
Gjæret blinis
Lær hvordan du lager perfekte yeasted blinis med denne enkle oppskriften. Ideell for forretter eller brunch, med en myk og luftig tekstur.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 10
forrett
Ingredienser
- 1. 1 1/4 unser aktivt tørrgjær
- 2. 1/2 kopp pluss 2 1/3 kopper hvetemel
- 3. 2 teskjeer pluss 3 spiseskjeer sukker
- 4. 2 store egg, skilt
- 5. 2 1/2 kopper halvhav og halvparten, romtemperert
- 6. 1/4 kopp (1/2 stang) usaltet smør, smeltet, pluss mer, avkjølt, til stekepannen
- 7. 2 teskjeer kosher-salt
Fremgangsmåte
- 11. Bland gjær, 1/2 kopp mel, 2 teskjeer sukker og 1 kopp vann i en stor bolle. Dekk til og la det stå på et lunt sted til hele overflaten er skummende og puffet opp på steder, omtrent 30 minutter. Hvis dette ikke skjer, er gjæren din for gammel; start på nytt med en fersk pakke. Tilsett eggeplommer, halvparten og halvannen, smeltet smør, salt, de resterende 2 1/3 koppene mel og de resterende 3 spiseskjeene sukker i blandingen, og visp til jevn røre. Dekk til røren og la den stå på et lunt sted til den nesten er tredoblet i volum, 3–4 timer. (Eller, for å forberede i forkant, dekk til og sett i kjøleskapet i 8–12 timer. Ta den ut av kjøleskapet og la den komme til romtemperatur før du fortsetter.) Visp eggehvitene i en middels bolle til myke topper; vend dem forsiktig inn i røren. Smelt omtrent 1/2 spiseskje smør i en stor non-stick panne over middels varme. Ta med en øse med røre og legg i klatter på ca. 2 tommer for å lage små blinis. Stek til det dannes bobler på toppen og undersiden er gyldenbrun, ca. 3 minutter. Snu blinisene og stek til den andre siden er gyldenbrun, ca. 3 minutter. Overfør blinisene til en rist. Gjenta med resten av røren, tørk ut pannen og tilsett mer smør etter behov.
- 22. Bland gjær, 1/2 kopp mel, 2 teskjeer sukker og 1 kopp vann i en stor bolle. Dekk til og la det stå på et lunt sted til hele overflaten er skummende og puffet opp på steder, omtrent 30 minutter. Hvis dette ikke skjer, er gjæren din for gammel; start på nytt med en fersk pakke.
- 33. Tilsett eggeplommer, halvparten og halvannen, smeltet smør, salt, de resterende 2 1/3 koppene mel og de resterende 3 spiseskjeene sukker i blandingen, og visp til jevn røre. Dekk til røren og la den stå på et lunt sted til den nesten er tredoblet i volum, 3–4 timer. (Eller, for å forberede i forkant, dekk til og sett i kjøleskapet i 8–12 timer. Ta den ut av kjøleskapet og la den komme til romtemperatur før du fortsetter.)
- 44. Visp eggehvitene i en middels bolle til myke topper; vend dem forsiktig inn i røren. Smelt omtrent 1/2 spiseskje smør i en stor non-stick panne over middels varme. Ta med en øse med røre og legg i klatter på ca. 2 tommer for å lage små blinis. Stek til det dannes bobler på toppen og undersiden er gyldenbrun, ca. 3 minutter. Snu blinisene og stek til den andre siden er gyldenbrun, ca. 3 minutter. Overfør blinisene til en rist. Gjenta med resten av røren, tørk ut pannen og tilsett mer smør etter behov.