
Grateng med grønnsaker
Lær hvordan du lager en deilig vegetable gratin med denne enkle oppskriften. Perfekt som en smakfull hovedrett eller tilbehør for alle sesonger.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 55 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- Olivenolje
- 1 stor løk, finhakket
- 1 spiseskje finhakket hvitløk
- 1 ½ kopper skrelte, frøfjernede og hakkede tomater
- 1 spiseskje finhakkede timianblader
- Salt og nykvernet svart pepper
- 2 teskjeer sukker
- 3 japanske auberginer, skrelt i vekselsvis 1-tommers striper, med noe av skinnet igjen, skåret diagonalt i ¼-tommers tykke skiver
- 3 små zucchini, endene trimmet, skåret i ¼-tommers tykke skiver
- 1 kopp revet mozzarella
- ¼ kopp revet Parmesan
Fremgangsmåte
- 1I en stor stekepanne satt over middels varme, tilsett nok olivenolje til å dekke bunnen av pannen lett. Når oljen er varm, tilsett løken og stek til den er gjennomsiktig, men ikke brunet, ca. 5 minutter. Tilsett hvitløken og kok i 1 minutt under omrøring. Tilsett tomatene og kok til de begynner å avgi væske, ca. 5 minutter. Tilsett timian og krydre med salt og pepper. Tilsett sukkeret og kok til det nesten ikke er væske igjen, ca. 10–15 minutter, under omrøring ofte. Ta av varmen.
- 2Forvarm ovnen til 230 grader Celsius.
- 3Legg auberginen og squashen ut på en flat overflate og krydre med salt og pepper. Drypp over olivenolje.
- 4I en annen stor stekepanne satt over middels høy varme, tilsett nok olivenolje til å dekke bunnen av pannen. Når oljen begynner å ryke, legg auberginen i ett lag og stek til den er gyllenbrun på begge sider, ca. 2–3 minutter per side. Du kan måtte gjøre dette i flere omganger. Legg dem på en tallerken med papirhille, og tørk av toppen med ekstra papirhåndklær.
- 5I samme panne, tilsett mer olivenolje for å dekke bunnen. Når oljen begynner å ryke, legg squashen i ett lag og stek til den er lett brunet på hver side, ca. 1 minutt per side. Legg dem på en tallerken med papirhille.
- 6I en dyp steke- eller bakeform, fordel halvparten av tomatsausen jevnt over bunnen. Begynn å legge auberginen og squashen langs utsiden av formen, slik at de overlapper litt. Fortsett til formen er full og all auberginen og squashen er brukt opp. Fordel resten av tomatsausen jevnt over toppen. Strø jevnt over mozzarella og Parmesan, og dekk helt.
- 7Plasser formen i en større ildfast form. Hell varmt vann i den større formen opp til omtrent halve høyden på sidene, for å lage et vannbad. Stek i 25 minutter, eller til osten er gyllenbrun og boblende. Ta ut av ovnen og la hvile i 5 minutter før servering.