
Mandelbrødpudding med salt karamellsaus
oppskrift på deilig almond bread pudding servert med saltet karamellsaus, perfekt dessert for enhver anledning
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 60 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 1. 1 kopp hele, skoldede mandler
- 2. 1 spiseskje usaltet smør, romtemperert
- 3. 1/4 teskje mandelessens (valgfritt)
- 4. 1/4 teskje kosher-salt
- 5. 1 kopp sukker
- 6. 1/8 teskje krem av tartar
- 7. 1/4 kopp (½ stang) usaltet smør, kuttet i biter
- 8. 1/2 kopp kremfløte
- 9. 1 teskje kosher-salt
- 10. 1 ¼ kopper halvt og halvt
- 11. 1 ¼ kopper kremfløte
- 12. ½ vaniljestang, delt på langs
- 13. 4 store eggeplommer
- 14. 3 store egg
- 15. ¾ kopp sukker
- 16. 1/4 teskje kosher-salt
- 17. Usaltet smør (til å smøre kakeformen)
- 18. 1 brød av brioche eller challah på 450 gram, skorpen fjernet og kastet, skåret i 2 cm tykke skiver (10-12 skiver)
- 19. 3 spiseskjeer skivede mandler
- 20. 2 spiseskjeer råsukker
- 21. Melis
- 22. Crème fraîche
- 23. Spesialutstyr: En 20 cm diameter kakeform med 5 cm høye sider og en 7,5 cm rund utstikker
Fremgangsmåte
- 1Her er den flytende, korrekte norske oversettelsen av teksten, med beholdt linjeskift og punktsetting:
- 2---
- 31. For mandelsmør: Forvarm ovnen til 180°C. Fordel mandlene på et stekebrett med høye kanter; rist dem, vend på dem halvveis, til de begynner å bli brune, ca. 12–15 minutter. La dem avkjøle. Overfør de avkjølte mandlene til en food processor. Tilsett smør, mandel-essens, hvis du bruker det, og salt, og kjør til blandingen har konsistensen av grovt peanøttsmør. Sett til side.
- 42. Forvarm ovnen til 180°C. Fordel mandlene på et stekebrett med høye kanter; rist dem, vend på dem halvveis, til de begynner å bli brune, ca. 12–15 minutter. La dem avkjøle.
- 53. Overfør de avkjølte mandlene til en food processor. Tilsett smør, mandel-essens, hvis du bruker det, og salt, og kjør til blandingen har konsistensen av grovt peanøttsmør. Sett til side.
- 64. For karamellsaus: Visp sukker, krem av tartar og 3 ss vann i en middels kjele. Kok opp over middels høy varme, rør for å løse opp sukkeret. Kok uten å røre til blandingen begynner å karamellisere i enkelte områder. Bruk en varmebestandig slikkepott, rør blandingen for å sikre jevn karamellisering. Kok, rør av og til, til blandingen har farge som honning, ca. 10–12 minutter. Skru ned varmen til middels-lav og fortsett å koke, rør av og til, til karamellen er dyp ravfarget, ca. 5 minutter til. Ta kjelen av varmen; visp forsiktig inn smør (blandingen vil koke kraftig), deretter fløte og salt. La det avkjøle litt i pannen, og hell deretter over i en liten bolle. FORHÅNDSLAG: Karamellsausen kan lages to uker i forveien. La den avkjøle helt, dekk til og oppbevar i kjøleskap. Varm opp igjen før bruk.
- 75. Visp sukker, krem av tartar og 3 ss vann i en middels kjele. Kok opp over middels høy varme, rør for å løse opp sukkeret. Kok uten å røre til blandingen begynner å karamellisere i enkelte områder. Bruk en varmebestandig slikkepott, rør blandingen for å sikre jevn karamellisering. Kok, rør av og til, til blandingen har farge som honning, ca. 10–12 minutter. Skru ned varmen til middels-lav og fortsett å koke, rør av og til, til karamellen er dyp ravfarget, ca. 5 minutter til.
- 86. Ta karamellen av varmen; visp forsiktig inn smør (blandingen vil koke kraftig), deretter fløte og salt. La det avkjøle litt i pannen, og hell over i en liten bolle. FORHÅNDSLAG: Karamellsausen kan lages to uker i forveien. La den avkjøle helt, dekk til og oppbevar i kjøleskap. Varm opp igjen før bruk.
- 97. For pudding og montering: Bland halvt og halvt og fløte i en middels kjele. Skrap ut frøene fra vaniljebønnen; tilsett bønnen. Kok opp over middels høy varme; fjern fra varmen. Visp eggeplommer, egg, sukker og salt i en middels bolle for å blande. Rør gradvis den varme fløteblandingen inn i eggeblandingen. Dekk til kremen med plastfolie og la den stå i 30 minutter for at smakene skal blande seg. Sil kremen over i en stor bolle; fjern vaniljebønnen.
- 108. Forvarm ovnen til 180°C. Smør en kakeform; sett til side. Bruk en kakedeler til å kutte ut sirkler av hver brødskive, og spar på restene. Legg brødrestene i et jevnt lag i formen og trykk lett for å komprimere. Smør hver brødskive med mandelsmør (du vil ha litt til overs; bruk det til å smøre på toast til frokost). Plasser alle unntatt én brødskive med mandelsmør-siden ned i formen (på toppen av restene), overlapp litt for å danne en shinglet sirkel. Plasser den siste skiven i midten (brødet vil komme ca. 2–3 cm over kanten av formen). Hell jevnt over kremen. Strø over mandler og råsukker. Plasser kakeformen i en stor langpanne. Hell varmt vann i langpannen slik at det når halvveis opp på sidene av kakeformen. Dekk langpannen med aluminiumsfolie, og telt den lett i midten hvis nødvendig for å unngå kontakt med brødet. Stek puddingen til toppen ikke lenger beveger seg, men midten ikke er helt stiv, ca. 25–30 minutter. Fjern folien og øk ovnstemperaturen til 190°C. Stek til kremen er stivnet i midten og toppen er gyllenbrun og sprø, ca. 25 minutter til. Ta kakeformen ut av langpannen. La den avkjøle litt. Dryss puddingen med melis. Skjær i båter. Legg på tallerkener, hell over karamellsaus og topp med en klatt crème fraîche.
- 118. Bland halvt og halvt og fløte i en middels kjele. Skrap ut frøene fra vaniljebønnen; tilsett bønnen. Kok opp over middels høy varme; fjern fra varmen.
- 129. Visp eggeplommer, egg, sukker og salt i en middels bolle for å blande. Rør gradvis den varme fløteblandingen inn i eggeblandingen. Dekk til kremen med plastfolie og la den stå i 30 minutter for at smakene skal blande seg. Sil kremen over i en stor bolle; fjern vaniljebønnen.
- 1310. Forvarm ovnen til 180°C. Smør en kakeform; sett til side. Bruk en kakedeler til å kutte ut sirkler av hver brødskive, og spar på restene. Legg brødrestene i et jevnt lag i formen og trykk lett for å komprimere.
- 1411. Smør hver brødskive med mandelsmør (du vil ha litt til overs; bruk det til å smøre på toast til frokost). Plasser alle unntatt én brødskive med mandelsmør-siden ned i formen (på toppen av restene), overlapp litt for å danne en shinglet sirkel. Plasser den siste skiven i midten (brødet vil komme ca. 2–3 cm over kanten av formen).
- 1512. Hell kremen jevnt over brødet. Strø over mandler og råsukker.
- 1613. Plasser kakeformen i en stor langpanne. Hell varmt vann i langpannen slik at det når halvveis opp på sidene av kakeformen. Dekk langpannen med aluminiumsfolie, og telt den lett i midten hvis nødvendig for å unngå kontakt med brødet.
- 1714. Stek puddingen til toppen ikke lenger beveger seg, men midten ikke er helt stiv, ca. 25–30 minutter. Fjern folien og øk ovnstemperaturen til 190°C. Stek til kremen er stivnet i midten og toppen er gyllenbrun og sprø, ca. 25 minutter til.
- 1815. Ta kakeformen ut av langpannen. La den avkjøle litt. Dryss puddingen med melis. Skjær i båter. Legg på tallerkener, hell over karamellsaus og topp med en klatt crème fraîche.
- 19---
- 20Hvis du ønsker ytterligere tilpasninger eller har spesifikke preferanser, er det bare å si ifra!