Smørdeigskorpe

Smørdeigskorpe

lær hvordan du lager en perfekt butter crust for dine bakverk. enkel oppskrift, tips og triks for en sprø og smakfull butterdeig.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 35 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk

Ingredienser

  • 1. 1 ½ kopp mel
  • 2. 1 teskje salt
  • 3. 1 teskje sukker
  • 4. 1 kopp (2 staver) veldig kaldt smør, i terninger eller små biter
  • 5. 6 til 8 spiseskjeer iskaldt vann
  • 6. Valgfritt: Eggvask (1 egg pisket med 1 spiseskje vann eller melk)

Fremgangsmåte

  1. 11. I en stor bolle eller food processor, bland melet, saltet og sukkeret. Tilsett smørbitene og skjær dem inn i melet, arbeid til du får store smuler (se tips). Tilsett iskalld vann, én spiseskje av gangen, og bland inn til deigen binder seg.
  2. 22. Del deigen i to hauger. Pakk hver haug inn i plastfolie og sett i kjøleskapet i 45 minutter til over natten. La deigen hvile i minst 15 minutter før du kjevler den ut.
  3. 33. Kjevle ut deigen på en lett melet overflate eller mellom to ark bakepapir eller voksark, og legg deretter den utkjevlede deigen i paiformen og trykk den på plass.
  4. 44. For paier med lokk, pensle litt vann på kantene av bunnen før du legger på toppen og klemmer kantene av topp- og bunnskorpen sammen med fingrene for å forsegle dem rundt hele paien. Du kan bruke fingrene, tommelen, en gaffel eller baksiden av en teskje for å lage et dekorativt mønster langs kantene. Løft også forsiktig kantene litt opp fra formen (det gjør det lettere å kutte og servere stykker av den stekte paien senere). Lag små snitt i toppskorpen for å slippe ut damp (og for å gi en dekorativ detalj!). En annen morsom dekorasjon er å legge små biter av restdeig utformet som blomster eller blader på toppen. Pensle toppskorpen med eggvask, plasser de dekorative bitene, og dryss over sukker (sand- eller vanlig sukker) for en glitrende overflate.