
Eple- og cheddarbrødpudding
Lær hvordan du lager en deilig apple cheddar bread pudding, en perfekt dessert med søte epler og krydret ost. En enkel oppskrift for enhver anledning.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 60 minutter
Porsjoner: 6
dessert
Ingredienser
- 14 skiver fast, hvitt brød til sandwich (ca. 450 gram)
- 1 stang (1/2 kopp) usaltet smør, myknet
- 3/4 kopp sukker
- 1 1/2 teskje kanel
- 1/2 teskje nyrevet muskatnøtt
- 1,4 kilo Granny Smith epler (ca. 6 stk.)
- 1 1/2 spiseskje fersk sitronjuice
- 1/2 kopp lettbrunt sukker, pakket
- 1/4 kopp vann
- 1 kopp grovt revet ekstra-sharp Cheddarost (ca. 115 gram)
- 4 store egg
- 2 3/4 kopper melk
- 1/4 teskje salt
Fremgangsmåte
- 1Forvarm ovnen til 175°C. Smør skivene av brød tynt på én side med ½ pinne smør. I en liten bolle blandes ¼ kopp sukker, kanel og muskatnøtt, og det drysses jevnt over den smurte siden av brødet. Legg brødskivene med den smurte siden opp på bakepapirkledde stekebrett og rist dem i omganger midt i ovnen til de akkurat er gylne, ca. 15 minutter. La kanelbrødet avkjøle på rist, og del hver skive i fire trekanter, og sett til side 24 trekanter. Skrell, del i fire og fjern kjernen fra eplene. Skjær eplene i tynne skiver på langs, og vend dem i en bolle med sitronsaft. I en stor, tykk stekepanne smeltes resten av smøret (½ pinne) sammen med brunt sukker over moderat høy varme, under omrøring. Tilsett eplene og vannet. Kok opp blandingen, dekket, over moderat varme, og rør av og til i 10 minutter. Fjern lokket og kok eplene til de er akkurat møre og mesteparten av væsken har fordampet, ca. 5 minutter. Smør en oval gratengform på 9 kopper (ca. 3 liter) eller en 33 x 23 x 5 cm dyp bakeform. Legg ett lag med kanelbrød i formen, og bruk kniv til å bryte trekantene for å få dem til å passe. Fordel halvparten av epleblandingen jevnt over brødet, og dryss jevnt over ½ kopp revet Cheddarost. Legg et nytt lag med kanelbrød oppå, og fordel resten av epleblandingen over. Plasser de reserverte kanelbrødene med den sukkerete siden opp, overlappende litt, i en ring rundt kanten av formen. I en bolle vispes egg, resten av ½ kopp sukker, melk og salt sammen, og hell det sakte og jevnt over eplene. La puddingen stå i kjøleskapet, dekket, i minst 1 time og opptil 1 dag. Forvarm ovnen til 175°C. Stek puddingen midt i ovnen i 30 minutter. Strø resten av ½ kopp Cheddarost jevnt over toppen, og stek i ytterligere 15 minutter.