Ballymaloe Brunt Gjærbrød
Lær å lage det tradisjonelle ballymaloe brown yeast bread med denne enkle oppskriften. Perfekt til frokost eller som tilbehør.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk
Ingredienser
- 16 unser/4 kopper (450 gram) sterkt (steinmalt) sammalt hvete mel eller
- 14 unser/3 1/2 kopper (400 gram) sterkt (steinmalt) sammalt hvete mel pluss 2 unser/1/2 kopp (50 gram) sterkt hvitt mel
- 1 teskje salt
- 1 teskje svart sirup eller melasse
- 3/4 unser til 1 unser (20 gram til 25 gram) fersk, ikke-GMO gjær
- 15 flytende unser/knapt 2 kopper (425 milliliter) vann ved blodvarme pluss 10 flytende unser/1 1/4 kopper (275 milliliter)
- Solsikkeolje
- Sesamfrø, valgfritt
Fremgangsmåte
- 1Når du lager Ballymaloe-brunt gjærbrød, husk at gjær er en levende organisme. For å vokse, krever den varme, fuktighet og næring. Gjæren lever av sukker og produserer bobler av karbondioksid, som får brødet til å heve seg. Varme over 50 grader Celsius (122 grader Fahrenheit) vil drepe gjæren. Ha ingrediensene og utstyret på blodvarme. Hvit eller brunt sukker, honning, gyllen sirup, sirup eller melasse kan brukes. Hver av dem vil gi en litt forskjellig smak til brødet. Hos Ballymaloe bruker vi sirup. Deigen hever mer raskt med 25 gram (1 unse) gjær enn med 20 gram (3/4 unse) gjær.
- 2Vi bruker fullkornsmel som er malt på stein. Ulike typer mel gir brød med ulike teksturer og smaker. Den naturlige fuktigheten i melet varierer etter atmosfæriske forhold. Mengden vann bør justeres deretter. Deigen skal være akkurat for våt til å eltes – faktisk trenger den ikke eltes. Hovedingrediensene – fullkornsmel, sirup og gjær – er svært næringsrike.
- 3Forvarm ovnen til 230 grader Celsius (450 grader Fahrenheit / gassmerke 8).
- 4Bland melet med saltet. I en liten bolle eller blandekopp, bland sirupen med 425 milliliter vann (15 flytende unse / knapp 2 kopper) og smuldre inn gjæren. La bollen stå et par minutter på et lunt sted for å la gjæren begynne å virke. Smør en brødform på 13 x 20 centimeter (5 x 8 tommer) med solsikkeolje. I mellomtiden kan du sjekke om gjæren begynner å heve. Etter omtrent 4–5 minutter vil den ha en kremet og lett skummende overflate.
- 5Når den er klar, rør og hell den, sammen med de resterende 275 milliliter vann (10 flytende unse / 1 1/4 kopper), i melet for å lage en løs, våt deig. Deigen skal være for våt til å eltes. Hell deigen i den smurte formen. Strø gjerne sesamfrø på toppen av brødet. Sett formen på et lunt sted, kanskje nær en ovn eller radiator. Dekk til med et kjøkkenhåndkle for å forhindre at det dannes en skorpe. Når brødet har hevet opp til kanten av formen, fjern håndkleet og sett brødet i ovnen i 20 minutter. Senk deretter temperaturen til 200 grader Celsius (400 grader Fahrenheit / gassmerke 6) og stek i ytterligere 40–50 minutter, eller til det er pent brunt og høres hult ut når du banker på det. Brødet vil heve seg litt mer i ovnen – dette kalles "ovnsspring". Hvis brødet derimot hever seg til toppen av formen før det settes inn i ovnen, vil det fortsette å heve og renne over kantene.
- 6Vanligvis tar vi brødet ut av formene omtrent 10 minutter før steketiden er slutt, og setter det tilbake i ovnen for å bli sprøtt rundt hele. Hvis du foretrekker en mykere skorpe, er det ikke nødvendig å gjøre dette.