Hot- og surkremet gresskarssuppe
Oppdag hvordan du lager en varm og syrlig gresskarsuppe. En enkel oppskrift som passer perfekt for høsten. Lær steg for steg!
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 4
forrett
Ingredienser
- 1. 1 stor løk, grovhakket
- 2. 1 spiseskje hakket hvitløk
- 3. 1 spiseskje hakket fersk ingefær, skrelt
- 4. 3 spiseskjeer vegetabilsk olje
- 5. 1 (1,4 kg) sukker- eller ostegresskar, skrelt, frø fjernet og skåret i 2,5 cm terninger (6 kopper)
- 6. 1 kopp tørr hvitvin
- 7. 2 liter kyllingkraft, eller 1 liter hermetisk kyllingbuljong og 1 liter vann
- 8. 6 stilker sitrongress (bare den nederste 5 tommer), grovhakket
- 9. 1 (2,5 cm) stykke galangal (tint hvis frossen), skrelt og grovhakket
- 10. 3 til 5 ferske (3,8 cm) thai-chili eller 2 ferske jalapeño-chili, trimmet og grovhakket (fjern frø hvis en mildere smak ønskes)
- 11. 4 kaffirlimeblader (ferske eller frosne)
- 12. 1/3 kopp fersk limejuice
- 13. 1/4 kopp asiatisk fiskesaus
- 14. 1 spiseskje sukker
- 15. Reker-krutonger
Fremgangsmåte
- 11. Kok løk, hvitløk og ingefær i 1 spiseskje olje i en stor, tykkbunnet kjele på middels varme, dekket, og rør av og til, til løken er myk, ca. 4 minutter. Tilsett gresskar og vin, og kok opp uten lokk, til vinen er redusert til omtrent halvparten, ca. 5 minutter. Rør inn kraft og la det småkoke, dekket, til gresskaret er mørt, ca. 20 minutter. Varm opp den gjenværende spiseskjeen olje i en 25 cm tykkbunnet stekepanne på middels høy varme til den er varm, men ikke røyker, og stek deretter sitrongress, galangal og chili etter smak, under omrøring, til det er lett brunt, ca. 1 minutt. Ta av varmen. Kjør gresskarblandingen i en blender i porsjoner (vær forsiktig når du blander varme væsker) og ha den tilbake i kjelen. Rør inn sitrongressblandingen, limeblader, limesaft, fiskesaus og sukker. La det småkoke uten lokk i 20 minutter. Sil suppen gjennom en sikt, kast eventuelle faste stoffer, og smak til med salt og pepper.
- 22. Kok løk, hvitløk og ingefær i 1 spiseskje olje i en stor, tykkbunnet kjele på middels varme, dekket, og rør av og til, til løken er myk, ca. 4 minutter. Tilsett gresskar og vin, og kok opp uten lokk, til vinen er redusert til omtrent halvparten, ca. 5 minutter. Rør inn kraft og la det småkoke, dekket, til gresskaret er mørt, ca. 20 minutter.
- 33. Varm opp den gjenværende spiseskjeen olje i en 25 cm tykkbunnet stekepanne på middels høy varme til den er varm, men ikke røyker, og stek deretter sitrongress, galangal og chili etter smak, under omrøring, til det er lett brunt, ca. 1 minutt. Ta av varmen.
- 44. Kjør gresskarblandingen i en blender i porsjoner (vær forsiktig når du blander varme væsker) og ha den tilbake i kjelen. Rør inn sitrongressblandingen, limeblader, limesaft, fiskesaus og sukker. La det småkoke uten lokk i 20 minutter. Sil suppen gjennom en sikt, kast eventuelle faste stoffer, og smak til med salt og pepper.