Kanelboller
Lær hvordan du lager perfekte cinnamon rolls med denne enkle oppskriften. Ideell til frokost eller som søtt bakverk. En klassiker som alle vil elske!
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 12
bakeverk
Ingredienser
- 1 kvart helmelk
- 1 kopp vegetabilsk olje
- 1 kopp sukker
- 2 pakker (4 1/2 teskjeer) tørrgjær
- 9 kopper hvetemel, pluss mer til utbaking
- 1 toppet teskje bakepulver
- 1 måteske natron
- 1 spiseskje salt
- 2 kopper (4 staver) usaltet smør, smeltet, pluss mer etter behov
- 1/4 kopp kanel, til dryssing
- 2 kopper sukker, pluss mer etter behov
- 900 gram melis
- 1/2 kopp helmelk
- 6 spiseskjeer (3/4 staver) usaltet smør, smeltet
- 1/4 kopp sterkt brygget kaffe
- En liten klype salt
- 1 spiseskje lønnesirup eller lønneekstrakt
Fremgangsmåte
- 1For deigen, varm opp melken, vegetabilsk olje og sukker i en stor kjele over middels varme; ikke la det koke. Sett til side for å avkjøle til lunkent. Strø gjæren over og la den stå i melken i 1 minutt.
- 2Tilsett 8 kopper av melet. Rør til det akkurat er blandet, dekk med et rent kjøkkenhåndkle og sett til side på et relativt varmt sted i 1 time.
- 3Fjern håndkleet og tilsett bakepulver, natron, salt og den resterende koppen med mel. Rør grundig for å blande. Bruk deigen med en gang, eller legg den i en bakebolle og sett den i kjøleskapet i opptil 3 dager, og slå ned deigen hvis den hever seg til toppen av bollen.
- 4Fjern halvparten av deigen. På en melet overflate, kjevle ut deigen til en stor rektangel, omtrent 76 x 25 cm, med den lange siden mot deg.
- 5For fyllet, hell 1 kopp av det smeltede smøret over deigen. Bruk fingrene til å fordele smøret jevnt. Strø rikelig med halvparten av kanelen og 1 kopp av sukkeret over smøret. Ikke vær redd for å helle på mer smør eller mer sukker!
- 6Begynn ved den enden som er lengst unna deg, og rull rektangelen tett mot deg. Bruk begge hender og arbeid sakte, pass på å holde rullen stram. Ikke bekymre deg hvis fyllet oser ut mens du ruller; det betyr bare at rullene blir himmelske. Når du når enden, klyp sammen sømmen.
- 7Overfør til et skjærebrett og bruk en skarp kniv til å skjære i 3,8 cm tykke skiver. Én rull vil gi 20 til 25 boller. Hell et par spiseskjeer med det smeltede smøret i flere paiformer eller bakeformer og surr dem rundt for å dekke bunnen. Plasser bollene med snittflaten opp i formene, og pass på å ikke overfylle.
- 8Gjenta rull- og sukker-smør-prosessen med den andre halvdelen av deigen og flere former. Forvarm ovnen til 190°C. Dekk hver form med et kjøkkenhåndkle og la dem heve på benken i minst 20 minutter før steking. Fjern håndklene og stek i 13 til 17 minutter, til de er gyldne. Ikke la bollene bli for brune.
- 9Mens bollene steker, lag glasuren: I en stor bolle, visp sammen melis, melk, smør, kaffe og salt. Tilsett lønnesmak og visp til det er veldig glatt. Smak til og tilsett mer melis, smør eller andre ingredienser etter behov, til glasuren har ønsket konsistens. Den skal være tykk, men fortsatt hellbar.
- 10Mens bollene fortsatt er varme, hell rikelig med glasur over toppen. Pass på å dekke alle kanter og toppen. Etter hvert som de avkjøles, vil bollene absorbere noe av glasurens fuktighet og smak. De blir bare bedre med tiden... ikke at de varer mer enn noen sekunder!
- 11Fotograf: Coral Von Zumwalt