Plommekake
oppskrift på plum kuchen, en deilig tysk eplekake med frisk plomme. perfekt for helgen eller som dessert. lett å lage og smakfull.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 60 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 1. 1 pakke aktiv tørrgjær (1/4 unse)
- 2. 1/4 kopp lunkent vann (ca. 40-43°C)
- 3. 2 kopper pluss 2 spiseskjeer hvetemel, delt
- 4. 1 kopp sukker, delt
- 5. 1/2 teskje salt
- 6. 1/2 kopp naturell, helmelk yoghurt (helst gresk stil) romtemperert
- 7. 1 stort egg, varmet i skall i varmt vann i 5 minutter
- 8. 1 1/2 teskje revet sitronskall
- 9. 1 teskje ren vaniljeekstrakt
- 10. 1 1/4 staver usaltet smør, kuttet i spiseskjeer og myknet, delt
- 11. 340 gram faste, modne plommer (ca. 4 små), delt i to og fjernet kjernene
- 12. Utstyr: en kjøkkenmaskin med eltekrok
- 13. Tilbehør: naturell, helmelk yoghurt (helst gresk stil), søtet
Fremgangsmåte
- 11. Bland gjær og varmt vann i en bakebolle og la det stå til det skummer, ca. 5 minutter. (Hvis blandingen ikke skummer, start på nytt med ny gjær.) Tilsett 2 kopper mel, 2/3 kopp sukker, salt, yoghurt, egg, finrevet skall og vanilje i gjærblandingen og bland på middels lav hastighet i 1 minutt. Rør inn 1 smørstikk, 1 ss av gangen, til det er godt innarbeidet. Rør på middels hastighet til deigen er glatt og blank, ca. 5 minutter. (Deigen vil være veldig klissete.) Skrap ned sidene av bollen og strø deigen med de resterende 2 spiseskjeene mel. Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle (ikke terryklut) og la deigen heve på et trekkfritt sted ved romtemperatur til den har doblet seg i størrelse, ca. 1 ½ til 2 timer. Smør resten av smøret i bunnen av en 23 cm kvadratisk bakeform og strø over resten av sukkeret. Kutt hver plommedel i 5 eller 6 skiver og legg dem i ett lag i formen. Rør deigen til melet er godt innarbeidet, og fordel den jevnt over plommene. Dekk løst med plastfolie smurt med smør, og deretter med et kjøkkenhåndkle. La den heve på et trekkfritt sted ved romtemperatur til den nesten har doblet seg, ca. 1 ½ time. Forvarm ovnen til 190°C med risten i midten. Stek til kaken er gyllenbrun og en trepinne som settes inn i midten kommer ut ren, ca. 30–35 minutter. La den avkjøle i formen i 5 minutter, snu deretter ut kaken og la den avkjøle helt på en rist.
- 22. Bland gjær og varmt vann i en bakebolle og la det stå til det skummer, ca. 5 minutter. (Hvis blandingen ikke skummer, start på nytt med ny gjær.)
- 33. Tilsett 2 kopper mel, 2/3 kopp sukker, salt, yoghurt, egg, finrevet skall og vanilje i gjærblandingen og bland på middels lav hastighet i 1 minutt. Rør inn 1 smørstikk, 1 ss av gangen, til det er godt innarbeidet. Rør på middels hastighet til deigen er glatt og blank, ca. 5 minutter. (Deigen vil være veldig klissete.) Skrap ned sidene av bollen og strø deigen med de resterende 2 spiseskjeene mel. Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle (ikke terryklut) og la deigen heve på et trekkfritt sted ved romtemperatur til den har doblet seg i størrelse, ca. 1 ½ til 2 timer.
- 44. Smør resten av smøret i bunnen av en 23 cm kvadratisk bakeform og strø over resten av sukkeret. Kutt hver plommedel i 5 eller 6 skiver og legg dem i ett lag i formen.
- 55. Rør deigen til melet er godt innarbeidet, og fordel den jevnt over plommene. Dekk løst med plastfolie smurt med smør, og deretter med et kjøkkenhåndkle. La den heve på et trekkfritt sted ved romtemperatur til den nesten har doblet seg, ca. 1 ½ time.
- 66. Forvarm ovnen til 190°C med risten i midten.
- 77. Stek til kaken er gyllenbrun og en trepinne som settes inn i midten kommer ut ren, ca. 30–35 minutter. La den avkjøle i formen i 5 minutter, snu deretter ut kaken og la den avkjøle helt på en rist.