Enkel brioche

Enkel brioche

Lær hvordan du lager enkel og deilig brioche med denne lettfattelige oppskriften. Perfekt til frokost eller som snacks.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk

Ingredienser

  • 1. 3 kopper usaltet, allsidig mel
  • 2. 1/4 kopp sukker
  • 3. 1 1/2 teskje havsalt
  • 4. 3 spiseskjeer lunkent vann
  • 5. 1 teskje tørrgjær
  • 6. 4 store egg, pisket
  • 7. 8 spiseskjeer (1 stang) usaltet smør, smeltet
  • 8. 1 egg
  • 9. 2 teskjeer vann

Fremgangsmåte

  1. 11. Rør melet, sukkeret og saltet sammen i en stor bolle, eller i bollen til en kraftig kjøkkenmaskin. Lag en fordypning i midten, og hell det varme vannet i fordypningen. Strø gjøren over vannet og rør det inn. Tilsett eggene i fordypningen, og bland med vannet. Rør gradvis de tørre ingrediensene inn i de våte for å danne en fast deig. Fortsett å elte for hånd i fem minutter eller i maskinen i tre minutter til deigen er elastisk. Den vil være noe klissete, men den skal ikke feste seg til hendene dine. Tilsett det smeltede smøret og bland bare til det er innarbeidet. Nå vil deigen ligne mer på en røre — klissete (den kan feste seg til fingrene dine), men ikke våt. Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la den stå på et varmt sted (20-21°C), til deigen har hevet litt, nesten umerkelig, i omtrent én time. Smør en avlang brødform på 21 x 11 cm (8 1/2 x 4 1/2 tommer) godt. Slå ned deigen og legg den i den forberedte brødformen, og fordel den så jevnt som mulig slik at den fyller formen. Dekk med et fuktig håndkle og la den heve på et varmt sted (20-21°C) til den har økt med omtrent en tredjedel (endringen i størrelse er ikke dramatisk), i ca. 1 1/2 time. Forvarm ovnen til 190°C (375°F).
  2. 22. Rør melet, sukkeret og saltet sammen i en stor bolle, eller i bollen til en kraftig kjøkkenmaskin. Lag en fordypning i midten, og hell det varme vannet i fordypningen. Strø gjøren over vannet og rør det inn. Tilsett eggene i fordypningen, og bland med vannet. Rør gradvis de tørre ingrediensene inn i de våte for å danne en fast deig. Fortsett å elte for hånd i fem minutter eller i maskinen i tre minutter til deigen er elastisk. Den vil være noe klissete, men den skal ikke feste seg til hendene dine.
  3. 33. Tilsett det smeltede smøret og bland bare til det er innarbeidet. Nå vil deigen ligne mer på en røre — klissete (den kan feste seg til fingrene dine), men ikke våt.
  4. 44. Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la den stå på et varmt sted (20-21°C), til deigen har hevet litt, nesten umerkelig, i omtrent én time.
  5. 55. Smør en avlang brødform på 21 x 11 cm (8 1/2 x 4 1/2 tommer) godt.
  6. 66. Slå ned deigen og legg den i den forberedte brødformen, og fordel den så jevnt som mulig slik at den fyller formen. Dekk med et fuktig håndkle og la den heve på et varmt sted (20-21°C) til den har økt med omtrent en tredjedel (endringen i størrelse er ikke dramatisk), i ca. 1 1/2 time.
  7. 77. Forvarm ovnen til 190°C (375°F).
  8. 88. Lag eggepensling: Visp egget og vannet sammen i en liten bolle, og pensle brødet med blandingen. For å få det til å heve jevnt, snitt toppen av brødet i flere steder (eller klipp det med en kjøkkensaks). Stek midt i ovnen til briocheen er puffet og gyllen, i 35-40 minutter. Ta formen ut av ovnen og snu briocheen ut på en avkjølingsrist for å avkjøle.
  9. 99. Visp egget og vannet sammen i en liten bolle og pensle brødet med blandingen. For å få det til å heve jevnt, snitt toppen av brødet i flere steder (eller klipp det med en kjøkkensaks). Stek midt i ovnen til briocheen er puffet og gyllen, i 35-40 minutter.
  10. 1010. Ta formen ut av ovnen og snu briocheen ut på en avkjølingsrist for å avkjøle.