Fransk eplepai (Tarte de Pommes à la Normande)
oppskrift på fransk eplepai med normannisk vri. en smakfull dessert med friske epler og kremet fyllet, perfekt for høstsesongen.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 75 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 1. Bakverk:
- 2. 1 1/3 kopper hvetemel
- 3. 1 klype salt
- 4. 1/2 kopp smør, myknet
- 5. 1 eggeplomme
- 6. 3 spiseskjeer kaldt vann, eller etter behov
- 7. Frangipane:
- 8. 1/2 kopp smør, myknet
- 9. 1/2 kopp hvitt sukker
- 10. 1 egg, pisket
- 11. 1 eggeplomme
- 12. 1 spiseskje eplebrandy
- 13. 2/3 kopp malte mandler
- 14. 2 spiseskjeer hvetemel
- 15. 4 mellomstore søte epler – skrellet, kjernet, delt i to og tynne skiver
- 16. 1 teskje hvitt sukker til pynt
- 17. 1/4 kopp aprikosgelé
Fremgangsmåte
- 11. I en middels stor bolle, rør sammen 1 1/3 kopper mel og salt. Tilsett smør, ett eggeplomme og vann, og rør til blandingen danner store smuler. Hvis den er for tørr til å presse en neve sammen, rør inn mer vann. Press deigen sammen til en ball, og pakk den inn i plastfolie. Flat den litt ut, og sett den i kjøleskapet i minst 30 minutter, eller til den er fast. Denne delen kan forberedes opptil tre dager i forveien.
- 22. For å lage frangipane, pisk smør og 1/2 kopp sukker i en middels stor bolle til det er lyst og mykt. Bland gradvis inn egg og den gjenværende eggeplommen, én om gangen. Rør inn eplebrandy. Bland 2 spiseskjeer mel inn i de malte mandlene, og vend det deretter inn i røren. Sett til side.
- 33. Kjevle ut paideigen til en ca. 30 cm stor sirkel på en lett melet overflate. Brett den løst i kvartaler, og plasser spissen i midten av en 25 cm rund paiform eller paibunn. Utpakk deigen, og trykk den ut i bunnen og opp langs kantene. Prikk hele overflaten med en gaffel, og lag en dekorativ kant langs kanten. Sett paideigen tilbake i kjøleskapet for å avkjøle til den er fast.
- 44. Forvarm ovnen til 200 grader Celsius. Plasser et bakepapir eller en bakeplate i ovnen mens den varmes opp.
- 55. Fordel frangipane i den avkjølte paibunnen, og jevn ut overflaten. Arranger epleskivene i en overlappende spiral. Hver skive skal ha en kant presset inn i frangipanen til den berører paibunnen, og deretter overlappe den forrige skiven. Start på utsiden og arbeid deg mot midten.
- 66. Sett paiformen oppå bakeplaten i den forvarmede ovnen. Stek i 15 minutter, eller til fyllet begynner å bli brunt. Skru ned ovnstemperaturen til 175 grader Celsius. Stek i ytterligere 10 minutter, og strø deretter sukker over toppen av terten. Sett tilbake i ovnen i 10 minutter til, eller til sukkeret karamelliserer lett.
- 77. Avkjøl terten på en avkjølingsrist. Kort tid før servering, varm aprikosgeleen. Tilsett litt vann om nødvendig for å oppnå en flytende konsistens. Pensle over terten for en fin glans.