Røkelaks- og potetfrokostgrateng
oppskrift på en deilig røkelaks og potetfrokostgrateng, perfekt for en mettende frokost. enkel å lage og full av smak.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 4
frokost
Ingredienser
- 1. 2 kopper (lett lett packede) 1/2-tommers terninger av fransk baguette med skorpe
- 2. 2 spiseskjeer (1/4 stykke) smør
- 3. 2 spiseskjeer vegetabilsk olje
- 4. 450 gram russetpoteter, skrelte og kuttet i 1/2-tommers terninger
- 5. 1/2 kopp finhakkede sjalottløk
- 6. 225 gram varm-røkt laks, skinnet og i biter på størrelse med en munnfull
- 7. 3 spiseskjeer finhakket fersk gressløk
- 8. 2 teskjeer finhakket fersk dill
- 9. 4 store egg
- 10. 1 kopp fløte med litt melk (half and half)
- 11. 3 spiseskjeer rømme
- 12. 1 teskje Dijon-sennep
- 13. 1/2 teskje salt
- 14. 1/4 teskje malt svart pepper
- 15. Ekstra rømme
- 16. Kapers
- 17. Ferske dillkvister
Fremgangsmåte
- 11. Forvarm ovnen til 200°C. Arranger brødet på et bakepapirkledd stekebrett. Stek til det er lett gyllent, ca. 5 minutter, og avkjøl deretter. Smør en 11x7 tommer (ca. 28x18 cm) glassform. Smelt 2 spiseskjeer smør sammen med olje i en stor, tung panne over middels lav varme. Tilsett potetene. Rør for å dekke dem med fett og legg dem i ett lag. Dekk til og kok til potetene nesten er møre, ca. 8 minutter. Fjern lokket; øk varmen til middels høy, og kok til potetene er lett brunet og møre, rør av og til, ca. 5 minutter. Tilsett sjalottløk og sautér til de er myke, ca. 2 minutter. Ta av varmen. Vend forsiktig inn brød, laks, gressløk og finhakket dill. Overfør blandingen til den forberedte formen. Visp egg og de neste 5 ingrediensene i en middels bolle til de er godt blandet. Hell eggeblandingen over potetblandingen i formen. La stå i 15 minutter, og press av og til brødet ned i eggeblandingen. (Kan lages 1 dag i forveien. Dekk til og oppbevar i kjøleskap. La stå i romtemperatur i 30 minutter før baking.) Forvarm ovnen til 180°C. Stek gratengen uten lokk til eggeblandingen er stivnet, ca. 30 minutter. Skjær i firkanter og topp med ekstra rømme, kapers og dillkvister; server varm.