaus, limejuice, gochugaru og eddik i en blender til det er glatt. Forbered på forhånd: Sausen kan lages 1 uke i forveien. Dekk til og oppbevar i kjøleskapet.
- 2Puré hvitløk, ingefær, chili, chilipasta, fiskesaus, limejuice, gochugaru og eddik i en blender til det er glatt.
- 3Forbered på forhånd: Sausen kan lages 1 uke i forveien. Dekk til og oppbevar i kjøleskapet.
- 4Bleking av blekksprut og montering: Varm opp 4 ss olje i en stor gryte over middels høy varme. Kok løk, gulrot og selleri, rør ofte, til de er myke, 8–10 minutter. Tilsett korianderfrø og paprika, og kok, rør om, til det dufter, 2 minutter. Tilsett vin, eddik og 6 kopper vann; krydre med salt og pepper, og kok opp. Legg blekkspruten i væsken, skru ned varmen, og dekk delvis til gryten. La det småkoke forsiktig, snu blekkspruten av og til, til kjøttet er mørt nok til å kuttes med en skje, 60–75 minutter. Overfør blekkspruten til et fat med en hullsleiv; la den avkjøle. Gni av skinnet med tørkepapir. Skil tentaklene og kutt dem i like store stykker. Varm opp en stor stekepanne, helst av støpejern, over middels høy varme. Vend blekkspruten med 1 ss olje og krydre med salt og pepper. Stek, snu av og til, til den er svartet, 8–10 minutter. Pensle med chili saus (du bruker kanskje ikke all av den) og stek, snu av og til, til sausen er dypt karamellisert, ca. 5 minutter. Ta av varmen og vend inn smør for å dekke. Bland urter, limejuice og 1 ss olje i en liten bolle; krydre med salt og pepper. Smør yoghurt utover tallerkener og legg på blekkspruten, deretter urtesalaten; drypp over mer olje. Forbered på forhånd: Blekkspruten kan braiseres 2 dager i forveien. Dekk til og oppbevar i kjøleskapet.
- 5Varm opp 4 ss olje i en stor gryte over middels høy varme. Kok løk, gulrot og selleri, rør ofte, til de er myke, 8–10 minutter. Tilsett korianderfrø og paprika, og kok, rør om, til det dufter, 2 minutter. Tilsett vin, eddik og 6 kopper vann; krydre med salt og pepper, og kok opp.
- 6Legg blekkspruten i væsken, skru ned varmen, og dekk delvis til gryten. La det småkoke forsiktig, snu blekkspruten av og til, til kjøttet er mørt nok til å kuttes med en skje, 60–75 minutter. Overfør blekkspruten til et fat med en hullsleiv; la den avkjøle. Gni av skinnet med tørkepapir. Skil tentaklene og kutt dem i like store stykker.
- 7Varm opp en stor stekepanne, helst av støpejern, over middels høy varme. Vend blekkspruten med 1 ss olje og krydre med salt og pepper. Stek, snu av og til, til den er svartet, 8–10 minutter. Pensle med chili saus (du bruker kanskje ikke all av den) og stek, snu av og til, til sausen er dypt karamellisert, ca. 5 minutter. Ta av varmen og vend inn smør for å dekke.
- 8Bland urter, limejuice og 1 ss olje i en liten bolle; krydre med salt og pepper. Smør yoghurt utover tallerkener og legg på blekkspruten, deretter urtesalaten; drypp over mer olje.
- 9Forbered på forhånd: Blekkspruten kan braiseres 2 dager i forveien. Dekk til og oppbevar i kjøleskapet.