Brased lammeknoker med vårgrønnsaker og vårgremolata
Oppdag en smakfull oppskrift på braiserte lammekløver med friske vårgrønnsaker og en frisk gremolata. Perfekt for en koselig middag i vårsesongen.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 180 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 6 stk. lammeboger à 1 til 1 ¼ pund
- Allsidig mel
- 2 ss ekstra virgin olivenolje
- 3 kopper finhakket løk (omtrent 2 mellomstore)
- 2 kopper finhakkede skrelte gulrøtter
- 1 ¼ kopper finhakket selleri
- 3 hvitløksfedd, finhakket
- 1 ss (generøst) tomatpuré
- 3 kopper lavsalt kyllingkraft
- 1 ½ kopper Sauvignon Blanc eller annet tørt hvitt vin
- 6 ferske italienske persillekvister
- 2 ss hakket fersk timian
- 2 laurbærblad
- 2 ss hakket fersk mynte
- 1 ss (pakket) finrevet sitrusskall av sitron
- 1 ss finhakket fersk grønn hvitløk eller 1 hvitløksfedd, finhakket
- 1 ½ pund uskrelte små røde poteter, 1 ½ til 1 ¾ tommer store
- 8 unser slanke små gulrøtter, trimmet og skrelte
- 8 unser sukkererter med strenger fjernet
- 2 ss (1/4 pinne) smør
- 3 unser ferske erteklaser
Fremgangsmåte
- 1For lam: Strø lammeskankene rikelig med salt og pepper; dust med mel. Varm opp olje i en stor, tykk, dyp gryte over middels høy varme. Arbeid i 2 omganger, om nødvendig, legg lammet i gryten og kok til det er brunt på alle sider, snu ofte, ca. 10 minutter per omgang. Overfør lammet til en stor bolle. Tilsett løk, gulrøtter og selleri i samme gryte; sautér til grønnsakene begynner å mykne, ca. 10 minutter. Tilsett hvitløk og tomatpuré; rør i 1 minutt. Rør inn buljong, vin, persille, timian og laurbærblad. Legg lammet tilbake i gryten; kok opp (væsken dekker kanskje ikke lammet helt). Skru ned varmen til middels lav; dekk til og la det småkoke til lammet er veldig mørt og begynner å falle av beina, snu av og til, ca. 3 timer. Bruk tang til å overføre lammet til et fat. Kast laurbærbladene og persilleskvistene. Skje av fett fra overflaten av grytejuicen; kast det. Bruk en stavmikser og puré grytejuicen til den er nesten glatt. Krydre med salt og pepper. Legg lammeskankene tilbake i gryten med juicen. FORBEREGNING: Kan lages 1 dag i forveien. La det avkjøle litt. Avkjøl uten lokk til det er kaldt, dekk deretter til og oppbevar i kjøleskap.
- 2Strø lammeskankene rikelig med salt og pepper; dust med mel. Varm opp olje i en stor, tykk, dyp gryte over middels høy varme. Arbeid i 2 omganger, om nødvendig, legg lammet i gryten og kok til det er brunt på alle sider, snu ofte, ca. 10 minutter per omgang. Overfør lammet til en stor bolle. Tilsett løk, gulrøtter og selleri i samme gryte; sautér til grønnsakene begynner å mykne, ca. 10 minutter. Tilsett hvitløk og tomatpuré; rør i 1 minutt. Rør inn buljong, vin, persille, timian og laurbærblad. Legg lammet tilbake i gryten; kok opp (væsken dekker kanskje ikke lammet helt). Skru ned varmen til middels lav; dekk til og la det småkoke til lammet er veldig mørt og begynner å falle av beina, snu av og til, ca. 3 timer.
- 3Bruk tang til å overføre lammet til et fat. Kast laurbærbladene og persilleskvistene. Skje av fett fra overflaten av grytejuicen; kast det. Bruk en stavmikser og puré grytejuicen til den er nesten glatt. Krydre med salt og pepper. Legg lammeskankene tilbake i gryten med juicen. FORBEREGNING: Kan lages 1 dag i forveien. La det avkjøle litt. Avkjøl uten lokk til det er kaldt, dekk deretter til og oppbevar i kjøleskap.
- 4For gremolata: Bland alle ingrediensene i en liten bolle. FORBEREGNING: Kan lages 2 timer i forveien. Dekk til og oppbevar i kjøleskap.
- 5Bland alle ingrediensene i en liten bolle. FORBEREGNING: Kan lages 2 timer i forveien. Dekk til og oppbevar i kjøleskap.
- 6For grønnsakene: Kok opp en stor gryte med saltet vann. Tilsett potetene; kok til de er møre, ca. 18 minutter. Bruk en hullsleiv og overfør potetene til en middels stor bolle. Tilsett gulrøttene i samme gryte; kok til de er møre, ca. 5 minutter. Bruk en hullsleiv og overfør gulrøttene til bollen med potetene. Tilsett sukkererter i samme gryte; kok i 1 minutt. Sil av vannet. Tilsett i bollen med potetene og gulrøttene. FORBEREGNING: Kan lages 2 timer i forveien. La stå i romtemperatur. Varm opp lammet og grytejuicen til det er gjennomvarmt over middels varme.
- 7I mellomtiden smelter du smør i en stor non-stick panne over middels høy varme. Tilsett alle grønnsakene og sautér i ca. 5 minutter. Krydre med salt og pepper. Overfør lammet og grytejuicen til et stort fat eller en bolle. Omgi med grønnsaker; dryss ertebånd over grønnsakene. Strø gremolata over lammet og server.
- 8Kok opp en stor gryte med saltet vann. Tilsett potetene; kok til de er møre, ca. 18 minutter. Bruk en hullsleiv og overfør potetene til en middels stor bolle. Tilsett gulrøttene i samme gryte; kok til de er møre, ca. 5 minutter. Bruk en hullsleiv og overfør gulrøttene til bollen med potetene. Tilsett sukkererter i samme gryte; kok i 1 minutt. Sil av vannet. Tilsett i bollen med potetene og gulrøttene. FORBEREGNING: Kan lages 2 timer i forveien. La stå i romtemperatur.
- 9Varm opp lammet og grytejuicen til det småkoker over middels varme til det er gjennomvarmt.
- 10I mellomtiden smelter du smør i en stor non-stick panne over middels høy varme. Tilsett alle grønnsakene og sautér i ca. 5 minutter. Krydre med salt og pepper.
- 11Overfør lammet og grytejuicen til et stort fat eller en bolle. Omgi med grønnsaker; dryss ertebånd over grønnsakene. Strø gremolata over lammet og server.
- 12Tips om ingredienser: Grønn hvitløk har en mer delikat smak enn moden hvitløk. Toppene på grønn hvitløk ligner grønne løk; rotendene er hvite og lyse lilla. Se etter grønn hvitløk på bondens markeder om våren.
- 13Grønn hvitløk har en mer delikat smak enn moden hvitløk. Toppene på grønn hvitløk ligner grønne løk; rotendene er hvite og lyse lilla. Se etter grønn hvitløk på bondens markeder om våren.