Bûche de Noël

Bûche de Noël

Lær hvordan du lager en tradisjonell buche de noel, en fransk julekake perfekt for høytiden. En enkel oppskrift for en imponerende dessert.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 8
dessert

Ingredienser

  • 4 store eggehviter
  • 1 kopp sukker
  • 24 spiseskjeer (3 staver) usaltet smør, myknet
  • 2 spiseskjeer instant espressopulver
  • 2 spiseskjeer rom eller brandy
  • 1 sjokoladegenovesebunn, oppskrift følger
  • 8 unser mandelmasse
  • 2 kopper melis (konfektørsukker)
  • 3 til 5 spiseskjeer lys mais sirup
  • Kakaopulver
  • Rødt og grønt flytende matfargestoff
  • Melis (konfektørsukker)
  • 3 store egg
  • 3 store eggeplommer
  • En klype salt
  • 3/4 kopp sukker
  • 1/3 kopp kakehvetemel (mål opp med skje og jevn av)
  • 1/3 kopp maisstivelse
  • 1/4 kopp alkalisk (dutch prosess) kakaopulver

Fremgangsmåte

  1. 1Se hvordan du lager denne oppskriften.
  2. 2Spesialutstyr: 25 x 38 cm jelly-rollpanne, smurt og kledd med smurt bakepapir.
  3. 3For å lage smørkremen:
  4. 4Pisk eggehviter og sukker sammen i en bolle til en elektrisk mikser.
  5. 5Sett bollen over småkokeende vann og pisk forsiktig til sukkeret er oppløst og eggehvitene er varme.
  6. 6Fest bollen til mikseren og pisk med visp på middels hastighet til den er avkjølt.
  7. 7Bytt til flatpisker og pisk inn det mykede smøret, fortsett å piske til smørkremen er glatt.
  8. 8Løs opp instantkaffen i likøren og pisk inn i smørkremen.
  9. 9Vend genoise-laget over og fjern papiret.
  10. 10Snu det opp ned på et nytt ark bakepapir.
  11. 11Smør laget med halvparten av smørkremen.
  12. 12Bruk papiret til å hjelpe deg med å rulle kaken til en stram sylinder.
  13. 13Overfør til stekeplate og sett i kjøleskapet i minst 30 minutter eller til det har stivnet.
  14. 14Sett til side resten av smørkremen til utsiden av bucheen.
  15. 15For å lage marsipan:
  16. 16Bland mandelmasse og 1 kopp sukker i en elektrisk miksebolle og pisk med flatpisker på lav hastighet til sukkeret nesten er absorbert.
  17. 17Tilsett den resterende koppen sukker og bland til blandingen ligner fine smuler.
  18. 18Tilsett halvparten av maisirupen, og fortsett å blande til en liten del av marsipanen holder seg sammen når den klypes, tilsett mer maisirup litt etter litt om nødvendig; marsipanen vil fortsatt virke smuldrete i bollen.
  19. 19Overfør marsipanen til en arbeidsflate og kna til den er glatt.
  20. 20For å lage sopper av marsipan:
  21. 21Rull en tredjedel av marsipanen til en 15 cm lang sylinder og skjær i 2,5 cm lange biter.
  22. 22Rull halvparten av bitene til baller.
  23. 23Trykk de resterende sylindriske bitene (stilker) inn i ballene (hattene) for å lage sopper.
  24. 24Smør med kakaopulver.
  25. 25For å lage mistelteinblader:
  26. 26Kna inn grønn farge i halvparten av resten av marsipanen og rull den til en lang sylinder.
  27. 27Trykk den flatt med bakkant av en skje, løs den deretter forsiktig fra overflaten med en slikkepott.
  28. 28Skjær i diamantformer for å lage blader, eller bruk en utstikker.
  29. 29For å lage misteltenbær:
  30. 30Kna inn rød farge i en liten bit marsipan.
  31. 31Rull til små baller.
  32. 32For å lage kongler:
  33. 33Kna inn kakaopulver i resten av marsipanen.
  34. 34Del i to og form til to kjegleformer.
  35. 35Skjær sidene av kjeglene med spissene på en saks.
  36. 36Når kaken er ferdig:
  37. 37Pakk ut kaken.
  38. 38Skjær endene diagonalt, start ca. 5 cm fra hver ende.
  39. 39Plasser den større delen på bucheen omtrent to tredjedeler over toppen.
  40. 40Dekk bucheen med den reserverte smørkremen, og sørg for å kurve rundt den utstikkende stubben.
  41. 41Lag barkemønster med en gaffel eller dekorasjonskam for å ligne på bark.
  42. 42Overfør bucheen til et fat og pynt med marsipan.
  43. 43Strø lett med melis "snø" på fatet og på bucheen.
  44. 44Oppbevaring:
  45. 45Oppbevar i romtemperatur.
  46. 46Dekk restene løst til og oppbevar ved romtemperatur.
  47. 47Steketips:
  48. 48Sett risten midt i ovnen og forvarm til 200°C.
  49. 49Fyll en middels stor kjele med vann og kok opp over høy varme.
  50. 50Skru ned varmen slik at vannet småkoker.
  51. 51Pisk egg, eggeplommer, salt og sukker i en kraftig miksebolle.
  52. 52Sett over den småkokende vannkilden og pisk forsiktig til blandingen er nesten lunk, ca. 100°C (test med fingeren).
  53. 53Fest bollen til mikseren og med visp på middels-høy hastighet, pisk til eggblandingen er avkjølt (berør utsiden av bollen for å sjekke) og har tredoblet volumet.
  54. 54Mens eggene piskes, bland mel, maisstivelse og kakao.
  55. 55Sikt en tredjedel av melblandingen over de piskede eggene.
  56. 56Vend forsiktig inn med en slikkepott, og sørg for å skrape helt ned til bunnen av bollen hver gang for å unngå klumper.
  57. 57Gjenta med resten av melblandingen til alt er innarbeidet.
  58. 58Hell røren i den forberedte pannen og jevn ut toppen.
  59. 59Stek genoisen i ca. 10–12 minutter, eller til den er godt hevet, dyp og fast å ta på. (Pass på at den ikke blir overstekt og tørr, da blir den vanskelig å rulle.)
  60. 60Bruk en liten skarp kniv for å løsne kaken fra sidene av pannen.
  61. 61Snu kaken opp ned på en rist og la den avkjøle med papiret opp.
  62. 62Fjern papiret når kaken er avkjølt.
  63. 63Oppbevaring:
  64. 64Pakk inn i plastfolie og oppbevar i kjøleskap i flere dager, eller dobbeltpakket og frys i opptil en måned.
  65. 65Antall:
  66. 661 (25 x 38 cm) langpannekake