Oksebeinsbuljong

Oksebeinsbuljong

Lær hvordan du lager en næringsrik beef bone broth fra bunnen av. Perfekt for å styrke immunforsvaret og som base for supper og gryteretter.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 260 minutter
Porsjoner: 4
drikke

Ingredienser

  • 4 pund storfebein, helst en blanding av margbein og bein med litt kjøtt på, som oksesvans, kortribber eller knokkelbein (skåret i to av en slakter)
  • 2 mellomstore, uskrelte gulrøtter, delt i 5 cm store biter
  • 1 mellomstor purre, enden trimmet, delt i 5 cm biter
  • 1 mellomstor løk, delt i fire
  • 1 hvitløkhode, delt i to på tvers
  • 2 selleristilker, delt i 5 cm biter
  • 2 laurbærblader
  • 2 ss hele svart pepperkorn
  • 1 ss eplesidereddik
  • En 23-liters (eller større) kjele eller en stor slow cooker

Fremgangsmåte

  1. 1Forvarm ovnen til 450°F. Legg storfe bein, gulrøtter, purre, løk og hvitløk på en stekeplate eller en bakeplate med kant, og stek i 20 minutter. Vend innholdet i pannen og fortsett å steke til det er dypt brunt, omtrent 20 minutter til. Fyll en stor (minst 6-liters) kjele med 12 kopper vann (helst filtrert). Tilsett selleri, laurbærblad, pepperkorn og eddik. Skrap de stekte beina og grønnsakene over i kjelen sammen med eventuelle safter. Tilsett mer vann om nødvendig for å dekke bein og grønnsaker. Dekk til kjelen og kok opp på svak varme. Skru ned varmen til lav, og la det småkoke med lokket lett på gløtt, og skum av og fjern overflødig fett av og til, i minst 8 timer, men gjerne opptil 24 timer på komfyren. Jo lenger du lar det småkoke, desto bedre blir kraften. Tilsett mer vann om nødvendig for å sikre at bein og grønnsaker er helt dekket. Alternativt kan du koke kraften i en slow cooker på lav varme i samme tidsperiode. Ta kjelen av varmen og la den avkjøle litt. Sil kraften gjennom en finmasket sil og kast bein og grønnsaker. La den avkjøle til den er nesten lunken, og oppbevar den i mindre beholdere over natten i kjøleskapet. Fjern det faste fettet som har stivnet på toppen av den kalde kraften.
  2. 2Forvarm ovnen til 450°F. Legg storfe bein, gulrøtter, purre, løk og hvitløk på en stekeplate eller en bakeplate med kant, og stek i 20 minutter. Vend innholdet i pannen og fortsett å steke til det er dypt brunt, omtrent 20 minutter til.
  3. 3Fyll en stor (minst 6-liters) kjele med 12 kopper vann (helst filtrert). Tilsett selleri, laurbærblad, pepperkorn og eddik. Skrap de stekte beina og grønnsakene over i kjelen sammen med eventuelle safter. Tilsett mer vann om nødvendig for å dekke bein og grønnsaker.
  4. 4Dekk til kjelen og kok opp på svak varme. Skru ned varmen til lav, og la det småkoke med lokket lett på gløtt, og skum av og fjern overflødig fett av og til, i minst 8 timer, men gjerne opptil 24 timer på komfyren. Jo lenger du lar det småkoke, desto bedre blir kraften. Tilsett mer vann om nødvendig for å sikre at bein og grønnsaker er helt dekket. Alternativt kan du koke kraften i en slow cooker på lav varme i samme tidsperiode.
  5. 5Ta kjelen av varmen og la den avkjøle litt. Sil kraften gjennom en finmasket sil og kast bein og grønnsaker. La den avkjøle til den er nesten lunken, og oppbevar den i mindre beholdere over natten i kjøleskapet. Fjern det faste fettet som har stivnet på toppen av den kalde kraften.