Smørdeig til kaker og paier

Smørdeig til kaker og paier

Lær hvordan du lager en perfekt all-butter pastry dough. Denne smørrike paideigen er ideell for både søte og salte bakverk. En enkel oppskrift for nybegynnere og erfarne bakere.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk

Ingredienser

  • 1. 2 1/2 kopper hvetemel (ikke ubleket)
  • 2 teskjeer sukker
  • 3/4 teskje salt
  • 2 staver (1 kopp) kaldt usaltet smør, skåret i 1/2-tommers terninger
  • 9 til 12 spiseskjeer iskaldt vann
  • Spesialutstyr: en kjevle- eller deigskrape

Fremgangsmåte

  1. 1Visp sammen mel, sukker og salt i en bolle, og bland deretter inn smør med fingertuppene eller en paideigblander (eller pulsér i en food processor) bare til mesteparten av deigen ligner grovkornet mel med små (omtrent erte-store) smørklumper. Drypp jevnt over 9 spiseskjeer med isvann og rør forsiktig med en gaffel (eller pulsér i food processor) til det er godt blandet. Klem en liten håndfull: Hvis det ikke holder sammen, tilsett mer isvann, én spiseskje av gangen, og rør (eller pulsér) til det akkurat er blandet inn, og test igjen. (Ikke arbeid deigen for mye, ellers blir den seig.) Vend ut deigen på en lett melet overflate og del den i 8 deler. Med helen av hånden, smør hver del én eller to ganger i en fremovergående bevegelse for å hjelpe med å fordele fettet. Samle deigen med en skrape og press den sammen til en ball, og trykk den deretter ut til en 15 cm diameter skive. La deigen hvile, innpakket i plastfolie, til den er fast, minst 1 time.
  2. 2Visp sammen mel, sukker og salt i en bolle, og bland deretter inn smør med fingertuppene eller en paideigblander (eller pulsér i en food processor) bare til mesteparten av deigen ligner grovkornet mel med små (omtrent erte-store) smørklumper. Drypp jevnt over 9 spiseskjeer med isvann og rør forsiktig med en gaffel (eller pulsér i food processor) til det er godt blandet.
  3. 3Klem en liten håndfull: Hvis det ikke holder sammen, tilsett mer isvann, én spiseskje av gangen, og rør (eller pulsér) til det akkurat er blandet inn, og test igjen. (Ikke arbeid deigen for mye, ellers blir den seig.)
  4. 4Vend ut deigen på en lett melet overflate og del den i 8 deler. Med helen av hånden, smør hver del én eller to ganger i en fremovergående bevegelse for å hjelpe med å fordele fettet. Samle deigen med en skrape og press den sammen til en ball, og trykk den deretter ut til en 15 cm diameter skive. La deigen hvile, innpakket i plastfolie, til den er fast, minst 1 time.