Bûche de Noël
Lær hvordan du lager en tradisjonell buche de noel, en fransk julekake perfekt for høytiden. En enkel oppskrift for en imponerende dessert.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 4 store eggehviter
- 1 kopp sukker
- 24 spiseskjeer (3 staver) usaltet smør, myknet
- 2 spiseskjeer instant espressopulver
- 2 spiseskjeer rom eller brandy
- 1 sjokoladegenovesebunn, oppskrift følger
- 8 unser mandelmasse
- 2 kopper melis (konfektørsukker)
- 3 til 5 spiseskjeer lys mais sirup
- Kakaopulver
- Rødt og grønt flytende matfargestoff
- Melis (konfektørsukker)
- 3 store egg
- 3 store eggeplommer
- En klype salt
- 3/4 kopp sukker
- 1/3 kopp kakehvetemel (mål opp med skje og jevn av)
- 1/3 kopp maisstivelse
- 1/4 kopp alkalisk (dutch prosess) kakaopulver
Fremgangsmåte
- 1Se hvordan du lager denne oppskriften.
- 2Spesialutstyr: 25 x 38 cm jelly-rollpanne, smurt og kledd med smurt bakepapir.
- 3For å lage smørkremen:
- 4Pisk eggehviter og sukker sammen i en bolle til en elektrisk mikser.
- 5Sett bollen over småkokeende vann og pisk forsiktig til sukkeret er oppløst og eggehvitene er varme.
- 6Fest bollen til mikseren og pisk med visp på middels hastighet til den er avkjølt.
- 7Bytt til flatpisker og pisk inn det mykede smøret, fortsett å piske til smørkremen er glatt.
- 8Løs opp instantkaffen i likøren og pisk inn i smørkremen.
- 9Vend genoise-laget over og fjern papiret.
- 10Snu det opp ned på et nytt ark bakepapir.
- 11Smør laget med halvparten av smørkremen.
- 12Bruk papiret til å hjelpe deg med å rulle kaken til en stram sylinder.
- 13Overfør til stekeplate og sett i kjøleskapet i minst 30 minutter eller til det har stivnet.
- 14Sett til side resten av smørkremen til utsiden av bucheen.
- 15For å lage marsipan:
- 16Bland mandelmasse og 1 kopp sukker i en elektrisk miksebolle og pisk med flatpisker på lav hastighet til sukkeret nesten er absorbert.
- 17Tilsett den resterende koppen sukker og bland til blandingen ligner fine smuler.
- 18Tilsett halvparten av maisirupen, og fortsett å blande til en liten del av marsipanen holder seg sammen når den klypes, tilsett mer maisirup litt etter litt om nødvendig; marsipanen vil fortsatt virke smuldrete i bollen.
- 19Overfør marsipanen til en arbeidsflate og kna til den er glatt.
- 20For å lage sopper av marsipan:
- 21Rull en tredjedel av marsipanen til en 15 cm lang sylinder og skjær i 2,5 cm lange biter.
- 22Rull halvparten av bitene til baller.
- 23Trykk de resterende sylindriske bitene (stilker) inn i ballene (hattene) for å lage sopper.
- 24Smør med kakaopulver.
- 25For å lage mistelteinblader:
- 26Kna inn grønn farge i halvparten av resten av marsipanen og rull den til en lang sylinder.
- 27Trykk den flatt med bakkant av en skje, løs den deretter forsiktig fra overflaten med en slikkepott.
- 28Skjær i diamantformer for å lage blader, eller bruk en utstikker.
- 29For å lage misteltenbær:
- 30Kna inn rød farge i en liten bit marsipan.
- 31Rull til små baller.
- 32For å lage kongler:
- 33Kna inn kakaopulver i resten av marsipanen.
- 34Del i to og form til to kjegleformer.
- 35Skjær sidene av kjeglene med spissene på en saks.
- 36Når kaken er ferdig:
- 37Pakk ut kaken.
- 38Skjær endene diagonalt, start ca. 5 cm fra hver ende.
- 39Plasser den større delen på bucheen omtrent to tredjedeler over toppen.
- 40Dekk bucheen med den reserverte smørkremen, og sørg for å kurve rundt den utstikkende stubben.
- 41Lag barkemønster med en gaffel eller dekorasjonskam for å ligne på bark.
- 42Overfør bucheen til et fat og pynt med marsipan.
- 43Strø lett med melis "snø" på fatet og på bucheen.
- 44Oppbevaring:
- 45Oppbevar i romtemperatur.
- 46Dekk restene løst til og oppbevar ved romtemperatur.
- 47Steketips:
- 48Sett risten midt i ovnen og forvarm til 200°C.
- 49Fyll en middels stor kjele med vann og kok opp over høy varme.
- 50Skru ned varmen slik at vannet småkoker.
- 51Pisk egg, eggeplommer, salt og sukker i en kraftig miksebolle.
- 52Sett over den småkokende vannkilden og pisk forsiktig til blandingen er nesten lunk, ca. 100°C (test med fingeren).
- 53Fest bollen til mikseren og med visp på middels-høy hastighet, pisk til eggblandingen er avkjølt (berør utsiden av bollen for å sjekke) og har tredoblet volumet.
- 54Mens eggene piskes, bland mel, maisstivelse og kakao.
- 55Sikt en tredjedel av melblandingen over de piskede eggene.
- 56Vend forsiktig inn med en slikkepott, og sørg for å skrape helt ned til bunnen av bollen hver gang for å unngå klumper.
- 57Gjenta med resten av melblandingen til alt er innarbeidet.
- 58Hell røren i den forberedte pannen og jevn ut toppen.
- 59Stek genoisen i ca. 10–12 minutter, eller til den er godt hevet, dyp og fast å ta på. (Pass på at den ikke blir overstekt og tørr, da blir den vanskelig å rulle.)
- 60Bruk en liten skarp kniv for å løsne kaken fra sidene av pannen.
- 61Snu kaken opp ned på en rist og la den avkjøle med papiret opp.
- 62Fjern papiret når kaken er avkjølt.
- 63Oppbevaring:
- 64Pakk inn i plastfolie og oppbevar i kjøleskap i flere dager, eller dobbeltpakket og frys i opptil en måned.
- 65Antall:
- 661 (25 x 38 cm) langpannekake