
Smørdeigskorpe
lær hvordan du lager en perfekt butter crust for dine bakverk. enkel oppskrift, tips og triks for en sprø og smakfull butterdeig.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 35 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk
Ingredienser
- 1. 1 ½ kopp mel
- 2. 1 teskje salt
- 3. 1 teskje sukker
- 4. 1 kopp (2 staver) veldig kaldt smør, i terninger eller små biter
- 5. 6 til 8 spiseskjeer iskaldt vann
- 6. Valgfritt: Eggvask (1 egg pisket med 1 spiseskje vann eller melk)
Fremgangsmåte
- 11. I en stor bolle eller food processor, bland melet, saltet og sukkeret. Tilsett smørbitene og skjær dem inn i melet, arbeid til du får store smuler (se tips). Tilsett iskalld vann, én spiseskje av gangen, og bland inn til deigen binder seg.
- 22. Del deigen i to hauger. Pakk hver haug inn i plastfolie og sett i kjøleskapet i 45 minutter til over natten. La deigen hvile i minst 15 minutter før du kjevler den ut.
- 33. Kjevle ut deigen på en lett melet overflate eller mellom to ark bakepapir eller voksark, og legg deretter den utkjevlede deigen i paiformen og trykk den på plass.
- 44. For paier med lokk, pensle litt vann på kantene av bunnen før du legger på toppen og klemmer kantene av topp- og bunnskorpen sammen med fingrene for å forsegle dem rundt hele paien. Du kan bruke fingrene, tommelen, en gaffel eller baksiden av en teskje for å lage et dekorativt mønster langs kantene. Løft også forsiktig kantene litt opp fra formen (det gjør det lettere å kutte og servere stykker av den stekte paien senere). Lag små snitt i toppskorpen for å slippe ut damp (og for å gi en dekorativ detalj!). En annen morsom dekorasjon er å legge små biter av restdeig utformet som blomster eller blader på toppen. Pensle toppskorpen med eggvask, plasser de dekorative bitene, og dryss over sukker (sand- eller vanlig sukker) for en glitrende overflate.