Karamell- og nøttetærte

Karamell- og nøttetærte

oppskrift på caramel nut tart med sprø bunn, karamellfyll og nøtter. perfekt for søte anledninger og helgekosen.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 8
dessert

Ingredienser

  • All-smør paideig
  • 3 kopper paivekter eller rå ris til vektlegging av skallet
  • 1 ½ kopper pekannøtter (ca. 170 gram)
  • 1 ½ kopper valnøtter (ca. 170 gram)
  • 1 stang (½ kopp) usaltet smør
  • 1 kopp lettpakket brunt sukker
  • ½ kopp honning
  • ½ kopp kremfløte
  • 57 gram fin kvalitet bittersøt sjokolade (ikke usøtet)
  • ingefæriskrem
  • kanel- og muskatnøtt-tuiles

Fremgangsmåte

  1. 1Forvarm ovnen til 400°F. Mellom to ark med bakepapir kjevle ut deigen til en 14-tommers runding (omtrent 1/8 tomme tykk). Overfør deigen til et bakepapirkledd stekebrett og la den avkjøle i 10 minutter. Løft det øverste arket med bakepapir av deigen og legg det forsiktig tilbake på toppen (dette vil lette fjerning av papiret senere). Vend deigen over, kast det nåværende arket med bakepapir, og snu forsiktig deigen opp ned i en 11-tommers terteform med avtakbar, bølget kant. Press forsiktig deigen opp langs kanten av ringen, bruk stykker fra overhengingen til å tette eventuelle hull. La tertekjelleren avkjøle i 30 minutter, eller til den er fast. Dekk kjelleren med folie, brett over kanten for å dekke hele paien, og fyll med paivekter eller rå ris. Stek kjelleren på et bakepapirkledd stekebrett midt i ovnen i 35 minutter, og fjern forsiktig folie og vekter eller ris. Hvis bunnen av deigen fortsatt har områder med gjennomskinnelig, underkokt deig, sett kjelleren tilbake i ovnen uten folie og vekter/rise, og stek til paien er helt kokt og gyllen, ytterligere 3 til 5 minutter. Avkjøl kjelleren i formen på en rist. Reduser temperaturen til 350°F. Hakk nøttene grovt. I en tykkbunnet gryte på 3 liter smelter du smør med brunt sukker og honning, rører om og lar det småkoke i 1 minutt. Rør inn nøtter og fløte. La det småkoke i 1 minutt, og hell det i kjelleren. Stek tertekaken på et bakepapirkledd stekebrett midt i ovnen i 30 minutter, eller til fyllet er noen nyanser mørkere. Avkjøl tertekaken i formen på en rist. Hakk sjokoladen, og smelt den i en dobbel kjele eller en metallbolle satt over en kjele med lett småkokende vann, mens du rører til den er glatt. La sjokoladen avkjøle litt, og overfør den til en konditorkopp utstyrt med en #3 glatt tipp (litt mindre enn 1/8 tomme). (Alternativt kan du overføre sjokoladen til en liten, kraftig, forseglet plastpose. Klem sjokoladen inn i et hjørne av posen, og kutt en liten spiss av hjørnet med saks for å lage en liten åpning.) Pisk tynne sjokoladelinjer over tertekaken i en sikk-sakk-bevegelse for å lage striper. Terten kan lages 2 dager i forveien og oppbevares kjølig, dekket.
  2. 2Forvarm ovnen til 400°F.
  3. 3Mellom to ark med bakepapir kjevle ut deigen til en 14-tommers runding (omtrent 1/8 tomme tykk). Overfør deigen til et bakepapirkledd stekebrett og la den avkjøle i 10 minutter. Løft det øverste arket med bakepapir av deigen og legg det forsiktig tilbake på toppen (dette vil lette fjerning av papiret senere). Vend deigen over, kast det nåværende arket med bakepapir, og snu forsiktig deigen opp ned i en 11-tommers terteform med avtakbar, bølget kant. Press forsiktig deigen opp langs kanten av ringen, bruk stykker fra overhengingen til å tette eventuelle hull. La tertekjelleren avkjøle i 30 minutter, eller til den er fast.
  4. 4Dekk kjelleren med folie, brett over kanten for å dekke hele paien, og fyll med paivekter eller rå ris. Stek kjelleren på et bakepapirkledd stekebrett midt i ovnen i 35 minutter, og fjern forsiktig folie og vekter eller ris. Hvis bunnen av deigen fortsatt har områder med gjennomskinnelig, underkokt deig, sett kjelleren tilbake i ovnen uten folie og vekter/rise, og stek til paien er helt kokt og gyllen, ytterligere 3 til 5 minutter. Avkjøl kjelleren i formen på en rist.
  5. 5Reduser temperaturen til 350°F.
  6. 6Hakk nøttene grovt. I en tykkbunnet gryte på 3 liter smelter du smør med brunt sukker og honning, rører om og lar det småkoke i 1 minutt. Rør inn nøtter og fløte. La det småkoke i 1 minutt, og hell det i kjelleren. Stek tertekaken på et bakepapirkledd stekebrett midt i ovnen i 30 minutter, eller til fyllet er noen nyanser mørkere. Avkjøl tertekaken i formen på en rist.
  7. 7Hakk sjokoladen, og smelt den i en dobbel kjele eller en metallbolle satt over en kjele med lett småkokende vann, mens du rører til den er glatt. La sjokoladen avkjøle litt, og overfør den til en konditorkopp utstyrt med en #3 glatt tipp (litt mindre enn 1/8 tomme). (Alternativt kan du overføre sjokoladen til en liten, kraftig, forseglet plastpose. Klem sjokoladen inn i et hjørne av posen, og kutt en liten spiss av hjørnet med saks for å lage en liten åpning.) Pisk tynne sjokoladelinjer over tertekaken i en sikk-sakk-bevegelse for å lage striper. Terten kan lages 2 dager i forveien og oppbevares kjølig, dekket.
  8. 8Server karamellterte kald eller romtemperert med iskrem og tuiles.
  9. 9Server karamellterte kald eller romtemperert med iskrem og tuiles.