Enkle (lette) ruller (Hoso-Maki)

Enkle (lette) ruller (Hoso-Maki)

Lær hvordan du lager enkle og delikate thin rolls (hosomaki) med vår steg-for-steg oppskrift. Perfekt som forrett eller sunn snack. Enkel å lage hjemme!

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 20 minutter
Porsjoner: 4
forrett

Ingredienser

  • 1. Sushi ris
  • Nori
  • Avocado
  • Gulrot
  • Aubergine (grillet japansk)
  • Tofu (sprøyst ved steiking)
  • Tomat
  • Agurk (kinesisk uten frø, eller vanlig)
  • Asparges
  • Aburage (inari tofuskinn)
  • Veltet spinat
  • Paprika, julienne-skåret
  • Vårløk, julienne-skåret
  • Snøepler, julienne-skåret
  • Svart sesamfrø
  • Hvitt sesamfrø
  • Kombinasjon av svart sesamfrø og salt
  • 3 1/3 kopper kortkornet ris
  • 4 kopper vann, pluss 1/4 kopp vann
  • 6 spiseskjeer riseddik
  • 5 spiseskjeer sukker
  • 3 teskjeer salt

Fremgangsmåte

  1. 1Kutt nori i to like store deler på langs. Legg en halvdel på en bambusmatte. Fukt fingrene og håndflatene med riseddik, og legg omtrent 1/2 kopp ris på nori, jevnt og flatt fordelt, med en tom stripe på ca. 1/2 tomme bredde øverst på nori. (Valgfritt: Smør en linje med wasabi jevnt over risen litt under midten.) Legg fyll etter eget valg jevnt fordelt over risen litt under midten (eller på wasabilinjen). Løft den enden av matten som er nærmest deg, og trykk ned på bambusmatten for å stabilisere. Rull matten nesten én hel omdreining, og pass på at den ikke blir en del av rullen, og at nori går under risen. Rull i form av en sylinder.
  2. 2Kutt hver rull i 4 eller 6 like store skiver, og fukt knivbladet mellom hver skjæring ved å dra det over en klut fuktet med riseddik.
  3. 3Skyll risen i vann til vannet er klart, og la den renne av i en sil i 1 time. Plasser den avrente risen i en riskoker eller i en kjele med tett lokk, og tilsett 4 kopper vann. På middels varme, dekk til og kok opp vannet. La det koke i ca. 2 minutter, skru ned varmen og la det småkoke i ytterligere 5 minutter. Skru ned varmen til lav og kok i ca. 15 minutter, eller til vannet er absorbert. Ta kjelen av varmen, fjern lokket, og legg et håndkle over. Sett på lokket igjen og la det stå i 10–15 minutter.
  4. 4Mens risen koker, bland eddik, sukker og resten av 1/4 kopp vann i en liten kjele. Varm opp på lav varme under omrøring til sukker og salt er oppløst. La det avkjøle.
  5. 5Hell risen i en hangiri (eller annen ikke-metallisk) bolle, og fordel den jevnt over bunnen med en shamoji (eller stor tresleiv). Bruk spatelen til å skjære gjennom risen i sirkulære bevegelser for å skille kornene. Mens du gjør dette, tilsett sakte eddikblandingen. Tilsett bare så mye som er nødvendig; risen skal ikke bli grøtete. Hvis du har hjelp, kan du bruke en uchiwa (vifte) til å blåse på risen under avkjølingen og blandingen.
  6. 6Ikke oppbevar risen i kjøleskap. Hold den dekket med en ren klut i bolle til den skal brukes. Risen holder seg i ett døgn.