
Sitronpanna cotta med bjørnebærsirup
Oppdag hvordan du lager en kremet lemon panna cotta servert med søt bjørnebærsaus. Perfekt for sommerens desserter eller spesielle anledninger.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 25 minutter
Porsjoner: 4
dessert
Ingredienser
- Vegetabilsk olje
- 1 kopp helmelk
- 1 kopp piskefløte
- 1/2 vaniljestang
- 5 spiseskjeer fersk sitronsaft
- 2 teskjeer uparfymert gelatin
- 1/2 kopp sukker
- 1 kopp crème fraîche*
- 2 spiseskjeer revet sitrusskall
- 3 kopper frosne bjørnebær (ca. 340 gram), tint, avrent, saften reservert
- 3 spiseskjeer (pakket) gyllenbrunt sukker
- 3 spiseskjeer crème de cassis (solbærlikør; valgfritt)
Fremgangsmåte
- 1For panna cotta: Smør lett inn seks ramekiner eller vaniljekremkopper på 3/4 kopp. Bland melk og fløte i en tykk, middels stor kjele. Skrap ut frøene fra vaniljestangen; legg stangen i kjelen. Kok opp. Ta av varmen. Dekk til og la trekke i 30 minutter. Fjern vaniljestangen. Hell sitronsaft i en liten bolle; dryss gelatin over. La stå til gelatinet mykner, ca. 10 minutter. Rør sukker og gelatin blandingen inn i melken. Rør over svak varme til sukker og gelatin er oppløst, ca. 2 minutter. Ta av varmen. Visp inn crème fraîche og sitrusskall. Fordel blandingen i ramekiner. Dekk til og sett i kjøleskapet til de har stivnet, minst 6 timer eller over natten.
- 2Smør lett inn seks ramekiner eller vaniljekremkopper på 3/4 kopp. Bland melk og fløte i en tykk, middels stor kjele. Skrap ut frøene fra vaniljestangen; legg stangen i kjelen. Kok opp. Ta av varmen. Dekk til og la trekke i 30 minutter. Fjern vaniljestangen.
- 3Hell sitronsaft i en liten bolle; dryss gelatin over. La stå til gelatinet mykner, ca. 10 minutter. Rør sukker og gelatin inn i melken. Rør over svak varme til sukker og gelatin er oppløst, ca. 2 minutter. Ta av varmen. Visp inn crème fraîche og sitrusskall. Fordel blandingen i ramekiner. Dekk til og sett i kjøleskapet til de har stivnet, minst 6 timer eller over natten.
- 4Til saus: Kjør 2/3 av bjørnebærene og all den reserverte saften, brunt sukker og crème de cassis (hvis ønskelig) i en blender til en glatt puré. Sil blandingen over i en middels bolle, og press på bærene for å få ut mest mulig væske. Kast bærene i silen. Rør inn resten av bjørnebærene i sausen. (Kan lages 1 dag i forveien. Dekk til og oppbevar i kjøleskapet.) Bruk en liten kniv til å forsiktig løsne panna cottaen rundt kantene. Plasser bunnen av ramekinen i en bolle med varmt vann i 45 sekunder. Legg en tallerken oppå ramekinen. Hold tallerkenen og ramekinen sammen, og snu forsiktig opp ned for å få panna cottaen ut. Server med sausen. *Finnes på noen supermarkeder. Hvis ikke tilgjengelig, varm opp 1 kopp pisket krem til lunkent (85°F). Ta av varmen og rør inn 2 ss smørmelk. Dekk til og la stå i et varmt, trekkfritt område til den er litt tykkere, 24–48 timer, avhengig av romtemperaturen. Sett i kjøleskapet til den er klar til bruk.
- 5(Samme som punkt 3) Hell sitronsaft i en liten bolle; dryss gelatin over. La stå til gelatinet mykner, ca. 10 minutter. Rør sukker og gelatin inn i melken. Rør over svak varme til sukker og gelatin er oppløst, ca. 2 minutter. Ta av varmen. Visp inn crème fraîche og sitrusskall. Fordel blandingen i ramekiner. Dekk til og sett i kjøleskapet til de har stivnet, minst 6 timer eller over natten.
- 6(Samme som punkt 4) Bruk en liten kniv til å forsiktig løsne panna cottaen rundt kantene. Plasser bunnen av ramekinen i en bolle med varmt vann i 45 sekunder. Legg en tallerken oppå ramekinen. Hold tallerkenen og ramekinen sammen, og snu forsiktig opp ned for å få panna cottaen ut. Server med sausen.
- 7*Finnes på noen supermarkeder. Hvis ikke tilgjengelig, varm opp 1 kopp pisket krem til lunkent (85°F). Ta av varmen og rør inn 2 ss smørmelk. Dekk til og la stå i et varmt, trekkfritt område til den er litt tykkere, 24–48 timer, avhengig av romtemperaturen.*