Baklava
Lær hvordan du lager baklava, en deilig og søt tyrkisk dessert med lag av filodeig, nøtter og honning. Enkel oppskrift for en smakfull avslutning på måltidet.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 75 minutter
Porsjoner: 12
dessert
Ingredienser
- 1. 1 stk. kanelstang (5 tommer), brutt i 2 til 3 biter eller 2 teskjeer malt kanel
- 15 til 20 hele allehånde-bær
- 170 gram skåldede mandler
- 170 gram rå eller ristet valnøtt
- 170 gram rå eller ristet pistasjnøtt
- 2/3 kopp sukker
- 1/4 kopp vann
- 1 teskje rosevann
- 450 gram filodeig, tint
- 225 gram usaltet smør, klarnet og smeltet
- 1 1/4 kopp honning
- 1 1/4 kopp vann
- 1 1/4 kopp sukker
- 1 kanelstang
- 1 (2 tommer) stykke fersk appelsinskall
Fremgangsmåte
- 1Forvarm ovnen til 175 grader Celsius.
- 2Legg kanelstangen og hele nellikene i en krydderkvern og kvern dem.
- 3Ha mandler, valnøtter, pistachioer, sukker og de nykvernede krydderne i en food processor og pulsér til det er finhakket, men ikke til en pasta eller pulver, omtrent 15 raske puls. Sett til side.
- 4Bland vann og rosenvann i en liten sprayflaske og sett til side.
- 5Trim filodekene slik at de passer i bunnen av en metallform på 33 x 23 x 5 cm. Pensle bunnen og sidene av formen med smør; legg en filodek og pensle med smør. Gjenta dette 9 ganger til, totalt 10 lag med filodek. Fordel en tredjedel av nøtteblandingen jevnt over, og sprøyt med rosenvann. Legg deretter 6 lag med filodek med smør mellom hvert lag, etterfulgt av en ny tredjedel av nøttene og sprøyt med rosenvann. Gjenta med ytterligere 6 lag filodek, smør, resten av nøttene og rosenvann. Topp med 8 lag filodek, pensle med smør mellom hvert lag. Pensle det øverste laget rikelig med smør. Sett i ovnen og stek i 30 minutter. Ta ut formen og skjær i 28 kvadrater. Sett formen tilbake i ovnen og stek i ytterligere 30 minutter. Ta ut formen, plasser den på en avkjølingsrist, og la den avkjøle i 2 timer før du heller over sirupen.
- 6Lag sirupen i løpet av de siste 30 minuttene av avkjølingen. Bland honning, vann, sukker, kanelstang og appelsinskall i en kjele på 4 liter og kok opp på høy varme. Rør av og til til sukkeret er oppløst. Når det koker, la det koke i 10 minutter, rør av og til. Ta kjelen av varmen og kast appelsinskallet og kanelstangen.
- 7Når baklavaen har avkjølt i 2 timer, skjær den opp igjen i samme mønster som før. Hell den varme sirupen jevnt over baklavaen, slik at den renner ned i snittene og rundt kantene. La formen stå uten lokk til den er helt avkjølt. Dekk til og oppbevar i romtemperatur i minst 8 timer, gjerne over natten før servering. Oppbevar dekket i romtemperatur i opptil 5 dager.