
Helstekt hel kylling på spidd
Lær hvordan du lager den perfekte spit roasted chicken med denne enkle oppskriften. Saftig, smakfull og perfekt for sommergrilling eller helgefeiring.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 110 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1 hel kylling
- 3 spiseskjeer soyasaus
- 1 spiseskje olivenolje
- Saften av 1 sitron, skallet satt til side
- 3 spiseskjeer usaltet smør
- 3 lange kvister fersk rosmarin
- Salt og nykvernet pepper
- Salsa verde og ovnsbakte poteter, til servering
Fremgangsmåte
- 1Spesialutstyr: spyd eller jernstang, for å grille kylling.
- 2Omtrent 2 timer før kyllingen skal kokes, bygg opp et bål med mye tennved og avispapir for å få en varm kullbunn. Eik er et veldig hardt og tett treverk, og trenger vanligvis en god seng av kull for å komme i gang.
- 3I mellomtiden blander du sammen 2 spiseskjeer soyasaus, olivenolje og sitronjuice. Gni marinaden godt inn i kyllingen, og la den ligge på et kjølig sted, vekk fra solen, i minst 1 time og 30 minutter.
- 4Trekk kyllingen på spydet eller jernstangen omtrent 60 cm over kullene. Rake eller shovel kullene slik at de omgir kyllingen; de bør ikke være direkte under den, fordi fettet som smelter vil dryppe ned på ilden og forårsake flammer. Start med å grille fuglen sakte; den vil trenge å koke i omtrent 2 timer. Når kokeprosessen begynner, smelter du smør sammen med resten av soyasausen og sitronzestene i en liten kjele, og bruker dette til å pensle kyllingen.
- 5Hver 15. minutt bør du rake mer kull under fuglen, rotere den 90 grader på spydet og pensle den med rosmarin som børste. Rosmaringrenene kan også legges oppå kyllingen mellom penslingene. Strø salt og pepper over kyllingen.
- 6Etter 1 time og 30 minutter kan du enten bygge opp bålet for å få skinnet til å bli sprøtt, eller flytte kyllingen nærmere kullene. Når ilden blir varmere, må du følge nøye med på kyllingen for å unngå å brenne den, og snu den oftere.
- 7Når lårene løsner fra kroppen, og brystet føles fast med sprøtt skinn, rake vekk kullene, løft ut kyllingen og la den avkjøle i minst 15 minutter.
- 8Server med salsa verde og ovnsbakte poteter.