Vegetarisk Shepherd's Pie
Lær hvordan du lager en vegetarisk shepherd's pie med smakfulle grønnsaker og kremet potetmos. Perfekt for en mettende og miljøvennlig middag.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 60 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1. 1 1/2 kopper lavsaltet soppbuljong
- 2. 1/3 kopp tørr rødvin
- 3. 1 spiseskje tomatpuré
- 4. 1 spiseskje hvetemel
- 5. 3/4 unser tørkede porcini-sopper
- 6. 1,36 kg russetpoteter, skrellet og skåret i store terninger
- 7. 5 spiseskjeer usaltet smør
- 8. 900 g cremini-sopper, stilket og delt i kvarte
- 9. Salt og nykvernet svart pepper
- 10. 1/2 middels gul løk, finhakket
- 11. 3 middels selleristilker, finhakket
- 12. 5 middels hvitløksfedd, finhakket
- 13. 1 middels sellerirot, skrellet og i små terninger
- 14. 3 middels gulrøtter, skrellet og i små terninger
- 15. 2 middels pastinakker, skrellet og i små terninger
- 16. 1 spiseskje finhakkede ferske salvieblader
- 17. 1 spiseskje finhakkede ferske timianblader
- 18. 2/3 kopp helmel
Fremgangsmåte
- 11. Se hvordan du lager denne oppskriften.
- 22. I en middels stor bolle, visp sammen buljong, vin, tomatpuré og mel til det er jevnt blandet og glatt. Rør inn tørkede sopp og sett til side for å rehydrere, minst 30 minutter. Sil soppen før bruk, og reserver væsken.
- 33. Legg potetene i en stor kjele og dekk med kraftig saltet vann, ca. 5 cm over potetene. Kok opp og la koke til de er møre når du stikker med en gaffel, ca. 20 til 30 minutter.
- 44. Sett ovnen på lav grill (broil) og plasser en rist i den øvre tredjedelen. I mellomtiden, smelt 1 ss smør i en 3-4-liters støpejernsgryte (eller ovnsfast kjele) over middels høy varme. Når det skummer, tilsett halvparten av soppen og kok, rør sjelden, til soppen er brunet, ca. 5 minutter. Ta soppen ut av pannen, krydre godt med salt og nykvernet svart pepper, og sett til side. Gjenta for resten av soppen.
- 55. Sett pannen tilbake på komfyren over middels varme og tilsett 1 ss smør, løk, selleri og hvitløk, og la det surre til det er mykt og gyllent, ca. 2 minutter. Tilsett sellerirot, gulrot, pastinakk og urter, og krydre godt med salt og nykvernet svart pepper. La det surre til det er brunet og mykt, ca. 6 minutter.
- 66. Hell vin i pannen og deglaser ved å røre og skrape opp eventuelle brune biter. La det koke opp til det småkoker og tykner litt, ca. 3 minutter. Rør inn den reserverte soppen og eventuelle safter som har samlet seg, og la det småkoke til det er litt tykkere, ca. 8 minutter. Ta av varmen og sett til side i pannen.
- 77. Når potetene er ferdige, sil av vannet godt. Ha potetene tilbake i kjelen og mos dem til en jevn puré. Rør inn de resterende 2 ss smør og melk, og krydre godt med salt og nykvernet svart pepper. Hvis nødvendig, hold det varmt over lav varme.
- 88. Fordel potetmosen over grønnsaksblandingen og spre den ut til kantene av pannen for å dekke helt. Rør lett i potetmosen slik at det dannes noen biter som kan bli brune og sprø. Grill til toppen er gyllen, ca. 15 til 20 minutter. Server.





